Olasz (húsvéti) pite sonkával
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Hozzávalók
  • 2 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 80 g spenót
  • 80 g rukkola
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 keményre főzött tojás
  • 100 g főtt sonka
  • 200 g ricotta
  • 200 g natúr sajtkrém
  • 1 tk só
  • 1 csomag leveles tészta (2 lap elegendő)
  • só, bors

Olasz (húsvéti) pite sonkával

Fantasztikusan krémes pite, belül sárgálló tojással. Nem csak finom, de pénztárcabarát és laktató is.

Elkészítés

  1. Mossuk meg alaposan a rukkolát és a spenótot, majd szárítsuk le. A spenót nagyobb szárait tépkedjük le.
  2. Nagy teflonserpenyőben hevítsünk Floriol Omega 3&6 étolajat, majd futtassuk meg benne a megpucolt és vékony szeletekre vágott fokhagymát. Fél perc után tegyük hozzá a megmosott spenótot és rukkolát, majd néha átkavarva hagyjuk teljesen összeesni. Sózzuk finoman, majd tegyük tésztaszűrőre és csepegtessük le teljesen.
  3. Keverjük ki a ricottát a natúr sajtkrémmel, sózzuk, majd forgassuk össze a fonnyasztott zöldségekkel.
  4. Melegítsük elő a sütőt 175° fokra.
  5. Nyújtsuk ki a leveles tészta lapokat 2-3 mm vastagságúra. Kenjünk ki finoman pár cseppnyi Floriol Omega 3&6 étolajjal egy piteformát, majd az egyik tésztával béleljük ki úgy, hogy bőven maradjon visszahajtható tésztarész.
  6. Kenjünk egy réteg ricottás-sajtkrémes-spenótos réteget a leveles tésztára, majd helyezzük el rajta az 5 db félbevágott keménytojást, azaz a 10 db fél tojást. Hintsük meg az egészet fél centis csíkokra szelt főtt sonkával, majd kenjük rá a maradék ricottás krémet is. Végül helyezzük rá a másik 2-3 mm vastagságúra nyújtott leveles tésztát, és kicsit összenyomva, hajtsuk vissza a lelógó tésztarészt.
  7. Kenjük meg a tésztát felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe 35-40 percre, vagy amíg szépen megpuffad, és aranybarna lesz a teteje.
  8. Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni kicsit!

Tippek 

  • Ne ijedjünk meg, ha a tészta nagyon felpuffadna a piteformában sütés közben - ahogy hűl, vissza fog ereszkedni. Ha nincs otthon fagyasztott leveles tészta, készíthetünk mi magunk is.
  • Tehetünk bazsalikomot is a spenót és a rukkola mellé.
  • Tálaláskor locsoljuk meg Floriol Extraszűz Olívaolajjal.

Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás
További receptjeink
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Parmezánbundás borjúszelet újhagymás krumplisalátával
Kolokithokeftedes tzatzikivel
Epres tejpite
Bárány muszaka
Achar csirke curry vadrizzsel
Húsvéti sonkasaláta
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Thai tök curry köményes rizzsel
Sült ratatouille kecskesajttal
Meggyes-mandulás krémleves
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Sütőtökös cupcake almaszósszal
Kapros-fokhagymás kenyérlángos
Brokkoli rizottó
Forró sajtmártás
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.