Brokkoli rizottó
Brokkoli rizottó
Hozzávalók

4 főre

  • 1 közepes fej brokkoli
  • 180 g risotto vagy kerekszemű rizs
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek Floriol E-vitamin
  • 1 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg parmezán
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • víz
  • só, bors

Brokkoli rizottó

Krémes, zöldséges, laktató. Ha egyszer megtanulunk jó rizottót készíteni, nem fogunk tudni leállni vele: tárul a szezám!

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 10+40 perc

  1. Mossátok meg alaposan a brokkolit, majd szedjétek rózsáira. A brokkoli rózsák felét 2-3 cm-es darabokra vágva tegyétek félre. A másik felét konyhai aprítógépben daráljátok le teljesen.
  2. Válasszatok egy széles serpenyőt, abban hevítsétek fel az olajat. Adjátok hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, majd mielőtt színt kap, a felaprított brokkolit is. Öntsétek hozzá a rizst, hagyjátok üvegesedni fél percig, majd öntsétek fel a száraz fehérborral.
  3. Folyamatos kevergetés mellett adjátok hozzá a vaj harmadát és a tejszín felét. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adjátok hozzá a félretett brokkolit is.
  4. Folyamatosan kevergetve főzzétek alacsony lángon, közben pótoljátok az elpárolgott folyadékot. Adjatok hozzá újabb harmad vajat.
  5. Amikor a rizs megpuhul, jöhet hozzá a maradék tejszín és vaj, illetve a reszelt parmezán sajt. Ezekkel sűrítsétek a kívánt állagúra: a jó rizottó húzós, ragacsos, nem száraz.
  6. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.

Tippek

  • Tálaljátok forrón.
  • Szórjátok meg friss bazsalikommal, petrezselyemmel.
  • Kipróbálhatjátok más zöldségekkel is, például édesköménnyel.

Allergének

  • laktóz