Brokkoli rizottó
Hozzávalók
4 főre
- 1 közepes fej brokkoli
- 180 g risotto vagy kerekszemű rizs
- 10 dkg vaj
- 3 ek Floriol E-vitamin
- 1 közepes fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg parmezán
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- víz
- só, bors
Brokkoli rizottó
Krémes, zöldséges, laktató. Ha egyszer megtanulunk jó rizottót készíteni, nem fogunk tudni leállni vele: tárul a szezám!
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 10+40 perc
- Mossátok meg alaposan a brokkolit, majd szedjétek rózsáira. A brokkoli rózsák felét 2-3 cm-es darabokra vágva tegyétek félre. A másik felét konyhai aprítógépben daráljátok le teljesen.
- Válasszatok egy széles serpenyőt, abban hevítsétek fel az olajat. Adjátok hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, majd mielőtt színt kap, a felaprított brokkolit is. Öntsétek hozzá a rizst, hagyjátok üvegesedni fél percig, majd öntsétek fel a száraz fehérborral.
- Folyamatos kevergetés mellett adjátok hozzá a vaj harmadát és a tejszín felét. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adjátok hozzá a félretett brokkolit is.
- Folyamatosan kevergetve főzzétek alacsony lángon, közben pótoljátok az elpárolgott folyadékot. Adjatok hozzá újabb harmad vajat.
- Amikor a rizs megpuhul, jöhet hozzá a maradék tejszín és vaj, illetve a reszelt parmezán sajt. Ezekkel sűrítsétek a kívánt állagúra: a jó rizottó húzós, ragacsos, nem száraz.
- Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
Tippek
- Tálaljátok forrón.
- Szórjátok meg friss bazsalikommal, petrezselyemmel.
- Kipróbálhatjátok más zöldségekkel is, például édesköménnyel.
Allergének
- laktóz