Grillezett zöldségek mentaszósszal
Grillezett zöldségek mentaszósszal
Hozzávalók

A grillezéshez:

  • 4-6 nagyobb sárgarépa
  • 6-8 közepes cékla
  • 4-5 cukkini
  • 3 kis tök
  • 2 fej fokhagyma
  • 5-6 szál újhagyma
  • 2-3 db chilipaprika
  • 4 ek Floriol Kevert Olívaolaj
  • só, bors

A szószhoz:

Grillezett zöldségek mentaszósszal

A grillezéstől megédesedett zöldségek és a friss mentaszósz annyira jó páros, hogy könnyen lehet ez az étel lesz a következő hetek slágere. Önmagában is tökéletes, de húsokhoz is készíthetitek.

Elkészítés

  1. Mossátok meg a mentát, szárítsátok le, majd szedjétek le a leveleket a száráról. Tegyétek magas falú edénybe, majd adjátok hozzá a Floriol Kevert Olívaolajat és botmixerrel pürésítsétek.
  2. Sózzátok ízlés szerint, facsarjátok bele a fél citrom levét és keverjétek hozzá a görög joghurtot is. Turmixoljátok tovább, hogy egészen selymes szósz állaga legyen. Felhasználásig tegyétek hűtőszekrénybe!
  3. Mossátok meg az összes zöldséget, a répát és a céklát hámozzátok is meg. A fokhagymát szedjétek gerezdjeire, de hagyjátok rajta a héját.
  4. Készítsétek elő a grillezőt, ha az időjárás engedi, első sorban azon süssétek meg a zöldségeket. Ha inkább a konyhában dolgoznátok, akkor melegítsétek elő a sütőt 210° fokra, ha van grillfokozat, kapcsoljátok be.
  5. Daraboljátok fel a zöldségeket, de mindet minél nagyobbra: a répát nagyobb darabokra, a céklát cikkekre, a cukkiniket és a tököt félbe-negyedbe. Helyezzétek az összes zöldséget egy grilltálcára (vagy a sütő esetén egy nagy tepsire) úgy, hogy ne fedjék be egymást, majd locsoljátok meg 2-4 kanálnyi Floriol Kevert Olívaolajjal. Sózzátok ízlés szerint, majd mehet a tűzre vagy az előmelegített sütőbe.
  6. Tálaljátok forrón a grillezett zöldségeket a hideg mentaszósszal.

Allergének

  • laktóz

 

Tippek

  • Próbáljátok meg minél színesebb zöldségekből készíteni a receptet, hogy ne csak az íze, hanem a látványa is tökéletes legyen.
  • Önmagában is megállja a helyét az étel, de kiváló köret lehet sült bárányhúsokhoz.
  • Sütőben a zöldségek elkészítési ideje kb. 40 perc.
További receptjeink
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Bárány muszaka
Rozmaringos fehérbab-krém
Csőben sült sütőtök fűszeres darált hússal töltve
Datolyás-diós rétes
Törökmogyorós káposztasaláta feta sajttal
Málnás piskótatorta
Mustáros malacpofa lencsével
Sült tök és patisszonsaláta quinoával
Csőben sült padlizsános csirke
Sütőtökös-kelkáposztás farfalle
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Friss sajtos - fügés spenótsaláta
Mini Margherita pizza
Rukkolás cukordinnye saláta pármai sonkával
Olajban fagyasztott fűszerek
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.