Paradicsomos gratin
Paradicsomos gratin
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 2 közepes salotta hagyma
  • 3 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg gruyere sajt
  • 2-3 db aszalt paradicsom
  • 4-5 db paradicsom
  • 4 ek zsemlemorzsa

Paradicsomos gratin

Krémes, paradicsomos, ínycsiklandó. Nagy nyári kedvenc, amivel jóllakhat az egész család.

Elkészítés

  1. Hámozzátok meg a krumplit, majd karikázzátok fel 2-3 mm vastagságúra, vagy a lehető legvékonyabbra. Főzzétek elő forrástól számított 5 perc alatt bőséges mennyiségű sózott vízben, majd szűrjétek le. Vigyázzatok arra, hogy ne törjön össze!
  2. Melegítsétek elő a sütőt 180° fokra.
  3. Kenjetek ki egy magasabb tepsit Floriol Omega 3&6 étolajjal. Kezdjétek el egymásra rétegezni benne a hozzávalókat: az előfőzött krumplit, a vékonyra szeletelt paradicsomot és salotta hagymát, majd a lereszelt gruyere sajtot. Rejtsetek el a rétegek közé kevés apróra darabolt aszalt paradicsomot is. Öntsétek le tejszínnel, majd kezdjétek újra egymásra pakolni a rétegeket, amíg tele nem lesz a tepsi. A tetejére hagyjatok reszelt sajtot.
  4. Tegyétek az előmelegített sütőbe az ételt, majd 40-50 perc alatt süssétek készre. 20 perc sütés után forgassatok a tepsin, ekkor hintsétek meg a gratin tetejét pár kanálnyi zsemlemorzsával.
  5. Ha elkészült, hagyjátok hűlni és dermedni 10 percig.

Tippek 

  • Gruyere helyett ementáli is megfelel - a lényeg, hogy olyan sajtot használjatok, ami ugyan karakteres, de nem nyomja el a többi hozzávaló ízét.
  • Ne főzzétek túl a krumplit, mert különben szétesik a rétegezés közben.
  • Használhattok többfajta paradicsomot is.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Nyári bableves bulgurral
Zöldhagymás-kecskesajtos frittata
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Narancsos-citromfüves pulyka
Spárgás csigatészta
Grillezett polip olajbogyó tapenáddal
Achar csirke curry vadrizzsel
Mapo Tofu
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Citromos fehérbableves parmezánnal
Csirke mákos bundában hajdinával és salátával
Fetasajtos-spenótos kölespite
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Tonhal caprese
Olívás brownie
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.