Paradicsomos gratin
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 2 közepes salotta hagyma
- 3 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- 3 dl tejszín
- 20 dkg gruyere sajt
- 2-3 db aszalt paradicsom
- 4-5 db paradicsom
- 4 ek zsemlemorzsa
- só
Paradicsomos gratin
Krémes, paradicsomos, ínycsiklandó. Nagy nyári kedvenc, amivel jóllakhat az egész család.
Elkészítés
- Hámozzátok meg a krumplit, majd karikázzátok fel 2-3 mm vastagságúra, vagy a lehető legvékonyabbra. Főzzétek elő forrástól számított 5 perc alatt bőséges mennyiségű sózott vízben, majd szűrjétek le. Vigyázzatok arra, hogy ne törjön össze!
- Melegítsétek elő a sütőt 180° fokra.
- Kenjetek ki egy magasabb tepsit Floriol Omega 3&6 étolajjal. Kezdjétek el egymásra rétegezni benne a hozzávalókat: az előfőzött krumplit, a vékonyra szeletelt paradicsomot és salotta hagymát, majd a lereszelt gruyere sajtot. Rejtsetek el a rétegek közé kevés apróra darabolt aszalt paradicsomot is. Öntsétek le tejszínnel, majd kezdjétek újra egymásra pakolni a rétegeket, amíg tele nem lesz a tepsi. A tetejére hagyjatok reszelt sajtot.
- Tegyétek az előmelegített sütőbe az ételt, majd 40-50 perc alatt süssétek készre. 20 perc sütés után forgassatok a tepsin, ekkor hintsétek meg a gratin tetejét pár kanálnyi zsemlemorzsával.
- Ha elkészült, hagyjátok hűlni és dermedni 10 percig.
Tippek
- Gruyere helyett ementáli is megfelel - a lényeg, hogy olyan sajtot használjatok, ami ugyan karakteres, de nem nyomja el a többi hozzávaló ízét.
- Ne főzzétek túl a krumplit, mert különben szétesik a rétegezés közben.
- Használhattok többfajta paradicsomot is.
Allergének
- glutén
- laktóz