Paradicsomos gratin
Paradicsomos gratin
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 2 közepes salotta hagyma
  • 3 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg gruyere sajt
  • 2-3 db aszalt paradicsom
  • 4-5 db paradicsom
  • 4 ek zsemlemorzsa

Paradicsomos gratin

Krémes, paradicsomos, ínycsiklandó. Nagy nyári kedvenc, amivel jóllakhat az egész család.

Elkészítés

  1. Hámozzátok meg a krumplit, majd karikázzátok fel 2-3 mm vastagságúra, vagy a lehető legvékonyabbra. Főzzétek elő forrástól számított 5 perc alatt bőséges mennyiségű sózott vízben, majd szűrjétek le. Vigyázzatok arra, hogy ne törjön össze!
  2. Melegítsétek elő a sütőt 180° fokra.
  3. Kenjetek ki egy magasabb tepsit Floriol Omega 3&6 étolajjal. Kezdjétek el egymásra rétegezni benne a hozzávalókat: az előfőzött krumplit, a vékonyra szeletelt paradicsomot és salotta hagymát, majd a lereszelt gruyere sajtot. Rejtsetek el a rétegek közé kevés apróra darabolt aszalt paradicsomot is. Öntsétek le tejszínnel, majd kezdjétek újra egymásra pakolni a rétegeket, amíg tele nem lesz a tepsi. A tetejére hagyjatok reszelt sajtot.
  4. Tegyétek az előmelegített sütőbe az ételt, majd 40-50 perc alatt süssétek készre. 20 perc sütés után forgassatok a tepsin, ekkor hintsétek meg a gratin tetejét pár kanálnyi zsemlemorzsával.
  5. Ha elkészült, hagyjátok hűlni és dermedni 10 percig.

Tippek 

  • Gruyere helyett ementáli is megfelel - a lényeg, hogy olyan sajtot használjatok, ami ugyan karakteres, de nem nyomja el a többi hozzávaló ízét.
  • Ne főzzétek túl a krumplit, mert különben szétesik a rétegezés közben.
  • Használhattok többfajta paradicsomot is.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Csőben sült sütőtök fűszeres darált hússal töltve
Fitt zserbó
Répás mungóbab saláta
Szójaszószos pirított tofu zöldségekkel és rizzsel
Olívás brownie
Csirke nuggets sütőtökös krumplipürével
Mini Margherita pizza
Édesköményes krumplileves
Répa-retek-mogyoró saláta
Csicsókakrémleves füstölt lazaccal
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel
Pirított tavaszi tekercs rákkal
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.