Kapros-fokhagymás kenyérlángos
Hozzávalók
A kenyérlángoshoz:
- 500 g liszt
- 400 g víz
- 8 g porélesztő
- 1 tk só
- 2-4 ek Floriol Kevert Olívaolaj
- Kevés Floriol Kevert Olívaolaj a tepsi kikenéséhez
Az öntethez:
- 80 cl Floriol Extraszűz Olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g kapor
- só
Kapros-fokhagymás kenyérlángos
Kalória: ~ 650 kcal
Egy kenyérlángos, amit nem kell sokáig dagasztani, így gyorsan tökéletes kiegészítője lehet a tavaszi hétvégéknek, a kapor szezon alkalmából kapros-fokhagymás-olívás öntettel.
Elkészítés
- Nagy keverőedényben dolgozzátok össze pár perc alatt fakanállal a lisztet, vizet, sót, a porélesztőt és a Floriol Kevert Olívaolajat, hogy ne maradjon benne liszt szárazon. Fedjétek le follpackkal, majd hagyjátok kelni két-háromszorosára 10-12 óra alatt.
- Tegyétek belisztezett felületre a megkelt tésztát. Enyhén lisztes tenyérrel formázzatok gombócot, majd gyűrjétek be mindig a gombóc alá az alját, hogy a tésztagombóc teteje sima maradjon. Fedjétek le, és kelesszétek további 1 órát.
- Egy magasabb falú fém tepsit kenjetek ki Floriol Kevert Olívaolajjal. Tegyétek bele a megkelt tésztát, lapítsátok ki, majd nyújtsátok - húzogassátok ki a tepsi széléig. Fedjétek le a tepsit és kelesszétek további 1 órát!
- Melegítsük elő a sütőt 240 ºC-ra.
- Nyújtsátok ki újra kézzel a tésztát a tepsiben. Miután szépen megkelt, az ujjaitokkal nyomogassátok meg a közepét is, majd hintsétek meg durva szemű sóval. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 12-17 perc alatt süssétek készre. Akkor lesz jó, ha a fém tepsin a tészta alja ropogós aranybarna!
- Amíg a tészta sül, aprítsátok fel a kaprot, majd zúzzátok össze egy mozsárban egy gerezd fokhagymával és keverjük össze a Floriol Extraszűz Olívaolajjal, hogy egy hígabb kapros mártást kapjatok.
- Tálaljátok forrón a ropogós kenyérlángost a kaporszósszal.
Tippek
- Konyhai aprítóban is elkészíthetitek a kaporszószt.
- Tejföllel is nagyon finom!
- Ha marad másnapra a lepényből, kettészelve fantasztikus szendvics alapanyag.
- Használjatok kenyérlisztet a tésztához!
Allergének
- glutén