Zöldség pakora mentás joghurttal és mangószósszal
Zöldség pakora mentás joghurttal és mangószósszal
Hozzávalók

A pakorához:

  • 4 dl Floriol Cardio étolaj
  • 3 db krumpli
  • 1 kis padlizsán
  • 3 fej hagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 150 g csicseriborsó liszt
  • 1 ek őrölt koriander
  • 1 tk római kömény
  • 1 ek garam masala
  • 1 tk chilipor


A mangószószhoz:

 

A mentaszószhoz:

Zöldség pakora mentás joghurttal és mangószósszal

Kalória: ~ 347 kcal

Ha például farsangkor édes helyett sósat kívántok, a zöldség pakora finom opció a fánk helyett, mentaszószba vagy mangópürébe mártva pedig fenséges. 

Elkészítés

  1. Mossátok meg alaposan a friss mentát, majd szárítsátok le. Ezután dolgozzátok össze 2 kanálnyi Floriol Cardio étolajjal és egy fél citrom levével mozsárban, vagy konyhai aprítógépben. Az így kapott zöldes pépet keverjétek össze a natúr joghurttal, sózzátok, majd felhasználásig tegyétek hűtőszekrénybe.
  2. Magas falú fazékban hevítsetek 2 ek Floriol Cardio étolajat. Futtassátok meg rajta a felaprított hagymát, majd hintsétek meg az őrölt korianderrel, paprikával. Adjátok hozzá a megpucolt, kimagozott, felkockázott mangót. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedjétek le és alacsony hőfokon, néha kavarva főzzétek 35-40 percig.
  3. Pucoljátok meg a krumplikat, majd hámozzátok meg. Daraboljátok fél centi vastag csíkokra, és tegyétek egy nagy keverőedénybe.
  4. Mossátok meg a padlizsánt is, daraboljátok ugyanakkora csíkokra, majd tegyétek a krumpli mellé.
  5. A hagymát és az újhagymát pucoljátok meg amennyire szükséges, vágjátok vékony szeletekre, majd keverjétek a többi zöldség mellé.
  6. Hintsétek meg a zöldségeket a fűszerekkel és a csicseriborsó liszttel, sóval, friss korianderrel. Adjatok hozzá pár kanálnyi Floriol Cardio étolajat, majd forgassátok össze teljesen. Öntsetek hozzá kevés vizet, hogy a fűszerkeverék és a csicseriborsóliszt rátapadjon a zöldségekre, mintha egy sűrűbb palacsintatészta lenne.
  7. Hevítsetek egy nagy serpenyőben bőséges mennyiségű Floriol Cardio étolajat. Cseppentsetek bele a csicseriborsólisztes tésztából, ha már pezsegve sül, akkor elég forró az olaj.
  8. Két kanál segítségével formázzatok laza halmokat a lisztes-tésztás zöldségből, majd óvatosan helyezzétek a forró olajba. Ne kavargassátok, vigyázzatok, hogy ne essen szét! 3-4 perc sütés után fordítsátok meg a másik oldalára, ekkor már egyben fog maradni a sült zöldség. Süssétek újabb 2-3 percig, majd tegyétek őket száradni és lecsepegni egy papírtörlőre. Folytassátok a sütést, amíg el nem fogy a zöldség! Kóstoljátok meg és igény szerint sózzátok újra.
  9. Amikor elkészült a zöldségpakora, botmixerrel pürésítsétek le a mangószószt. Ha nem lenne elég híg, pótoljátok ki vízzel és forraljátok újra.
  10. Tálaljátok a pakorát a mentás joghurttal és a mangószósszal.
 

Tippek

  • Bármilyen maradék zöldséget használhattok hozzá, ami csak a hűtőben van.
  • Ropogósabbá tehetitek, ha egy kevés sütőport vagy szódabikarbónát kevertek a lisztbe.
  • A mangószószból érdemes akár nagyobb adagot is főzni és lefagyasztani, hogy legközelebb csak elő kelljen kapni a mélyhűtőből.

Allergének

  • laktóz