Kolokithokeftedes tzatzikivel
Hozzávalók
A kolokithokeftedeshez:
- 100 g feta sajt
- 3 cukkini
- 4 salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- fél kk őrölt szerecsendió
- 3 tojás
- 100 g liszt
- 2 ek Floriol BALANCE étolaj
- só, bors
A tzatzikihez:
- 4 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg kígyóuborka (hámozott)
- 1 ek almaecet
- 1 ek Floriol BALANCE étolaj
- só
Kolokithokeftedes tzatzikivel
Kalória: ~ 525 kcal
Csodás nyári ebéd vagy vacsora, ami szaftos a cukkinitől és sós a fetától!
Elkészítés:
- Reszeljétek le a cukkinit nagy lyukú reszelőn. Nagy keverőedényben keverjétek hozzá az apróra vágott salottahagymát, kaprot, fokhagymát. Morzsoljátok bele a feta sajtot, majd üssétek hozzá a tojásokat. Adjátok hozzá a lisztet, szerecsendiót és sózzátok meg. Keverjétek össze, hogy ragacsos masszát kapjatok. Hagyjátok állni 20 percet.
- Készítsétek el a tzatzikit: Hámozzátok meg az uborkát, majd reszeljétek apróra a fokhagymával együtt. Adjatok hozzá pár kanál Floriol BALANCE étolajat, az almaecetet, majd keverjétek össze a krémes görög joghurttal. Sózzátok ízlés szerint.
- Nagy serpenyőben hevítsetek pár kanál Floriol BALANCE étolajat.
- Szedjetek púpos kanálnyi halmokat a cukkinis tésztából. Tegyétek a forró serpenyőbe, majd hagyjátok, hogy elterüljön. Süssétek közepes hőmérsékleten aranybarnára az egyik felét 2-4 perc alatt, majd fordítsátok meg, hogy a másik fele is megpirulhasson. Ha szükséges, ismételjétek a forgatást. Akkor jó, ha a kérge már aranybarna, a közepe pedig még puha, szaftos.
- Tálaljátok a meleg cukkinitócsnikat a hideg tzatzikivel.
Tippek:
- Almaecet helyett citromot is használhattok.
- Vigyázzatok a cukkinitócsni sózásával, a feta sajt elég sós.
- Tálaláskor meglocsolhatjátok a tzatzikit pár csepp Floriol Extraszűz Olívaolajjal.
Allergének:
- laktóz
- tojás
- glutén