- 4 ek Floriol Cardio étolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 db birsalma
- 2 db krumpli
- 4-5 cm-es gyömbérdarab
- 4 db libacomb
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 tk egész kömény
- 4-6 ág friss kakukkfű
- só, bors
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Kalória: 480 kcal
Az ősz legfinomabb hozzávalóival készülhettek Márton-napra, a birsalma szuper kiegészítője a libának.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 170 °C-ra.
- Tisztítsátok meg a libacombokat, majd helyezzétek őket bőrével felfelé Floriol Cardio étolajjal kikent magas falú tepsibe. Hintsétek meg egész köménnyel, sózzátok, borsozzátok. Helyezzetek mellé fokhagyma gerezdeket héjastól, majd öntsetek alá 1 dl száraz fehérbort. Alumínium fóliával takarjátok le a tepsit, és tegyétek az előmelegített sütőbe 90 percre.
- Pucoljátok meg a gyömbért, majd vágjátok fel vékony szeletekre. A birsalmákat negyedeljétek el, a krumplit hámozzátok meg, és vágjuk szintén négyfelé.
- Bőséges mennyiségű, lobogó vízben főzzétek elő a krumplit, birsalmát és a felszeletelt gyömbért 12-14 perc alatt, amíg megpuhulnak kicsit. Öntsétek le a levet, majd hagyjátok hűlni őket.
- Ha kihűlt a birsalma, éles késsel csumázzátok ki, a gyömbért és a krumplit tegyétek félre.
- Vegyétek ki a libacombokat a sütőből és a tepsiből is. Vegyetek ki 4-6 kanálnyi zsiradékot a tepsiből és tegyétek félre, ha később felhasználnátok még. Ezután rakjátok a tepsibe az előfőzött birsalmát és krumplit, keverjétek össze a gyömbérrel. Sózzátok, hintsétek meg a kakukkfűvel, majd helyezzétek rá vissza a libacombokat.
- Emeljétek meg a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra. Tegyétek vissza a tepsit a sütőbe, de ezúttal ne fedjétek le. Süssétek készre az ételt 25-30 perc alatt, amíg aranybarna lesz a liba bőre.
- Tálaljátok forrón, friss petrezselyemmel
Tippek
- Ne főzzétek túl a birsalmát! Ha elkezd puhulni, könnyen szétesik pépesre. Villával ellenőrizzétek, mikor puhult meg egy picit.
- Tálaláskor szedjetek szaftot is a birsalmára és a krumplira!