Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Hozzávalók
  • 500 g kelbimbó
  • 5 db lilahagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma héjában
  • 2-3 ek szezámmag
  • 1 tk őrölt koriander
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 2 kk só
  • 1 citrom leve
  • 3 ek Floriol Cardio étolaj

 

  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 db 25 dkg-os marha bélszín
  • bors
  • durva szemű só és újhagyma a tálaláshoz

Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval

Kalória: ~ 445 kcal

Egy laktató vasárnapi ebéd: finom, szaftos hús és sült kelbimbók harmóniája.  

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A kelbimbót alaposan mossuk meg és szedjük le a külső héjait.
  3. Nagy keverőedényben forgassuk össze Floriol Cardio étolajjal, sóval, a citrom levével, balzsamecettel és korianderrel. Öntsük egy megfelelő méretű tepsibe.
  4. A megpucolt és nagy cikkekre vágott lilahagymát rejtsük a kelbimbók közé, végül a megmosott fokhagymagerezdeket is, héjastól.
  5. Tegyük az előmelegített sütőbe, és egyszer átkavarva, 40 perc alatt süssük aranybarnára. Ha elkészült, vegyük ki, és emeljük a sütő hőmérsékletét 210 fokra.
  6. Legalább fél órával sütés előtt vegyük ki a hűtőből a steaket, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  7. Forrósítsunk fel nagy lángon egy teflonserpenyőt, vagy egy öntöttvas serpenyőt. Ha már nagyon forró, öntsünk rá 2 kanálnyi Floriol Cardio étolajat, majd helyezzük bele óvatosan a hússzeleteket. Gyorsan és gyakran forgatva pár perc alatt pirítsuk körbe, hogy egyenletes kérge legyen a húsnak.
  8. Tegyük a félkész húst az előmelegített sütőbe, és további 6-7 perc alatt süssük készre.
  9. Pihentessük vágódeszkán a húst 5 percig, majd vágjuk vékony szeletekre. Durva szemű sóval finoman sózzuk meg, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk a sült kelbimbóval és kevés, vékonyra szelt újhagymával.

Tippek

  1. Használjunk olyan serpenyőt a húshoz, aminek fémből van a nyele, és bírja a hőt. Vigyázzunk, hogy csak hőálló kesztyűvel érjünk hozzá!
  2. Tálaláskor se sajnáljuk a balzsamecetet!
  3. Ha sütőben fejezzük be a steaket, a következő ideig süssük: Rare - 4-5 perc, medium 6-7 perc, well done 8-10 perc.

Allergének

  • szezámmag