Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Hozzávalók
  • 500 g kelbimbó
  • 5 db lilahagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma héjában
  • 2-3 ek szezámmag
  • 1 tk őrölt koriander
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 2 kk só
  • 1 citrom leve
  • 3 ek Floriol Cardio étolaj

 

  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 db 25 dkg-os marha bélszín
  • bors
  • durva szemű só és újhagyma a tálaláshoz
  • 3dl vörösbor
  • 2 kiskanál méz
  • 1 kiskanál teljes kiőrlésű liszt

Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval

Kalória: ~ 445 kcal

Egy laktató vasárnapi ebéd: finom, szaftos hús és sült kelbimbók harmóniája.  

Elkészítés

  1. Melegítsétek elő a sütőt 180° fokra.
  2. A kelbimbót alaposan mossátok meg és szedjétek le a külső héjait.
  3. Nagy keverőedényben forgassátok össze Floriol Cardio étolajjal, sóval, a citrom levével, balzsamecettel és korianderrel. Öntsétek egy megfelelő méretű tepsibe.
  4. A megpucolt és nagy cikkekre vágott lilahagymát rejtsétek a kelbimbók közé, végül a megmosott fokhagymagerezdeket is, héjastól.
  5. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és egyszer átkavarva, 40 perc alatt süssétek aranybarnára. Ha elkészült, vegyétek ki, és emeljétek a sütő hőmérsékletét 210° fokra.
  6. Legalább fél órával sütés előtt vegyétek ki a hűtőből a steaket, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  7. Forrósítsatok fel nagy lángon egy teflonserpenyőt, vagy egy öntöttvas serpenyőt. Ha már nagyon forró, öntsetek rá 2 kanálnyi Floriol Cardio étolajat, majd helyezzétek bele óvatosan a hússzeleteket. Gyorsan és gyakran forgatva pár perc alatt pirítsátok körbe, hogy egyenletes kérge legyen a húsnak.
  8. Tegyétek a félkész húst az előmelegített sütőbe, és további 6-7 perc alatt süssétek készre.
  9. A serpenyőben megmaradt hús szaftjához tegyétek hozzá az 1 kiskanál lisztet és a 2 kiskanál mézet. 1 percig főzzétek, majd apránként öntsétek hozzá a vörösbort. Forraljátok el az alkoholt a mártásból 4 5 perc alatt, ha kell sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
  10. Pihentessük vágódeszkán a húst 5 percig, majd vágjuk vékony szeletekre. Durva szemű sóval finoman sózzuk meg, borsozzuk ízlés szerint, kanalazzunk rájuk egy két kanállal a vörösboros mártásból, majd tálaljuk a sült kelbimbóval és kevés, vékonyra szelt újhagymával.

Tippek

  • Használatok olyan serpenyőt a húshoz, aminek fémből van a nyele, és bírja a hőt. Vigyázzatok, hogy csak hőálló kesztyűvel érjünk hozzá!
  • Tálaláskor se sajnáljátok a balzsamecetet!
  • Ha sütőben fejezitek be a steaket, a következő ideig süssétek: Rare - 4-5 perc, medium 6-7 perc, well done 8-10 perc.

Allergének

  • szezámmag

  • glutén
További receptjeink
Csirkés paella
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Spenótos-gombás zöldségvagdalt friss salátával
Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
A házi chips titkai
Fetasajtos-spenótos kölespite
Sütőtökös muffin almás karamellel
Sütőtökös cupcake almaszósszal
Fitt zserbó
Mustáros malacpofa lencsével
Spenótos nyúlmáj krumplifőzelékkel
Nyulas ravioli gombaszósszal
Tonhal caprese
Tojásos nokedli paradicsomsalátával
Zöldséges muhammara papadammal
Csicseriborsó fasírt joghurtos céklasalátával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.