Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Hozzávalók
- 500 g kelbimbó
- 5 db lilahagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma héjában
- 2-3 ek szezámmag
- 1 tk őrölt koriander
- 0,5 dl balzsamecet
- 2 kk só
- 1 citrom leve
- 3 ek Floriol Cardio étolaj
- 2 ek Floriol Cardio étolaj
- 2 db 25 dkg-os marha bélszín
- bors
- durva szemű só és újhagyma a tálaláshoz
- 3dl vörösbor
- 2 kiskanál méz
- 1 kiskanál teljes kiőrlésű liszt
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Kalória: ~ 445 kcal
Egy laktató vasárnapi ebéd: finom, szaftos hús és sült kelbimbók harmóniája.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 180° fokra.
- A kelbimbót alaposan mossátok meg és szedjétek le a külső héjait.
- Nagy keverőedényben forgassátok össze Floriol Cardio étolajjal, sóval, a citrom levével, balzsamecettel és korianderrel. Öntsétek egy megfelelő méretű tepsibe.
- A megpucolt és nagy cikkekre vágott lilahagymát rejtsétek a kelbimbók közé, végül a megmosott fokhagymagerezdeket is, héjastól.
- Tegyétek az előmelegített sütőbe, és egyszer átkavarva, 40 perc alatt süssétek aranybarnára. Ha elkészült, vegyétek ki, és emeljétek a sütő hőmérsékletét 210° fokra.
- Legalább fél órával sütés előtt vegyétek ki a hűtőből a steaket, hogy szobahőmérsékletű legyen.
- Forrósítsatok fel nagy lángon egy teflonserpenyőt, vagy egy öntöttvas serpenyőt. Ha már nagyon forró, öntsetek rá 2 kanálnyi Floriol Cardio étolajat, majd helyezzétek bele óvatosan a hússzeleteket. Gyorsan és gyakran forgatva pár perc alatt pirítsátok körbe, hogy egyenletes kérge legyen a húsnak.
- Tegyétek a félkész húst az előmelegített sütőbe, és további 6-7 perc alatt süssétek készre.
- A serpenyőben megmaradt hús szaftjához tegyétek hozzá az 1 kiskanál lisztet és a 2 kiskanál mézet. 1 percig főzzétek, majd apránként öntsétek hozzá a vörösbort. Forraljátok el az alkoholt a mártásból 4 5 perc alatt, ha kell sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
- Pihentessük vágódeszkán a húst 5 percig, majd vágjuk vékony szeletekre. Durva szemű sóval finoman sózzuk meg, borsozzuk ízlés szerint, kanalazzunk rájuk egy két kanállal a vörösboros mártásból, majd tálaljuk a sült kelbimbóval és kevés, vékonyra szelt újhagymával.
Tippek
- Használatok olyan serpenyőt a húshoz, aminek fémből van a nyele, és bírja a hőt. Vigyázzatok, hogy csak hőálló kesztyűvel érjünk hozzá!
- Tálaláskor se sajnáljátok a balzsamecetet!
- Ha sütőben fejezitek be a steaket, a következő ideig süssétek: Rare - 4-5 perc, medium 6-7 perc, well done 8-10 perc.
Allergének
-
szezámmag
- glutén