Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Hozzávalók
  • 500 g kelbimbó
  • 5 db lilahagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma héjában
  • 2-3 ek szezámmag
  • 1 tk őrölt koriander
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 2 kk só
  • 1 citrom leve
  • 3 ek Floriol Cardio étolaj

 

  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 db 25 dkg-os marha bélszín
  • bors
  • durva szemű só és újhagyma a tálaláshoz
  • 3dl vörösbor
  • 2 kiskanál méz
  • 1 kiskanál teljes kiőrlésű liszt

Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval

Kalória: ~ 445 kcal

Egy laktató vasárnapi ebéd: finom, szaftos hús és sült kelbimbók harmóniája.  

Elkészítés

  1. Melegítsétek elő a sütőt 180° fokra.
  2. A kelbimbót alaposan mossátok meg és szedjétek le a külső héjait.
  3. Nagy keverőedényben forgassátok össze Floriol Cardio étolajjal, sóval, a citrom levével, balzsamecettel és korianderrel. Öntsétek egy megfelelő méretű tepsibe.
  4. A megpucolt és nagy cikkekre vágott lilahagymát rejtsétek a kelbimbók közé, végül a megmosott fokhagymagerezdeket is, héjastól.
  5. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és egyszer átkavarva, 40 perc alatt süssétek aranybarnára. Ha elkészült, vegyétek ki, és emeljétek a sütő hőmérsékletét 210° fokra.
  6. Legalább fél órával sütés előtt vegyétek ki a hűtőből a steaket, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  7. Forrósítsatok fel nagy lángon egy teflonserpenyőt, vagy egy öntöttvas serpenyőt. Ha már nagyon forró, öntsetek rá 2 kanálnyi Floriol Cardio étolajat, majd helyezzétek bele óvatosan a hússzeleteket. Gyorsan és gyakran forgatva pár perc alatt pirítsátok körbe, hogy egyenletes kérge legyen a húsnak.
  8. Tegyétek a félkész húst az előmelegített sütőbe, és további 6-7 perc alatt süssétek készre.
  9. A serpenyőben megmaradt hús szaftjához tegyétek hozzá az 1 kiskanál lisztet és a 2 kiskanál mézet. 1 percig főzzétek, majd apránként öntsétek hozzá a vörösbort. Forraljátok el az alkoholt a mártásból 4 5 perc alatt, ha kell sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
  10. Pihentessük vágódeszkán a húst 5 percig, majd vágjuk vékony szeletekre. Durva szemű sóval finoman sózzuk meg, borsozzuk ízlés szerint, kanalazzunk rájuk egy két kanállal a vörösboros mártásból, majd tálaljuk a sült kelbimbóval és kevés, vékonyra szelt újhagymával.

Tippek

  • Használatok olyan serpenyőt a húshoz, aminek fémből van a nyele, és bírja a hőt. Vigyázzatok, hogy csak hőálló kesztyűvel érjünk hozzá!
  • Tálaláskor se sajnáljátok a balzsamecetet!
  • Ha sütőben fejezitek be a steaket, a következő ideig süssétek: Rare - 4-5 perc, medium 6-7 perc, well done 8-10 perc.

Allergének

  • szezámmag

  • glutén
További receptjeink
Mustáros malacpofa lencsével
Répás mungóbab saláta
Konfitált lazac parmezános karfiolkrémmel
Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
Új!
Perui quinoás avokádósaláta
Káposztás mazsolás curry papadammal
Sült ratatouille kecskesajttal
Tejfölös nyúlraguleves
Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Kókusztejes vajbabfőzelék
Marhahúsos sütőtöksaláta
Csőben sült padlizsános csirke
Adventi bonbonok
Grillezett zöldségek mentaszósszal
Diós-kecskesajtos palacsinta körtével és rukkolával
Gomba shakshuka
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.