Epres tejpite
Hozzávalók
- 220 g cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 2 dl tej
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 1 dl Floriol E-vitamin
- 250 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 500-750 g eper
- porcukor a tálaláshoz
Epres tejpite
Végre itt az eper szezon. Süssünk-főzzünk vele minél többet, például ezt a krémes és lágy tejpitét.
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan az epret, majd csumázzuk ki, és hosszában vágjuk félbe.
- Melegítsük elő a sütőt 170° fokra.
- Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd keverjük össze a sütőporral és a vaníliarúd kikapart magjaival.
- Egy másik tálban konyhai robotgéppel 5-8 perc alatt verjük fehéredésig a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a csipet sót, majd további keverés mellett a tejet és végül a Floriol E-vitamin étolajat is.
- Forgassuk a sütőporos liszt keveréket a tejes masszához, majd keverjük csomómentesre, hogy sűrű, híg tésztát kapjunk.
- Egy kapcsos tortaformát vékonyan kenjünk ki étolajjal, majd öntsük a híg tésztát a formába. Finoman pakoljuk meg a torta tetejét a félbevágott eprekkel, a vágásfelülettel felfelé. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e!
- Fogyasztásig hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.
- A maradék epret aprítsuk fel, majd 1 dl víz hozzáadásával főzzük alacsony lángon 40-50 perc alatt “lekvárrá”.
- Tálaljuk ízlés szerint porcukorral és epervelővel a tortát.
Tippek
- Ízlés szerint keverhetünk 100 g cukrot az epervelőhöz főzés közben, ha nem találnánk elég édesnek önmagában.
- Gluténmentes lisztkeverékből is elkészíthető a tejpite.
- Vanília helyett vaníliáscukrot is használhatunk.
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás