Epres tejpite
Epres tejpite
Hozzávalók
  • 220 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 dl Floriol E-vitamin
  • 250 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 500-750 g eper
  • porcukor a tálaláshoz

Epres tejpite

Végre itt az eper szezon. Süssünk-főzzünk vele minél többet, például ezt a krémes és lágy tejpitét.

Elkészítés

  1. Mossuk meg alaposan az epret, majd csumázzuk ki, és hosszában vágjuk félbe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 170° fokra.
  3. Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd keverjük össze a sütőporral és a vaníliarúd kikapart magjaival.
  4. Egy másik tálban konyhai robotgéppel 5-8 perc alatt verjük fehéredésig a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a csipet sót, majd további keverés mellett a tejet és végül a Floriol E-vitamin étolajat is.
  5. Forgassuk a sütőporos liszt keveréket a tejes masszához, majd keverjük csomómentesre, hogy sűrű, híg tésztát kapjunk.
  6. Egy kapcsos tortaformát vékonyan kenjünk ki étolajjal, majd öntsük a híg tésztát a formába. Finoman pakoljuk meg a torta tetejét a félbevágott eprekkel, a vágásfelülettel felfelé. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e!
  7. Fogyasztásig hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.
  8. A maradék epret aprítsuk fel, majd 1 dl víz hozzáadásával főzzük alacsony lángon 40-50 perc alatt “lekvárrá”.
  9. Tálaljuk ízlés szerint porcukorral és epervelővel a tortát.

Tippek

 
  • Ízlés szerint keverhetünk 100 g cukrot az epervelőhöz főzés közben, ha nem találnánk elég édesnek önmagában.
  • Gluténmentes lisztkeverékből is elkészíthető a tejpite.
  • Vanília helyett vaníliáscukrot is használhatunk.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Póréhagymás csirkecomb vöröslencsepürével
Szilva chutney
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Chorizos csicseriborsó
Tapenád kovászos bagettel
Lime-os csicseriborsó öntet
Pisztáciás egrestorta
Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött pulykamell céklás tojássalátával
Spanyol omlett
Achar csirke curry vadrizzsel
Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Angol reggeli
Kuszkuszos töltött paprika
Répa-retek-mogyoró saláta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.