Epres tejpite
Epres tejpite
Hozzávalók
  • 220 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 dl Floriol E-vitamin
  • 250 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 500-750 g eper
  • porcukor a tálaláshoz

Epres tejpite

Végre itt az eper szezon. Süssünk-főzzünk vele minél többet, például ezt a krémes és lágy tejpitét.

Elkészítés

  1. Mossuk meg alaposan az epret, majd csumázzuk ki, és hosszában vágjuk félbe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 170° fokra.
  3. Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd keverjük össze a sütőporral és a vaníliarúd kikapart magjaival.
  4. Egy másik tálban konyhai robotgéppel 5-8 perc alatt verjük fehéredésig a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a csipet sót, majd további keverés mellett a tejet és végül a Floriol E-vitamin étolajat is.
  5. Forgassuk a sütőporos liszt keveréket a tejes masszához, majd keverjük csomómentesre, hogy sűrű, híg tésztát kapjunk.
  6. Egy kapcsos tortaformát vékonyan kenjünk ki étolajjal, majd öntsük a híg tésztát a formába. Finoman pakoljuk meg a torta tetejét a félbevágott eprekkel, a vágásfelülettel felfelé. Tegyük az előmelegített sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e!
  7. Fogyasztásig hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.
  8. A maradék epret aprítsuk fel, majd 1 dl víz hozzáadásával főzzük alacsony lángon 40-50 perc alatt “lekvárrá”.
  9. Tálaljuk ízlés szerint porcukorral és epervelővel a tortát.

Tippek

 
  • Ízlés szerint keverhetünk 100 g cukrot az epervelőhöz főzés közben, ha nem találnánk elég édesnek önmagában.
  • Gluténmentes lisztkeverékből is elkészíthető a tejpite.
  • Vanília helyett vaníliáscukrot is használhatunk.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • tojás