Sült céklás rizottó grillsajttal
Sült céklás rizottó grillsajttal
Hozzávalók
  • 2-3 db közepes cékla
  • 2 ek Floriol ACTIVE étolaj
  • 200 g rizottó rizs
  • 2 kis mogyoróhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • ~ 8 dl zöldség alaplé
  • 100 g vaj
  • 70 g parmezán sajt
  • só, bors
  • 1-2 szál friss kakukkfű
  • 1 ek Floriol étolaj
  • 300 g grill sajt

Sült céklás rizottó grillsajttal

Kalória: ~ 745 kcal

Elkészítés

1. Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra. Mossátok meg a céklát, majd héjastól sózzátok meg, locsoljátok meg kevés Floriol ACTIVE étolajjal és csomagoljátok be alufóliába. Rakjátok tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssétek puhára 1 óra alatt. Ha megpuhult, folyó víz alatt hámozzátok meg, majd vágjátok fel 1-2 cm-es kockákra.
2. Nagy méretű, lapos serpenyőben hevítsétek Floriol étolajat. Futtassátok meg benne az apróra vágott mogyoróhagymát, majd a rizottó rizst is. Mielőtt színt kapna, öntsétek fel a száraz fehérborral, és sózzátok ízlés szerint.
3. Ha már a rizsszemek magukba szívták a bort, öntsétek fel annyi alaplével, hogy éppen ellepje a rizst. Főzzétek közepes lángon és keverjétek folyamatosan, vigyázzatok, ne kapjon oda a rizs. Ha az alaplé elpárolog, mindig pótoljátok újra annyival, amennyi éppen ellepi a rizst. Ezt ismételjétek 4-6 alkalommal.
4. Ha már al dente a rizs, és mindjárt kész, akkor öntsétek fel újra a szokott módon kevés alaplével, majd adjátok hozzá a sült céklát, a kockára darabolt hideg vajat és a parmezánt is. Folyamatos keveréssel érjétek el, hogy a felolvadt sajt és a vaj egyneművé váljon a rizsből kioldódott keményítővel.
5. Nagy serpenyőben hevítsetek Floriol ACTIVE étolajat. Süssétek aranybarnára a grillsajt mindkét oldalát 2-3 perc alatt, majd daraboljuk fel.
6. Tálaljátok a forró rizottót a grillsajttal és kevés friss morzsolt kakukkfűvel.

Tippek

  • Készítsetek alaplevet amíg fő a cékla: 1-2 db sárgarépa, zeller, cékla, póréhagyma kell csak hozzá.
  • Ha szép rózsaszínre szeretnétek a rizottót, már a rizs és a mogyoróhagyma mellé is keverjetek keveset az apróra vágott sült céklából és főzzétek együtt is őket!
  • Kevés pirított dió is nagyon finom a rizottóhoz!

Allergének

  • laktóz
További receptjeink
Nyári bableves bulgurral
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Mákos barchesz
Spenótos nyúlmáj krumplifőzelékkel
Karalábé steak diós pestóval és salátával
Narancsos-citromfüves pulyka
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Tormakrémleves sonkával és főtt tojással
Fügés-csokis energiagolyó
Pirított tavaszi tekercs rákkal
Csicseriborsó fasírt joghurtos céklasalátával
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Zöldséges muhammara papadammal
Gránátalmás bulgursaláta sertésszűzzel
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.