Sült céklás rizottó grillsajttal
Sült céklás rizottó grillsajttal
Hozzávalók
  • 2-3 db közepes cékla
  • 2 ek Floriol ACTIVE étolaj
  • 200 g rizottó rizs
  • 2 kis mogyoróhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • ~ 8 dl zöldség alaplé
  • 100 g vaj
  • 70 g parmezán sajt
  • só, bors
  • 1-2 szál friss kakukkfű
  • 1 ek Floriol étolaj
  • 300 g grill sajt

Sült céklás rizottó grillsajttal

Kalória: ~ 745 kcal

Elkészítés

1. Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra. Mossátok meg a céklát, majd héjastól sózzátok meg, locsoljátok meg kevés Floriol ACTIVE étolajjal és csomagoljátok be alufóliába. Rakjátok tepsibe, majd az előmelegített sütőben süssétek puhára 1 óra alatt. Ha megpuhult, folyó víz alatt hámozzátok meg, majd vágjátok fel 1-2 cm-es kockákra.
2. Nagy méretű, lapos serpenyőben hevítsétek Floriol étolajat. Futtassátok meg benne az apróra vágott mogyoróhagymát, majd a rizottó rizst is. Mielőtt színt kapna, öntsétek fel a száraz fehérborral, és sózzátok ízlés szerint.
3. Ha már a rizsszemek magukba szívták a bort, öntsétek fel annyi alaplével, hogy éppen ellepje a rizst. Főzzétek közepes lángon és keverjétek folyamatosan, vigyázzatok, ne kapjon oda a rizs. Ha az alaplé elpárolog, mindig pótoljátok újra annyival, amennyi éppen ellepi a rizst. Ezt ismételjétek 4-6 alkalommal.
4. Ha már al dente a rizs, és mindjárt kész, akkor öntsétek fel újra a szokott módon kevés alaplével, majd adjátok hozzá a sült céklát, a kockára darabolt hideg vajat és a parmezánt is. Folyamatos keveréssel érjétek el, hogy a felolvadt sajt és a vaj egyneművé váljon a rizsből kioldódott keményítővel.
5. Nagy serpenyőben hevítsetek Floriol ACTIVE étolajat. Süssétek aranybarnára a grillsajt mindkét oldalát 2-3 perc alatt, majd daraboljuk fel.
6. Tálaljátok a forró rizottót a grillsajttal és kevés friss morzsolt kakukkfűvel.

Tippek

  • Készítsetek alaplevet amíg fő a cékla: 1-2 db sárgarépa, zeller, cékla, póréhagyma kell csak hozzá.
  • Ha szép rózsaszínre szeretnétek a rizottót, már a rizs és a mogyoróhagyma mellé is keverjetek keveset az apróra vágott sült céklából és főzzétek együtt is őket!
  • Kevés pirított dió is nagyon finom a rizottóhoz!

Allergének

  • laktóz
További receptjeink
Sütőtökös pogácsa
Tormakrémes-lazacos kréker
Rizsbundás szilva
Francia hagymaleves
Spanyol omlett
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Csirke nuggets sütőtökös krumplipürével
Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Olívás falafel tahini szósszal
Penne Boscaiola - Favágók tésztája
Mandulás narancstorta
Szilva chutney
Fokhagymás-spenótos garnéla
Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Tejfölös nyúlraguleves
Mentás borsókrémleves
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.