Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
Hozzávalók
  • 1 fej karfiol
  • 1 ek kurkuma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek morzsolt kakukkfű
  • 1 ek egész bors
  • 1 tk só
  • 2 póréhagyma
  • 300 g bulgur
  • 3-5 ek Floriol Kevert Olívaolaj
  • 80 g aranymazsola
  • 600 dl karfiol főzőlé (vagy víz)
  • egy narancs leve
  • 2 gránátalma magjai
  • 60 g friss menta

Sült karfiol bulgurral és gránátalmával

Kalória: ~ 410 kcal

Jobb nem is történhet a karfiollal, mintha meggrillezzük. Édeskés lesz és tökéletes kísérője a bulgurnak.

Elkészítés

  1. Mossátok meg a karfiolfejet, majd egy nagy fazékban tegyétek fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Tegyetek mellé kanálnyi kurkumát, pár gerezd fokhagymát, kevés egész borsot és sózzátok meg. Főzzétek félkészre 30 perc alatt. Ha elkészült, halásszátok ki a karfiolt léből, majd szűrjétek le a levét és tegyétek félre.
  2. Melegítsétek elő a sütőt 230 ºC-ra. Ha van grill fokozat, kapcsoljátok be azt is!
  3. Szeljétek fel az előfőzött karfiolt 1,5-2 cm vastag szeletekre, az se baj, ha kicsit szétesik a rózsáira is. Tegyétek a szeleteket az előfőzött fokhagymával együtt a sütőpapírral bélelt tepsire. Mossátok meg alaposan a póréhagymát, majd daraboljátok fel 7-10 cm-es rudakra. Keresztben vágjátok ketté, és tegyétek a tepsibe a karfiolok közé. Locsoljátok meg finoman Floriol Kevert Olívaolajjal. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssétek aranybarnára.
  4. Amíg a karfiol sül, készítsétek el a bulgurt: hevítsetek kevés Floriol Kevert Olívaolajat magas falú fazékban. Adjátok hozzá a bulgurt és a mazsolát, majd pirítsátok le 3-4 perc alatt. Öntsétek fel a bulgurt a mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű karfiol főzőlével, fedjétek le, és alacsony fokozaton 20 perc alatt főzzétek készre.
  5. Vágjátok félbe a gránátalmákat. Folyó víz alatt, vagy vízzel töltött nagy edényben szedjétek ki a magjait.
  6. Keverjétek össze a mazsolás bulgurral a gránátalma magjait. Forgassatok hozzá apróra vágott friss mentát és facsarjatok hozzá egy fél narancs levét. Sózzátok ízlés szerint!
  7. Tálaljátok forrón a sült karfiollal és a póréhagymákkal.

Tippek

  • Citromot is adhattok a készülő bulgurhoz.
  • Ne főzzétek túl a karfiolt, akkor jó, ha már puha, de egyben roppanós is.
  • Elkészíthetitek csak grillfokozaton is, 250 º-on, 8-10 perc alatt a karfiolt.
  • Locsoljátok meg Floriol Kevert Olívaolajjal a kész bulgurt is!

Allergének

  • glutén
További receptjeink
Zöldséges taco
Zöldhagymás-kecskesajtos frittata
Cézár öntet
Epres banánkenyér
Sütőtökös csirkecurry
Rizstészta tofuval és gombával
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Olívás mangó pop
Rusztikus zöldségleves parmezánnal
Tavaszi spárgasaláta grillezett halloumival
Zöldség pakora mentás joghurttal és mangószósszal
Fekete kagyló spagettivel
Májgombócleves palacsintatésztával
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Mustáros malacpofa lencsével
Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.