Bárány muszaka
Bárány muszaka
Hozzávalók

6 főre

 

  • 60 dkg darált bárányhús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek Floriol E- vitamin étolaj
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 400 g darabolt paradicsom


  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 tojás
  • só, bors

Bárány muszaka

Kalória: ~ 625 kcal

Minden beletett munkát megérdemel ez a recept! A báránytól elképesztően ízes, a padlizsántól szaftos, a besameltől pedig lágy.

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Pucoljuk meg a krumplikat, majd enyhén sózott vízben főzzük 10 perc alatt félpuhára. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel.
  3. Szeljük fel hosszában a padlizsánt 1 centi vastag szeletekre. Helyezzük sütőpapírra, finoman sózzuk be, majd tegyük az előmelegített sütőbe negyed órára, hogy összeessen kicsit. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és vegyük le a sütő hőmérsékletet 170 fokra.
  4. Hevítsünk Floriol étolajat magas falú edényben. Nagy hőmérsékleten pirítsuk meg benne fél perc alatt az összezúzott és felaprított fokhagymát, majd mielőtt színt kapna, adjuk hozzá a darált bárányhúst is. Keverjük hozzá a fűszereket, majd ha már kellőképpen (5-6 perc) lepirult, öntsük fel a vörösborral. Időnként átkeverve főzzük további 6-8 percig, ezután keverjük hozzá a paradicsomot is. Sózzuk ízlés szerint, majd főzzük közepes lángon további 10 percig.
  5. Készítsük el a sajtmártást is: kanálnyi vajat olvasszunk magas falú edényben, majd hintsük meg a liszttel. Hagyjuk barnulni kicsit, öntsük hozzá a tejet, és keverjük teljesen csomómentesre. Adjuk hozzá a lereszelt parmezánt is, sózzuk ízlés szerint, és néha átkeverve forraljuk fel. Főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni kicsit. Verjük fel egy edényben a tojásokat, a folyamatos verés mellett pedig keverjük hozzájuk a joghurtot is, végül a kicsit lehűlt sajtszószt is.
  6. Állítsuk össze a muszakát: nagy jénai tálat vagy magas falú tepsit kenjünk ki kevés Floriol étolajjal. Terítsük szét az alján a felszeletelt krumplit, majd takarjuk be a padlizsánnal. Erre lapátoljunk a bárányos raguból, majd újra fedjük be padlizsánnal. Újra bárányos ragu, újra padlizsán, végül öntsük rá a sajtszószt. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük készre.
  7. Tálaljuk forrón!

Tippek

  • Készítsük rizsliszttel a sajtszószt, így gluténmentes lesz.
  • Nem muszáj ennyi réteget készíteni: 1 sorozat krumpli-padlizsán-bárányragu-padlizsán-sajtszósz is megteszi!
  • Hagyjuk hűlni 10-15 percet a sütőből kivéve, könnyebb lesz majd szeletelni.

Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás
További receptjeink
Hajdinasaláta sült fetával
Rákkrémleves parmezánchipsszel
Fitt zserbó
Római sali tejfölös öntettel
Marhahúsos sütőtöksaláta
Chorizós-krumplis taco
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Tormakrémleves sonkával és főtt tojással
Konfitált lazac parmezános karfiolkrémmel
Sonkás-sajtos muffin
Sült csirkemáj humusszal és kápiasalátával
Spenótos-gombás zöldségvagdalt friss salátával
Fokhagymás-spenótos garnéla
Sült kecskesajtos spárgasaláta
Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel
Friss sajtos - fügés spenótsaláta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.