Bárány muszaka
Hozzávalók
6 főre
- 2 nagyobb krumpli
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 ek Floriol E-vitamin étolaj
- só
- 60 dkg darált bárányhús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek Floriol E- vitamin étolaj
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kk őrölt római kömény
- 2 babérlevél
- 1 dl száraz vörösbor
- 400 g darabolt paradicsom
- só
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 dl natúr joghurt
- 2 tojás
- só, bors
Bárány muszaka
Kalória: ~ 625 kcal
Minden beletett munkát megérdemel ez a recept! A báránytól elképesztően ízes, a padlizsántól szaftos, a besameltől pedig lágy.
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Pucoljuk meg a krumplikat, majd enyhén sózott vízben főzzük 10 perc alatt félpuhára. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel.
- Szeljük fel hosszában a padlizsánt 1 centi vastag szeletekre. Helyezzük sütőpapírra, finoman sózzuk be, majd tegyük az előmelegített sütőbe negyed órára, hogy összeessen kicsit. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és vegyük le a sütő hőmérsékletet 170 fokra.
- Hevítsünk Floriol étolajat magas falú edényben. Nagy hőmérsékleten pirítsuk meg benne fél perc alatt az összezúzott és felaprított fokhagymát, majd mielőtt színt kapna, adjuk hozzá a darált bárányhúst is. Keverjük hozzá a fűszereket, majd ha már kellőképpen (5-6 perc) lepirult, öntsük fel a vörösborral. Időnként átkeverve főzzük további 6-8 percig, ezután keverjük hozzá a paradicsomot is. Sózzuk ízlés szerint, majd főzzük közepes lángon további 10 percig.
- Készítsük el a sajtmártást is: kanálnyi vajat olvasszunk magas falú edényben, majd hintsük meg a liszttel. Hagyjuk barnulni kicsit, öntsük hozzá a tejet, és keverjük teljesen csomómentesre. Adjuk hozzá a lereszelt parmezánt is, sózzuk ízlés szerint, és néha átkeverve forraljuk fel. Főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni kicsit. Verjük fel egy edényben a tojásokat, a folyamatos verés mellett pedig keverjük hozzájuk a joghurtot is, végül a kicsit lehűlt sajtszószt is.
- Állítsuk össze a muszakát: nagy jénai tálat vagy magas falú tepsit kenjünk ki kevés Floriol étolajjal. Terítsük szét az alján a felszeletelt krumplit, majd takarjuk be a padlizsánnal. Erre lapátoljunk a bárányos raguból, majd újra fedjük be padlizsánnal. Újra bárányos ragu, újra padlizsán, végül öntsük rá a sajtszószt. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük készre.
- Tálaljuk forrón!
Tippek
- Készítsük rizsliszttel a sajtszószt, így gluténmentes lesz.
- Nem muszáj ennyi réteget készíteni: 1 sorozat krumpli-padlizsán-bárányragu-padlizsán-sajtszósz is megteszi!
- Hagyjuk hűlni 10-15 percet a sütőből kivéve, könnyebb lesz majd szeletelni.
Allergének
- laktóz
- glutén
- tojás