Bárány muszaka
Bárány muszaka
Hozzávalók

6 főre

 

  • 60 dkg darált bárányhús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek Floriol E- vitamin étolaj
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 400 g darabolt paradicsom


  • 1 ek vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 tojás
  • só, bors

Bárány muszaka

Kalória: ~ 625 kcal

Minden beletett munkát megérdemel ez a recept! A báránytól elképesztően ízes, a padlizsántól szaftos, a besameltől pedig lágy.

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Pucoljuk meg a krumplikat, majd enyhén sózott vízben főzzük 10 perc alatt félpuhára. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel.
  3. Szeljük fel hosszában a padlizsánt 1 centi vastag szeletekre. Helyezzük sütőpapírra, finoman sózzuk be, majd tegyük az előmelegített sütőbe negyed órára, hogy összeessen kicsit. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és vegyük le a sütő hőmérsékletet 170 fokra.
  4. Hevítsünk Floriol étolajat magas falú edényben. Nagy hőmérsékleten pirítsuk meg benne fél perc alatt az összezúzott és felaprított fokhagymát, majd mielőtt színt kapna, adjuk hozzá a darált bárányhúst is. Keverjük hozzá a fűszereket, majd ha már kellőképpen (5-6 perc) lepirult, öntsük fel a vörösborral. Időnként átkeverve főzzük további 6-8 percig, ezután keverjük hozzá a paradicsomot is. Sózzuk ízlés szerint, majd főzzük közepes lángon további 10 percig.
  5. Készítsük el a sajtmártást is: kanálnyi vajat olvasszunk magas falú edényben, majd hintsük meg a liszttel. Hagyjuk barnulni kicsit, öntsük hozzá a tejet, és keverjük teljesen csomómentesre. Adjuk hozzá a lereszelt parmezánt is, sózzuk ízlés szerint, és néha átkeverve forraljuk fel. Főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni kicsit. Verjük fel egy edényben a tojásokat, a folyamatos verés mellett pedig keverjük hozzájuk a joghurtot is, végül a kicsit lehűlt sajtszószt is.
  6. Állítsuk össze a muszakát: nagy jénai tálat vagy magas falú tepsit kenjünk ki kevés Floriol étolajjal. Terítsük szét az alján a felszeletelt krumplit, majd takarjuk be a padlizsánnal. Erre lapátoljunk a bárányos raguból, majd újra fedjük be padlizsánnal. Újra bárányos ragu, újra padlizsán, végül öntsük rá a sajtszószt. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük készre.
  7. Tálaljuk forrón!

Tippek

  • Készítsük rizsliszttel a sajtszószt, így gluténmentes lesz.
  • Nem muszáj ennyi réteget készíteni: 1 sorozat krumpli-padlizsán-bárányragu-padlizsán-sajtszósz is megteszi!
  • Hagyjuk hűlni 10-15 percet a sütőből kivéve, könnyebb lesz majd szeletelni.

Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás
További receptjeink
Szójaszószos pirított tofu zöldségekkel és rizzsel
Kókusztejes vajbabfőzelék
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Sült céklás rizottó grillsajttal
Boeuf Bourguignon
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Rebarbarás somlói
Lazac steak cukkini spagettivel
Mini lángos falatok
Káposztás mazsolás curry papadammal
Kuszkuszos töltött paprika
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Chorizos csicseriborsó
Római sali tejfölös öntettel
Fekete kagyló spagettivel
Marhahúsos sütőtöksaláta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.