Májgombócleves palacsintatésztával
Hozzávalók
A leveshez
- 1 marhaszegycsont
- 4 liter víz
- 3-4 közepes répa
- 1 zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors
A gombóchoz
- 500 g csirkemáj
- 1,5 dl tej
- 1 szikkadt kifli vagy zsemle
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- 2 tojás
- 200 g zsemlemorzsa
- 2 csokor petrezselyem
- só,bors
A palacsintához
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl szóda
- csipet só
- 2 ek Floriol BALANCE étolaj
Májgombócleves palacsintatésztával
Kalória: ~ 440 kcal
Nincs is jó egy egész napos sielés vagy szánkózás után egy nagy adag májgombóclevesnél. A hütték kedvenc levese most otthon az asztalon.
Elkészítés
- Először tegyük fel a levest. A csonttal együtt lassú tűzön gyöngyözve forraljuk fel egy fazékban a vizet. Tartsuk forrásponton, közben folyamatosan habozzuk le egy szűrő segítségével. Fél óra múlva mehetnek bele egészben a megpucolt zöldségek.
- Eközben elkészíthetjük a májgombócokat. A májat mossuk meg alaposan, töröljük át, és szedjük le róla a hártyákat egy kés segítségével. Tegyük félre, közben a szikkadt pékárut áztassuk be 1,5 dl tejbe, majd ha megpuhult, alaposan nyomkodjuk ki.
- Ezután pucoljuk meg a hagymát, fokhagymát, majd vágjuk őket apróra. A petrezselymet mossuk meg, és szintén vágjuk fel. Vegyünk elő egy teflont, majd kevés vajon pirítsuk meg a hagymát és a petrezselymet.
- Vegyük elő az aprítógépet, és turmixoljuk össze a májat, a pékárut és a hagymás masszát. Adjuk hozzá a tojást, sózzuk borsozzuk, és adagoljunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza jól formázható legyen, majd gyúrjunk belőle 3-4 cm átmérőjű, szabályos gömböket.
- Míg a leves gyöngyözik, elkészíthetjük a palacsintatésztát is: Üssük fel a tojásokat, majd botmixer segítségével keverjük hozzá a liszet, és adagoljuk hozzá a tejet, illetve a szódát. Keverjünk hozzá egy csipet sót, és öntsünk a tésztába 2 evőkanál Floriol BALANCE étolajat.
- Hevítsünk fel egy palacsintasütőt, kenjük meg kevés Floriol BALANCE étolajjal, majd merőkanál segítségével adagoljuk ki a palacsintákat, és süssük barnára mindkét oldalukat. Ha készen vannak, tegyük őket félre.
- A levest nagyjából 3 órán át főzzük, ekkor szedjük ki belőle a zöldségeket, és a csontot. Majd főzzük ki benne a gombócokat. Akkor jók, mikor feljönnek a leves tetejére.
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás
Tippek
- Minél tovább főzzük a levest annál finomabb, ha nem sietünk, akár egész éjjel hagyhatjuk alacsony lángon a tűzhelyen.
- Érdemes nagy adag palacsintát készíteni, tökéletes második fogás a leves mellé.
- Ha szeretjük a csípőset, adjunk a leves mellé hegyes erős paprikát.