Májgombócleves palacsintatésztával
Májgombócleves palacsintatésztával
Hozzávalók

A leveshez

  • 1 marhaszegycsont
  • 4 liter víz
  • 3-4 közepes répa
  • 1 zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors

A gombóchoz

  • 500 g csirkemáj
  • 1,5 dl tej
  • 1 szikkadt kifli vagy zsemle
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 tojás
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2 csokor petrezselyem
  • só,bors

A palacsintához

Májgombócleves palacsintatésztával

Kalória: ~ 440 kcal

Nincs is jó egy egész napos sielés vagy szánkózás után egy nagy adag májgombóclevesnél. A hütték kedvenc levese most otthon az asztalon. 

Elkészítés

  1. Először tegyük fel a levest. A csonttal együtt lassú tűzön gyöngyözve forraljuk fel egy fazékban a vizet. Tartsuk forrásponton, közben folyamatosan habozzuk le egy szűrő segítségével. Fél óra múlva mehetnek bele egészben a megpucolt zöldségek.
  2. Eközben elkészíthetjük a májgombócokat. A májat mossuk meg alaposan, töröljük át, és szedjük le róla a hártyákat egy kés segítségével. Tegyük félre, közben a szikkadt pékárut áztassuk be 1,5 dl tejbe, majd ha megpuhult, alaposan nyomkodjuk ki.
  3. Ezután pucoljuk meg a hagymát, fokhagymát, majd vágjuk őket apróra. A petrezselymet  mossuk meg, és szintén vágjuk fel. Vegyünk elő egy teflont, majd kevés vajon pirítsuk meg a hagymát és a petrezselymet.
  4. Vegyük elő az aprítógépet, és turmixoljuk össze a májat, a pékárut és a hagymás masszát. Adjuk hozzá a tojást, sózzuk borsozzuk, és adagoljunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza jól formázható legyen, majd gyúrjunk belőle 3-4 cm átmérőjű, szabályos gömböket.
  5. Míg a leves gyöngyözik, elkészíthetjük a palacsintatésztát is: Üssük fel a tojásokat, majd botmixer segítségével keverjük hozzá a liszet, és adagoljuk hozzá a tejet, illetve a szódát. Keverjünk hozzá egy csipet sót, és öntsünk a tésztába 2 evőkanál Floriol BALANCE étolajat.
  6. Hevítsünk fel egy palacsintasütőt, kenjük meg kevés Floriol BALANCE étolajjal, majd merőkanál segítségével adagoljuk ki a palacsintákat, és süssük barnára mindkét oldalukat. Ha készen vannak, tegyük őket félre.
  7. A levest nagyjából 3 órán át főzzük, ekkor szedjük ki belőle a zöldségeket, és a csontot. Majd főzzük ki benne a gombócokat. Akkor jók, mikor feljönnek a leves tetejére.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • tojás

Tippek

  • Minél tovább főzzük a levest annál finomabb, ha nem sietünk, akár egész éjjel hagyhatjuk alacsony lángon a tűzhelyen.
  • Érdemes nagy adag palacsintát készíteni, tökéletes második fogás a leves mellé.
  • Ha szeretjük a csípőset, adjunk a leves mellé hegyes erős paprikát. 

 

Jöhet a tálalás:  Tekerjünk fel egy palacsintát, és vágjunk belőle 1 cm széles csíkokat. Tegyük egy levesetányérra belőle 2-3 csíkot, majd szedjünk mellé 2-3 gombócot és egy szép szelet répát. Végül öntsük fel az alaplével. 

További receptjeink
Húsmentes feketebab hamburger
Mustáros malacpofa lencsével
Tavaszi spárgasaláta grillezett halloumival
Nyári bableves bulgurral
Zöldbabos burgonyaleves sonkával
Penne Boscaiola - Favágók tésztája
Medvehagymás muffin tükörtojással és pirított sonkával
Répás mungóbab saláta
Szilvás-csokis torta
Boeuf Bourguignon
Sütőtökös muffin almás karamellel
Zöldhagymás-kecskesajtos frittata
Diós-kecskesajtos palacsinta körtével és rukkolával
Kókusztejes sárgaborsófőzelék zöld fasírttal
Gesztenyés-édesköményes kenyérsaláta sonkával
Rizstészta tofuval és gombával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.