Pisztáciás egrestorta
Hozzávalók
12 szelet
- 5 tojás
- 200 g kristálycukor
- 1 dl joghurt
- 70 ml Floriol Extra Szűz Olívaolaj
- 150 g egres
- 200 g mandulaliszt
- 100 g durvára aprított pisztácia
- 1 kk sütőport
- 1 kk szódabikarbóna
- porcukor és pisztácia a díszítéshez
Pisztáciás egrestorta
Az egres fanyarságáról ismert gyümölcs. Érdemes kipróbálni sütikben, hiszen jól kiegyensúlyozza az édességüket!
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 10+40 perc
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Válasszuk szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A cukor felét és a tojássárgáját verjük fehéredésig. Egy másik keverőedényben pedig verjük kemény habbá a tojásfehérjét a maradék cukorral.
- Adjuk hozzá a tojássárgás krémhez a mandulalisztet, a joghurtot, az olívaolajat, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük egyenletesre. Óvatosan, hogy ne törjük össze, forgassuk hozzá a keményre vert fehérjét.
- Mossuk meg az egrest, szárítsuk le. Vágjuk félbe hosszában, majd forgassuk ezt is a híg tésztához, ahogy a darabolt pisztáciát is.
- Kenjünk ki olajjal egy kapcsos tortaformát, majd öntsük bele a sütemény tésztáját, és tegyük a sütőbe.
- Süssük 45 percen keresztül, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Hagyjuk hűlni akár egy éjszakát is, mielőtt felszeleteljük!
- Tálalás előtt hintsük meg a porcukorral és a maradék pisztáciával.
Tippek
- Pisztácia helyett dióval vagy mandulával is nagyon finom.
- Laktózérzékenyek váltsák ki a sima joghurtot laktózmentes változattal.
- Ha nem találunk egrest, készíthetjük eperrel is, úgy kicsit édesebb lesz az eredmény.
Allergének
- laktóz
- mandula
- diófélék
- tojás