Gyömbéres keksz
Gyömbéres keksz
Hozzávalók
  • 180 g muscovado cukor
  • 100 g melasz
  • 1 dl Floriol POWER étolaj
  • 1 tojás
  • 5-7 cm-es gyömbér darab
  • 1 kezeletlen narancs lereszelt héja
  • 200 g liszt
  • 100 g zabliszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk fahéj
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • csipet só

Gyömbéres keksz

Kalória: ~ 290 kcal

Ez egy igazán különleges keksz, amit akár több héttel karácsony előtt is elkészíthettek, mert remekül eláll egy dobozban.

Elkészítés

  1. Verjétek fel a muscovado cukrot a melasszal, a tojással és a Floriol POWER étolajjal. Adjátok hozzá a meghámozott, majd lereszelt gyömbért, a narancs lereszelt héját, a szódabikarbónát és az összes fűszert. Végül adjátok hozzá a kétféle lisztet is, majd keverjétek csomómentesre a nyúlós, híg tésztát. Tegyétek hűtőszekrénybe egy órára.
  2. Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
  3. Béleljetek ki legalább 2 tepsit sütőpapírral.
  4. Gyúrjatok minél gyorsabban 2-3 cm-es golyókat a tésztából, majd helyezzétek őket a sütőpapírra, egymástól 8-10 cm távolságra.
  5. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süssétek készre. Hagyjátok a tepsiben kihűlni a kekszeket.

Tippek

  • Nagyjából 2 tepsire elegendő a recept. Ha összeérnek a kekszek, az sem baj, még forrón el lehet őket választani éles késsel.
  • Ahogy hűl, úgy szilárdul majd meg a keksz.
  • Fém dobozban tárolva egy hétig is megőrzi a frissességét.

Allergének

  • glutén
  • tojás