Gyömbéres keksz
Hozzávalók
- 180 g muscovado cukor
- 100 g melasz
- 1 dl Floriol POWER étolaj
- 1 tojás
- 5-7 cm-es gyömbér darab
- 1 kezeletlen narancs lereszelt héja
- 200 g liszt
- 100 g zabliszt
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 tk fahéj
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk frissen őrölt bors
- csipet só
Gyömbéres keksz
Kalória: ~ 290 kcal
Ez egy igazán különleges keksz, amit akár több héttel karácsony előtt is elkészíthettek, mert remekül eláll egy dobozban.
Elkészítés
- Verjétek fel a muscovado cukrot a melasszal, a tojással és a Floriol POWER étolajjal. Adjátok hozzá a meghámozott, majd lereszelt gyömbért, a narancs lereszelt héját, a szódabikarbónát és az összes fűszert. Végül adjátok hozzá a kétféle lisztet is, majd keverjétek csomómentesre a nyúlós, híg tésztát. Tegyétek hűtőszekrénybe egy órára.
- Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
- Béleljetek ki legalább 2 tepsit sütőpapírral.
- Gyúrjatok minél gyorsabban 2-3 cm-es golyókat a tésztából, majd helyezzétek őket a sütőpapírra, egymástól 8-10 cm távolságra.
- Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süssétek készre. Hagyjátok a tepsiben kihűlni a kekszeket.
Tippek
- Nagyjából 2 tepsire elegendő a recept. Ha összeérnek a kekszek, az sem baj, még forrón el lehet őket választani éles késsel.
- Ahogy hűl, úgy szilárdul majd meg a keksz.
- Fém dobozban tárolva egy hétig is megőrzi a frissességét.
Allergének
- glutén
- tojás