Meggy sorbet pisztáciás keksszel
Hozzávalók
A kekszhez:
- 120 g mandulaliszt
- 50 g liszt
- 100 g pisztácia
- 100 g cukor
- 1 tojásfehérje
- 0,5 dl Floriol Kevert Olívaolaj
- 2 ek méz
- 1 citrom lereszelt héja
- csipet só
- fél marék pisztácia díszítésnek
A sorbet-hoz:
- 40 dkg meggy
- 100 g cukor
- 1 dl víz
- fél citrom leve
Meggy sorbet pisztáciás keksszel
Kalória: ~ 340 kcal
A frissítő sorbet és a csodás olívás-pisztáciás keksz olyan párosítás, ami egy pillanat alatt egy tengerparti kávézó teraszára repíthet.
Elkészítés
- Magozzátok ki a meggyet.
- Forraljátok fel a cukrot a vízzel, majd hagyjátok kihűlni.
- Konyhai aprítógépben zúzzátok össze a meggyet teljesen, közben keverjétek hozzá a cukros vizet és a fél citrom levét. Aprítsátok tovább, amíg teljesen egynemű lesz.
- Öntsétek sütőpapírral bélelt kisebb fém tepsibe, majd tegyétek be a fagyasztóba. Hagyjátok megdermedni 2-4 óra alatt.
- Vegyétek ki a tepsit a fagyasztóból, a sütőpapírnál fogva törjétek össze a megdermedt meggyet. Tegyétek az aprítóba, és zúzzátok össze 6-10 perc alatt, majd mehet vissza újra sütőpapírral bélelt tepsiben a fagyasztóba újabb 4 órára.
- Ismételjétek meg még kétszer a műveletet, amíg elég levegős és krémes lesz a meggysorbet a zúzástól és a visszafagyasztástól.
- Készítsétek el a kekszet is: melegítsétek elő a sütőt 160 ºC-ra.
- Zúzzátok össze aprítógépben a mandulalisztet a pisztáciával és a liszttel.
- Verjétek kemény habbá a tojásfehérjét.
- Forgassátok össze a pisztáciás mandulalisztet a tojáshabbal, a citrom lereszelt héjával, a Floriol Kevert Olívaolajjal és a csipet sóval, hogy ragadós masszát kapjatok.
- Formázzatok a masszából 3-4 cm átmérőjű golyókat, majd tegyétek őket sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 5-7 cm távolságra. Helyezzetek a tésztagolyókra is egy sütőpapírt, majd nyomjátok le, hogy a tésztagolyók kilapuljanak. Ezt követően pedig hintsétek meg a kekszkorongok tetejét a maradék pisztáciával.
- Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt süssétek készre.
- Tálaljátok a sorbet-val a pisztáciás kekszet!
Tippek
- Természetesen fagylaltgépben is elkészíthető a meggysorbet!
- Gyorsabban megdermed a sorbet, ha a legelső kör előtt már a fagyasztóban tároljátok a fém tepsit.
- Mirelit meggyet is használhattok a recepthez, de friss meggyből az igazi.
Allergének
- glutén
- tojás
- diófélék