A tésztához:
- 160 g tej
- 1 zacskó porélesztő
- 80 g cukor
- 320 g liszt
- 1 tojás
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 3 ek Floriol E-vitamin étolaj
- csipet só
A szóráshoz:
- 2 ek vaj
- 100 g porcukor
- 3 ek őrölt fahéj
Sütőben sült fánk
Kalória: ~ 310 kcal
Ha idén könnyedebbre szeretnénk venni a farsangi szezont, érdemes kipróbálni ezt a sütőben sült fánkot.
Elkészítés
-
Futtassuk fel az élesztőt egy evőkanálnyi cukorral elkevert langyos tejben 10 perc alatt.
-
A konyhai robotgép tésztagyúró karjával vagy kézzel gyúrjuk össze a lisztet az élesztős tejjel és a tojással. Keverjük hozzá a maradék cukrot, a szerecsendiót, a Floriol E-vitamin étolajat és egy csipet sót. Gyúrjuk össze alaposan, majd fedjük le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen hagyjuk kelni 1 órát a tésztát, vagy amíg a duplájára nő.
-
Belisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 cm vastagra a tésztát. Kisebb méretű pogácsaszaggatóval formázzunk belőle korongokat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 5 cm távolságra. Fedjük le újra konyharuhával, majd hagyjuk kelni további 40 percig.
-
Közben melegítsük elő a sütőt 190° fokra.
-
Tegyük a megkelt minifánkokat az előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk, hamar túl tud sülni!
-
Nagy teflonserpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanálnyi vajat, majd forgassuk meg benne a frissen sült fánkokat 1 perc alatt.
-
Helyezzük a vajas fánkokat a fahéjjal elkevert porcukorba, majd forgassuk át, hogy egyenletesen belepje őket.
-
Fogyasszuk el még melegen a fánkokat.
Tippek
- Szaggathatjuk lyukas közepű fánk formával is.
- Serpenyőben, forró olajban is elkészíthető a fánk.
- Ha gluténmentes liszttel készítjük, használjunk sütőport az élesztő helyett.
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás