https://www.traditionrolex.com/1

Datolyás-diós rétes
Datolyás-diós rétes
Datolyás-diós rétes
Hozzávalók
  • 1 csomag réteslap (8-10 lap)
  • 300 g dió
  • 15 szem datolya
  • 3 alma
  • ½ bio citrom leve és héja
  • 1 kk fahéj
  • 6-8 kanál Floriol BALANCE étolaj
  • 3 ek olvasztott vaj
  • kevés porcukor a hintéshez

Datolyás-diós rétes

Az ünnepekre nemcsak bejglit lehet készíteni, ennek a „karácsonyízű” rétesnek is helye van az asztalon. Szuper választás a tudatosan étkezőknek.

Elkészítés

  1. Vegyétek elő a réteslapot a hűtőből, hagyjátok kicsit állni, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  2. Őröljétek kicsit darabosra a diót egy aprítógépben, majd tegyétek egy nagy keverőtálba.
  3. Magozzátok ki a datolyát, és azt is aprítsátok fel amennyire lehet, majd tegyétek a dióhoz. Pucoljátok meg az almákat, reszeljétek le őket, és egy picit nyomkodjátok ki a levét, majd mehet ez is a töltelék többi hozzávalójához.
  4. Adjátok hozzá a fahéjat, facsarjatok rá citromot, és reszeljétek rá a kezeletlen héját is, majd keverjétek össze a masszát jó alaposan. Melegítsétek elő a sütőt 170 °C -ra.
  5. Ebből a mennyiségből 2 rúd rétest tudtok készíteni. 8 réteslapra lesz szükség: egy nagy deszkára helyezzétek rá az első réteslapot, majd kenjétek meg a felületét Floriol POWER étolajjal.
  6. Növeljétek meg egy picit a rétes felületét, hogy hosszabb legyen: ehhez helyezzetek rá úgy egy újabb réteslapot, hogy annak hosszabb oldala 10-15 cm-rel tovább lógjon. Kenjétek meg ezt is étolajjal.
  7. Tegyetek rá még két lapot ugyanígy, hogy összesen 4 lapból álljon majd a tészta. A töltelék felét egyenletesen szórjuk szét a legfelső réteslap teljes felületén, majd tekerjétek fel úgy, hogy ne kerek, hanem kicsit ovális formát kapjatok.
  8. A végeit nyomkodjátok le.
  9. Az egész folyamatot ismételjétek meg a következő rúd elkészítésekor is.
  10. Rakjátok a két rétest egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjétek meg őket az olvasztott vajjal, és süssétek 18-20 percig.
  11. Mikor kihűlt, hintsétek meg egy kevés porcukorral, és óvatosan vágjátok fel.

Allergének

  • glutén
  • diófélék
  • laktóz

Tippek

  • Az alapos étolajos kenésre azért van szükség, mert ettől lesz finom ropogós a rétes.
  • Készíthetitek 5-5 lapból is, ha több tésztára vágytok benne.
  • Kipróbálhatjátok mákos-aszalt szilvás verzióban is.
  • Ha csak a dióra vagytok allergiások, vagy érzékenyek, de más diófélére nem, akkor helyettesíthetitek pisztáciával is.
További receptjeink
Meggyes-mandulás krémleves
Boeuf Bourguignon
Adventi bonbonok
Fokhagymás-spenótos garnéla
Kapros spenótkrémleves főtt tojással
Csőben sült sütőtök fűszeres darált hússal töltve
Olívás brownie
Húsgolyók édeskömény salátával
Csicseriborsós édesburgonya főzelék hurkával
Zöldséges muhammara papadammal
Gesztenyés-édesköményes kenyérsaláta sonkával
Fitt zserbó
Tejcsokis-diós fánk
Rusztikus zöldségleves parmezánnal
Scsí leves
Vegán töltött káposzta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1