Datolyás-diós rétes
Hozzávalók
- 1 csomag réteslap (8-10 lap)
- 300 g dió
- 15 szem datolya
- 3 alma
- ½ bio citrom leve és héja
- 1 kk fahéj
- 6-8 kanál Floriol BALANCE étolaj
- 3 ek olvasztott vaj
- kevés porcukor a hintéshez
Datolyás-diós rétes
Az ünnepekre nemcsak bejglit lehet készíteni, ennek a „karácsonyízű” rétesnek is helye van az asztalon. Szuper választás a tudatosan étkezőknek.
Elkészítés
- Vegyétek elő a réteslapot a hűtőből, hagyjátok kicsit állni, hogy szobahőmérsékletű legyen.
- Őröljétek kicsit darabosra a diót egy aprítógépben, majd tegyétek egy nagy keverőtálba.
- Magozzátok ki a datolyát, és azt is aprítsátok fel amennyire lehet, majd tegyétek a dióhoz. Pucoljátok meg az almákat, reszeljétek le őket, és egy picit nyomkodjátok ki a levét, majd mehet ez is a töltelék többi hozzávalójához.
- Adjátok hozzá a fahéjat, facsarjatok rá citromot, és reszeljétek rá a kezeletlen héját is, majd keverjétek össze a masszát jó alaposan. Melegítsétek elő a sütőt 170 °C -ra.
- Ebből a mennyiségből 2 rúd rétest tudtok készíteni. 8 réteslapra lesz szükség: egy nagy deszkára helyezzétek rá az első réteslapot, majd kenjétek meg a felületét Floriol POWER étolajjal.
- Növeljétek meg egy picit a rétes felületét, hogy hosszabb legyen: ehhez helyezzetek rá úgy egy újabb réteslapot, hogy annak hosszabb oldala 10-15 cm-rel tovább lógjon. Kenjétek meg ezt is étolajjal.
- Tegyetek rá még két lapot ugyanígy, hogy összesen 4 lapból álljon majd a tészta. A töltelék felét egyenletesen szórjuk szét a legfelső réteslap teljes felületén, majd tekerjétek fel úgy, hogy ne kerek, hanem kicsit ovális formát kapjatok.
- A végeit nyomkodjátok le.
- Az egész folyamatot ismételjétek meg a következő rúd elkészítésekor is.
- Rakjátok a két rétest egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjétek meg őket az olvasztott vajjal, és süssétek 18-20 percig.
- Mikor kihűlt, hintsétek meg egy kevés porcukorral, és óvatosan vágjátok fel.
Allergének
- glutén
- diófélék
- laktóz
Tippek
- Az alapos étolajos kenésre azért van szükség, mert ettől lesz finom ropogós a rétes.
- Készíthetitek 5-5 lapból is, ha több tésztára vágytok benne.
- Kipróbálhatjátok mákos-aszalt szilvás verzióban is.
- Ha csak a dióra vagytok allergiások, vagy érzékenyek, de más diófélére nem, akkor helyettesíthetitek pisztáciával is.