Sütőtökös muffin almás karamellel
Hozzávalók
12 darabhoz
- 2 tojás
- 150 g cukor
- 1,5 dl Floriol Omega 3&6 étolaj
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 220 g sütőtökpüré
- 1 dl natúr joghurt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 100 g zabliszt
- 180 g liszt
- 200 g kristálycukor
- 2 alma kicsumázva, reszelve
- 1 dl tejszín
Sütőtökös muffin almás karamellel
Kalória: ~ 169 kcal
Ebbe a sütibe belekerült az ősz legjava! Sütőtök és alma, amit a karamell tesz még édesebbé.
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk hosszában ketté a sütőtököt, kaparjuk ki kanállal a magjait, majd tegyük a tepsire, és 35-40 perc alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a héját.
- Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 175 fokra.
- Konyhai robotgépben verjük fel a cukrot a tojásokkal. Folyamatosan adagolva keverjük hozzá az étolajat, majd a sütőtökpürét is. Hintsük meg a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival és az őrölt szegfűszeggel, és keverjük hozzá a joghurtot. Végül adjuk hozzá a masszához a sütőport, a szódabikarbónát és a kétféle lisztet is, keverjük teljesen csomómentesre.
- Öntsük a sűrű tésztát cupcake papírral bélelt muffin sütőformákba, tegyük az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
- Amíg a muffin készül, készítsük el az almás karamellt: magas falú fazékban olvasszunk kristálycukrot. Amint elkezd karamellizálódni, vegyük vissza a hőmérsékletet. Amint teljesen felolvadt a cukor, és szép aranybarnává vált a karamell, óvatosan öntsük hozzá az előmelegített tejszínt. Vigyázzunk, fröcsögni fog!
- Keverjük krémesre, majd adjuk a karamellhez a lereszelt és kifacsart almát is.
- Tálaljuk a muffint az almás karamellel!
TIPPEK
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a muffin: ha beleszúrunk egy tűt, és már nem ragad rá a tészta, kész.
- Ne süssük túl: akkor jó a muffin, ha már épp nem ragacsos.
- Csináljunk forró krémlevest a maradék sütőtökből!
ALLERGÉNEK
- glutén
- laktóz
- tojás