Sütőtökös muffin almás karamellel
Sütőtökös muffin almás karamellel
Hozzávalók

12 darabhoz

  • 2 tojás
  • 150 g cukor
  • 1,5 dl Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 220 g sütőtökpüré
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 100 g zabliszt
  • 180 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 2 alma kicsumázva, reszelve
  • 1 dl tejszín

Sütőtökös muffin almás karamellel

Kalória: ~ 169 kcal

Ebbe a sütibe belekerült az ősz legjava! Sütőtök és alma, amit a karamell tesz még édesebbé.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk hosszában ketté a sütőtököt, kaparjuk ki kanállal a magjait, majd tegyük a tepsire, és 35-40 perc alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a héját.
  2. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 175 fokra.
  3. Konyhai robotgépben verjük fel a cukrot a tojásokkal. Folyamatosan adagolva keverjük hozzá az étolajat, majd a sütőtökpürét is. Hintsük meg a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival és az őrölt szegfűszeggel, és keverjük hozzá a joghurtot. Végül adjuk hozzá a masszához a sütőport, a szódabikarbónát és a kétféle lisztet is, keverjük teljesen csomómentesre.
  4. Öntsük a sűrű tésztát cupcake papírral bélelt muffin sütőformákba, tegyük az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
  5. Amíg a muffin készül, készítsük el az almás karamellt: magas falú fazékban olvasszunk kristálycukrot. Amint elkezd karamellizálódni, vegyük vissza a hőmérsékletet. Amint teljesen felolvadt a cukor, és szép aranybarnává vált a karamell, óvatosan öntsük hozzá az előmelegített tejszínt. Vigyázzunk, fröcsögni fog!
  6. Keverjük krémesre, majd adjuk a karamellhez a lereszelt és kifacsart almát is.
  7. Tálaljuk a muffint az almás karamellel!

 

TIPPEK

 
  • Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a muffin: ha beleszúrunk egy tűt, és már nem ragad rá a tészta, kész.
  • Ne süssük túl: akkor jó a muffin, ha már épp nem ragacsos.
  • Csináljunk forró krémlevest a maradék sütőtökből!

 

ALLERGÉNEK

  • glutén
  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Répa-retek-mogyoró saláta
Sütőtökös krumplis gratin
Vegán töltött káposzta
Penne Boscaiola - Favágók tésztája
Finn lazacleves
Mentás-korianderes grillezett kukoricasaláta
Fekete kagyló spagettivel
Friss edamame saláta steakfalatokkal
Chorizos csicseriborsó
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Szilva chutney
Gyömbéres keksz
Konfitált lazac parmezános karfiolkrémmel
Steak, balzsamecetes sült kelbimbóval
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.