Sütőtökös muffin almás karamellel
Sütőtökös muffin almás karamellel
Hozzávalók

12 darabhoz

  • 2 tojás
  • 150 g cukor
  • 1,5 dl Floriol Omega 3&6 étolaj
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 220 g sütőtökpüré
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 100 g zabliszt
  • 180 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 2 alma kicsumázva, reszelve
  • 1 dl tejszín

Sütőtökös muffin almás karamellel

Kalória: ~ 169 kcal

Ebbe a sütibe belekerült az ősz legjava! Sütőtök és alma, amit a karamell tesz még édesebbé.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vágjuk hosszában ketté a sütőtököt, kaparjuk ki kanállal a magjait, majd tegyük a tepsire, és 35-40 perc alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a héját.
  2. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 175 fokra.
  3. Konyhai robotgépben verjük fel a cukrot a tojásokkal. Folyamatosan adagolva keverjük hozzá az étolajat, majd a sütőtökpürét is. Hintsük meg a fahéjjal, a vaníliarúd kikapart magjaival és az őrölt szegfűszeggel, és keverjük hozzá a joghurtot. Végül adjuk hozzá a masszához a sütőport, a szódabikarbónát és a kétféle lisztet is, keverjük teljesen csomómentesre.
  4. Öntsük a sűrű tésztát cupcake papírral bélelt muffin sütőformákba, tegyük az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
  5. Amíg a muffin készül, készítsük el az almás karamellt: magas falú fazékban olvasszunk kristálycukrot. Amint elkezd karamellizálódni, vegyük vissza a hőmérsékletet. Amint teljesen felolvadt a cukor, és szép aranybarnává vált a karamell, óvatosan öntsük hozzá az előmelegített tejszínt. Vigyázzunk, fröcsögni fog!
  6. Keverjük krémesre, majd adjuk a karamellhez a lereszelt és kifacsart almát is.
  7. Tálaljuk a muffint az almás karamellel!

 

TIPPEK

 
  • Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a muffin: ha beleszúrunk egy tűt, és már nem ragad rá a tészta, kész.
  • Ne süssük túl: akkor jó a muffin, ha már épp nem ragacsos.
  • Csináljunk forró krémlevest a maradék sütőtökből!

 

ALLERGÉNEK

  • glutén
  • laktóz
  • tojás
További receptjeink
Répás mungóbab saláta
Húsgolyók édeskömény salátával
Rizstészta tofuval és gombával
Chorizós csirkemáj csicseriborsóval
Kapros-fokhagymás kenyérlángos
Olívás mangó pop
Patatas bravas és vörösboros chorizo olívabogyóval
Fekete kagyló spagettivel
Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Házi BBQ szósz
Sütőtökös krumplis gratin
Édesköményes tenger gyümölcsei leves
Római sali tejfölös öntettel
Gombás-fenyőmagos vadrizs saláta
Paradicsomos gratin
Feketeolívás-rozmaringos focaccia
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.