Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Hozzávalók

12 szelethez

A tésztához:

  • 250 g mandulaliszt         
  • 200 g szeletelt mandula              
  • 2 kk sütőpor     
  • 2 kk szódabikarbóna     
  • 3 tojás 
  • 120 g cukor       
  • 2 tk fahéj           
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai       
  • 1 narancs héja
  • 1 narancs leve 
  • 1 dl Floriol Extra Szűz Olívaolaj  

A sziruphoz:

  • csipet só                             
  • 3 narancs leve 
  • 120 g cukor

Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta

A torta a sok mandulától szinte marcipánízű, amihez tökéletesen illik a fahéj és az olívaolaj.

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 20+40 perc

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Nagy teflonserpenyőben, folyamatosan rázogatva pirítsuk meg a szeletelt mandulát 10-12 perc alatt, amíg aranybarna lesz.
  3. Olívaolajjal kenjünk ki egy kapcsos tortaformát.
  4. Konyhai robotgéppel verjük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a fahéjat, csipet sót, sütőport, szódabikarbónát, narancshéjat, majd az olívaolajat is. Dolgozzuk össze, aztán facsarjuk bele a narancs levét, majd keverjük hozzá a mandulalisztet is. Végül forgassuk a tésztához a pirított mandula felét is.
  5. Kenjük a sűrű tésztát a tortaformába, egyengessük el, és tegyük az előmelegített sütőbe.
  6. 30-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tortánk. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  7. Egy magas falú edényben főzzük fel 15-20 perc alatt a narancsok levét a cukorral, hogy sűrű szirupot kapjunk.
  8. Hintsük meg a torta tetejét a maradék pirított mandulával és öntsük le egyenletesen a narancsos sziruppal.
  9. Hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni, mielőtt felvágjuk!

Tippek

  • Ha nagyon pirulna a torta teteje sütés közben, fedjük be alufóliával!
  • Bátran öntsük rá az összes szirupot a tortára!
  • Kandírozott gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk a tésztát!

Allergének

  • mandula
  • tojás
További receptjeink
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Marhahúsos sütőtöksaláta
Cukkini lasagne
Nyulas ravioli gombaszósszal
Sült barack vaníliafagyival
Zöldbabos burgonyaleves sonkával
Adventi bonbonok
Pikáns mézes-mustáros öntet
Mentás-korianderes grillezett kukoricasaláta
Misos-körtés zellerkrémleves
Lazac mazsolás rizzsel és citromszósszal
Zablisztes ropi
Keleti marhasaláta
Paradicsomos gratin
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Gyömbéres keksz
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.