Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Hozzávalók
12 szelethez
A tésztához:
- 250 g mandulaliszt
- 200 g szeletelt mandula
- 2 kk sütőpor
- 2 kk szódabikarbóna
- 3 tojás
- 120 g cukor
- 2 tk fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 narancs héja
- 1 narancs leve
- 1 dl Floriol Extra Szűz Olívaolaj
A sziruphoz:
- csipet só
- 3 narancs leve
- 120 g cukor
Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
A torta a sok mandulától szinte marcipánízű, amihez tökéletesen illik a fahéj és az olívaolaj.
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 20+40 perc
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Nagy teflonserpenyőben, folyamatosan rázogatva pirítsuk meg a szeletelt mandulát 10-12 perc alatt, amíg aranybarna lesz.
- Olívaolajjal kenjünk ki egy kapcsos tortaformát.
- Konyhai robotgéppel verjük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a fahéjat, csipet sót, sütőport, szódabikarbónát, narancshéjat, majd az olívaolajat is. Dolgozzuk össze, aztán facsarjuk bele a narancs levét, majd keverjük hozzá a mandulalisztet is. Végül forgassuk a tésztához a pirított mandula felét is.
- Kenjük a sűrű tésztát a tortaformába, egyengessük el, és tegyük az előmelegített sütőbe.
- 30-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tortánk. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Egy magas falú edényben főzzük fel 15-20 perc alatt a narancsok levét a cukorral, hogy sűrű szirupot kapjunk.
- Hintsük meg a torta tetejét a maradék pirított mandulával és öntsük le egyenletesen a narancsos sziruppal.
- Hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni, mielőtt felvágjuk!
Tippek
- Ha nagyon pirulna a torta teteje sütés közben, fedjük be alufóliával!
- Bátran öntsük rá az összes szirupot a tortára!
- Kandírozott gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk a tésztát!
Allergének
- mandula
- tojás