Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta
Hozzávalók

12 szelethez

A tésztához:

  • 250 g mandulaliszt         
  • 200 g szeletelt mandula              
  • 2 kk sütőpor     
  • 2 kk szódabikarbóna     
  • 3 tojás 
  • 120 g cukor       
  • 2 tk fahéj           
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai       
  • 1 narancs héja
  • 1 narancs leve 
  • 1 dl Floriol Extra Szűz Olívaolaj  

A sziruphoz:

  • csipet só                             
  • 3 narancs leve 
  • 120 g cukor

Fahéjas-mandulás olívaolaj-torta

A torta a sok mandulától szinte marcipánízű, amihez tökéletesen illik a fahéj és az olívaolaj.

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 20+40 perc

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Nagy teflonserpenyőben, folyamatosan rázogatva pirítsuk meg a szeletelt mandulát 10-12 perc alatt, amíg aranybarna lesz.
  3. Olívaolajjal kenjünk ki egy kapcsos tortaformát.
  4. Konyhai robotgéppel verjük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét, a fahéjat, csipet sót, sütőport, szódabikarbónát, narancshéjat, majd az olívaolajat is. Dolgozzuk össze, aztán facsarjuk bele a narancs levét, majd keverjük hozzá a mandulalisztet is. Végül forgassuk a tésztához a pirított mandula felét is.
  5. Kenjük a sűrű tésztát a tortaformába, egyengessük el, és tegyük az előmelegített sütőbe.
  6. 30-40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tortánk. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  7. Egy magas falú edényben főzzük fel 15-20 perc alatt a narancsok levét a cukorral, hogy sűrű szirupot kapjunk.
  8. Hintsük meg a torta tetejét a maradék pirított mandulával és öntsük le egyenletesen a narancsos sziruppal.
  9. Hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni, mielőtt felvágjuk!

Tippek

  • Ha nagyon pirulna a torta teteje sütés közben, fedjük be alufóliával!
  • Bátran öntsük rá az összes szirupot a tortára!
  • Kandírozott gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk a tésztát!

Allergének

  • mandula
  • tojás
További receptjeink
Almás édes chili szósz
Nyári bableves bulgurral
Tonhal caprese
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Kuszkuszos töltött paprika
Pestós görögjoghurt öntet
Házi granola szelet
Csirke mákos bundában hajdinával és salátával
Rakott sajtos-tejszínes tepsis csirke
Spenótos-gombás zöldségvagdalt friss salátával
Édesköményes krumplileves
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Rozmaringos fehérbab-krém
Sárgabarackos batátakrémleves
Mapo Tofu
Szilvás-csokis torta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.