Pisztáciás panforte
Pisztáciás panforte
Hozzávalók

6 főre

  • 100 g liszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél tk szerecsendió
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt koriander
  • 2 ek kakaópor
  • 150 g kesudió
  • 150 g aszalt füge
  • 100 g pisztácia
  • 3 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
  • 200 g méz
  • 140 g cukor
  • fél narancs leve

 

  • porcukor a tálaláshoz

Pisztáciás panforte

Kalória: ~ 419 kcal

Az olaszoknál tipikus karácsonyi desszert a panforte. Nagyon édes, nagyon masszív és a pisztáciától itt-ott rikítóan zöld. Az egyik legnagyobb előnye mégis az, hogy sokáig eláll, így akár már az ünnepi készülődés tetőfoka előtt elkészíthetjük.

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet a kakaóval, a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a korianderrel.
  3. Vágjuk apróra a fügét, majd keverjük ezt is a száraz alapanyagokhoz a kesudióval és a pucolt pisztáciával együtt.
  4. Kis szószos edényben hevítsük forrásig a cukrot a mézzel, a Floriol Extra Szűz Olívaolajjal és a narancs levével. Közben kavarjuk, nehogy odaégjen.
  5. Öntsük a forró mézes cukrot a többi alapanyaghoz, és fakanállal gyorsan keverjük el egészen, hogy sűrű, nyúlós masszát kapjunk.
  6. Terítsük el azonnal egy sütőpapírral bélelt sütőformában, majd nyomkodjuk egyenletesre. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni, tálalás előtt pedig hintsük be porcukorral.
 

Allergének

  • diófélék
  • glutén 
 

Tippek

  • A család ízlése alapján tehetünk bele akár mandulát vagy mogyorót is.
  • A massza terítésekor használjuk nyugodtan a kezünket!
  • Rendesen becsomagolva hetekig eláll.