Pisztáciás panforte
Hozzávalók
6 főre
- 100 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- fél tk szerecsendió
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt koriander
- 2 ek kakaópor
- 150 g kesudió
- 150 g aszalt füge
- 100 g pisztácia
- 3 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
- 200 g méz
- 140 g cukor
- fél narancs leve
- porcukor a tálaláshoz
Pisztáciás panforte
Kalória: ~ 419 kcal
Az olaszoknál tipikus karácsonyi desszert a panforte. Nagyon édes, nagyon masszív és a pisztáciától itt-ott rikítóan zöld. Az egyik legnagyobb előnye mégis az, hogy sokáig eláll, így akár már az ünnepi készülődés tetőfoka előtt elkészíthetjük.
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet a kakaóval, a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a korianderrel.
- Vágjuk apróra a fügét, majd keverjük ezt is a száraz alapanyagokhoz a kesudióval és a pucolt pisztáciával együtt.
- Kis szószos edényben hevítsük forrásig a cukrot a mézzel, a Floriol Extraszűz Olívaolajjal és a narancs levével. Közben kavarjuk, nehogy odaégjen.
- Öntsük a forró mézes cukrot a többi alapanyaghoz, és fakanállal gyorsan keverjük el egészen, hogy sűrű, nyúlós masszát kapjunk.
- Terítsük el azonnal egy sütőpapírral bélelt sütőformában, majd nyomkodjuk egyenletesre. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, tálalás előtt pedig hintsük be porcukorral.
Allergének
- diófélék
- glutén
Tippek
- A család ízlése alapján tehetünk bele akár mandulát vagy mogyorót is.
- A massza terítésekor használjuk nyugodtan a kezünket!
- Rendesen becsomagolva hetekig eláll.