Pisztáciás panforte
Pisztáciás panforte
Hozzávalók

6 főre

  • 100 g liszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • fél tk szerecsendió
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt koriander
  • 2 ek kakaópor
  • 150 g kesudió
  • 150 g aszalt füge
  • 100 g pisztácia
  • 3 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
  • 200 g méz
  • 140 g cukor
  • fél narancs leve

 

  • porcukor a tálaláshoz

Pisztáciás panforte

Kalória: ~ 419 kcal

Az olaszoknál tipikus karácsonyi desszert a panforte. Nagyon édes, nagyon masszív és a pisztáciától itt-ott rikítóan zöld. Az egyik legnagyobb előnye mégis az, hogy sokáig eláll, így akár már az ünnepi készülődés tetőfoka előtt elkészíthetjük.

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  2. Nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet a kakaóval, a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a korianderrel.
  3. Vágjuk apróra a fügét, majd keverjük ezt is a száraz alapanyagokhoz a kesudióval és a pucolt pisztáciával együtt.
  4. Kis szószos edényben hevítsük forrásig a cukrot a mézzel, a Floriol Extraszűz Olívaolajjal és a narancs levével. Közben kavarjuk, nehogy odaégjen.
  5. Öntsük a forró mézes cukrot a többi alapanyaghoz, és fakanállal gyorsan keverjük el egészen, hogy sűrű, nyúlós masszát kapjunk.
  6. Terítsük el azonnal egy sütőpapírral bélelt sütőformában, majd nyomkodjuk egyenletesre. Tegyük az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni, tálalás előtt pedig hintsük be porcukorral.

Allergének

  • diófélék
  • glutén 

Tippek

  • A család ízlése alapján tehetünk bele akár mandulát vagy mogyorót is.
  • A massza terítésekor használjuk nyugodtan a kezünket!
  • Rendesen becsomagolva hetekig eláll.
További receptjeink
Tavaszi spárgasaláta grillezett halloumival
Bazsalikomos cukkinikrémleves cseresznyével
Áfonyás-ricottás tepsis süti
Parmezánbundás borjúszelet újhagymás krumplisalátával
Karalábé steak diós pestóval és salátával
Bárány muszaka
Mandulás narancstorta
Mapo Tofu
Lime-os csicseriborsó öntet
Olívás falafel tahini szósszal
Medvehagymás muffin tükörtojással és pirított sonkával
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Csirkés paella
Mákos barchesz
Csicsókakrémleves füstölt lazaccal
Perui quinoás avokádósaláta
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.