Epres banánkenyér
Hozzávalók
- 5 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 170 g kimagozott datolya
- 2 tojás
- 250 g érett banán (~3 db)
- 50 ml tej
- 8 g sütőpor
- 220 g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- fél tk őrölt szerecsendió
- 200 g eper
- 2 dl tejszín
- pár szem eper a tálaláshoz
Epres banánkenyér
Kalória: ~ 390 kcal
Dübörög az eperszezon, úgyhogy most mindenbe ér epret tenni: a banánkenyeret is feldobhatjátok vele!
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 170 ºC-ra.
- Mossátok meg az epret, vágjátok le a szárakat, majd hosszában vágjátok négyfelé.
- Magozzátok ki a datolyát és daraboljátok fel apróra.
- Konyhai robotgépben dolgozzátok össze a banánokat a tojásokkal és a datolyával. Adjátok hozzá a Floriol E-vitamin étolajat, majd további keverés mellett a tejet is.
- Ezután mehet a liszt, a sütőpor, a fahéj, a vanília és a szerecsendió a banános krémhez, majd keverjétek tovább addig, hogy egyenletes masszát kapatok.
- Öntsétek a tészta felét Floriol E-vitamin étolajjal kikent őzgerinc- vagy püspökkenyér formába. Hintsétek meg bőven az eperrel, majd öntsétek rá a maradék masszát. Végül a tetejére mehet a maradék eper.
- Tegyétek a banánkenyeret előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssétek meg. Tűpróbával ellenőrizzétek, hogy mikor készül el: szúrjatok egy hústűt a tésztába, és ha tiszta, akkor a süti elkészült. Ha ragacsos, akkor még sülnie kell!
- Hagyjátok teljesen kihűlni, csak utána szeleteljétek fel.
- Tálaljátok kemény habbá vert tejszínhabbal és friss eperrel.
Tippek
- Elég édes lesz a süti az epertől, banántól, na meg a datolyától. Ha szeretnétek, a tejszínhabhoz a felverés közben keverhettek kevés porcukrot is!
- Gluténmentes lisztkeverékből is elkészíthető.
- Fele zab - fele búzaliszt keverékéből is nagyon finom lesz!
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás
- diófélék