Mandulás-zsályás muffin
Hozzávalók
12 muffinhoz
- 3-4 szár zsálya friss levelekkel
- 1,6 dl tej
- 8 cl Floriol Omega 3&6 étolaj
- 100 g liszt
- 100 g mandulaliszt
- 4 ek cukor
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1 dl natúr joghurt
- 100 g darabolt vagy egész mandula
- 2 ek karamell
Mandulás-zsályás muffin
Kalória: ~ 212 kcal
A zsálya izgalmasan különlegessé teszi ezt a könnyű, puha édességet. Irány a kert: csak tépjünk belőle egy marékkal, és már mehet is a sütibe!
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- Forraljuk fel a tejet a megmosott zsályával együtt, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, szedjük és nyomkodjuk ki alaposan a leveleket. Végül tegyük a tejet nagy keverőedénybe, és konyhai robotgéppel, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a Floriol étolajat.
- További keverés mellett szitáljuk hozzá a lisztet, a mandulalisztet, a csipet sót, a sütőport és a cukrot, majd végül a joghurtot is.
- Béleljük ki muffin papírokkal a muffin sütőformát, majd öntsük bele a híg tésztát. Mindegyik formát elég a ⅔-ig tölteni. Dobáljunk a formákba aprított mandulát és darabolt karamellt, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
- Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni!
Tippek
- Ellenőrizzük tűpróbával, hogy elkészült-e a muffin: ha beleszúrunk és már nem ragad a tűre a tészta, kész! Vigyázzunk, ne süssük túl!
- Készítsünk házi karamellt: 200 g cukrot óvatosan olvasszunk fel, majd karamellizáljuk. Ahogy barnulni kezd, adjunk hozzá 1 dl előmelegített tejszínt, és hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk amikor hozzáadjuka hideg tejszínt, fröcskölni fog!
- Elkészíthetjük bármilyen gluténmentes lisztkeverékkel is.
Allergének
- glutén
- laktóz