Padlizsános piláf
Hozzávalók
- 3 nagyobb padlizsán
- 7 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 2 közepes fej hagyma
- 400 g rizs
- 7 dl víz, vagy zöldség alaplé
- 1 tk kömény
- 2 tk koriander
- 1 kk fahéj
- fél kk szerecsendió
- marék friss menta
- marék friss petrezselyem
- 1 citrom leve
- 4 ek szezámmag
- 2 marék pirított kesudió
- 3-4 dl natúr joghurt
- só, bors, füstölt paprika a tálaláshoz
Padlizsános piláf
Kalória: ~480 Kcal kcal
A piláf mennyeien telt íze, a fűszerek és a puha padlizsán együtt teszik ezt az egytálételt igazán kiegyensúlyozottá.
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 210° fokra.
- Mossuk meg alaposan a padlizsánt, majd tegyük rácsra az előmelegített sütőbe. 10 percenként megforgatva süssük 45 percig, amíg megfeketedik a héja. Ha elkészült, húzzuk le a héját, majd daraboljuk fel a belsejét.
- Tegyük tepsire a fokhagymákat héjastól, locsoljuk meg finoman Floriol E-vitamin étolajjal, és rakjuk be a sütőbe a padlizsán mellé. 10-15 perc alatt el is készül.
- Magas falú, széles felületű fazékban hevítsünk 3 kanálnyi Floriol E-vitamin étolajat. Futtassuk meg benne a hagymát, amíg színt kap, és keverjük hozzá sorban a következő fűszereket: kömény, őrölt koriander, szerecsendió, fahéj. Forgassuk meg a forró fűszeres olajban az átöblített, lecsepegtetett rizst is, majd pirítsuk üvegesre. Tegyük mellé a korábban megsült fokhagymát, sózzuk, végül öntsük fel vízzel, fedjük le és tegyük a legalacsonyabb fokozatú lángra.
- 20-25 perc alatt elkészül a rizs, ekkor keverjük hozzá a sült padlizsánt, facsarjuk hozzá a citrom levét, és hintsük meg a friss, felaprított mentával és petrezselyemmel.
- Tálaljuk forrón, krémes natúr joghurttal leöntve, pirított kesudióval, szezámmaggal megszórva.
Tippek
- Tegyük a kesudiót tepsiben a sütőbe a padlizsánok mellé, 10-11 perc alatt aranybarnára pirul.
- Kevés füstölt paprika is nagyon illik a piláfhoz.
- A piláfot locsoljuk meg finoman Floriol Extra Szűz Olívaolajjal, miután elkészült az étel, hogy ne legyen túl száraz.
Allergének
- szezámmag
- diófélék
- laktóz