A halhoz:
- 4x 15~20 dkg bőrös lazacfilé
- 2 ek Floriol POWER étolaj
- 2 ek méz
- 40 g szezámmag
- só
A körethez:
- 2 ek Floriol POWER Étolaj
- 400 g rizs
- só
- 200 g csicseriborsó (konzerv)
- 100 g tahini paszta
- 60 g Floriol Extraszűz Olívaolaj
- 1 citrom leve
- 50 g petrezselyem
- 1 tk őrölt koriander
- só, bors
- fél gránátalma
Lazac szezámmagkéregben tahinivel és rizzsel
Kalória: ~ 840 kcal
Csodás keleti ízek lazaccal egy szép őszi napra.
Elkészítés
1. Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
2. Ha szükséges, távolítsátok el a lazac pikkelyeit, majd papírtörlőn szárítsátok meg, hogy a hal ne legyen nedves.
3. Hevítsetek Floriol POWER étolajat egy magas falú fazékban. Adjátok hozzá a rizst, ha már üvegesedik, öntsétek fel 7 dl forrásban lévő vízzel. Sózzátok meg a rizst, helyezzétek a fazékra a fedőt, majd vegyétek vissza a lángot a lehető legkisebbre, és főzzétek készre 20-25 perc alatt.
4. Nagy serpenyőben hevítsetek Floriol POWER étolajat. Ha elég forró, tegyétek bele a lazacszeleteket, bőrös oldalukkal lefelé. Süssétek 4-5 percig, amíg a bőre ropogós lesz, majd finoman forgassátok meg a szeleteket, hogy a tetejüket is érje a hő 1 percig. Vegyétek le a lángról, és tegyétek a lazacszeleteket egy tepsibe. Sózzátok finoman, kenjétek be mézzel, majd hintsétek meg bőven szezámmaggal. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssétek készre.
5. Öntsétek le a csicseriborsó levét, majd tegyétek konyhai aprítógépbe. Adjátok hozzá a tahini pasztát, az őrölt koriandert, a megmosott és kicsit feldarabolt petrezselymet, a Floriol Extraszűz Olívaolajat, a citrom levét, a sót és a borsot.
6. Pürésítsétek le, hogy sűrű krémet kapjatok, ha szükséges, adagoljatok még hozzá Floriol Extraszűz Olívaolajat!
7. Tálaljátok melegen a lazacot rizzsel, tahinikrémmel és a gránátalma ropogós magjaival.
Tippek
- Teáskanálnyi sumakot is keverhettek a tahinikrémbe.
- Friss korianderrel is finom.
- Bőr nélküli lazac filével is elkészíthetitek. Ebben az esetben elmarad a serpenyős elősütés, bekenhetitek mézzel és szezámmaggal a halat, majd mehet egyből az előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Allergének
- szezámmag
- hal