Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Hozzávalók
A halhoz:
- 3 ek Floriol BALANCE étolaj
- 4 x 12-14 dkg fehér húsú tengeri halfilé (tőkehal, lepényhal, kardhal)
- só, bors
- 50 g liszt
- 1 tojás
- 50 g panko morzsa
- 1 citrom leve
A krumplisalátához:
- 1 kg salátának való krumpli
- só
Az öntethez
- 1 tojássárgája
- 1 kk cukor
- 1 kk mustár
- 0,8 dl Floriol BALANCE étolaj
- 1 citrom leve
- 2 dl tejföl
- só
- 50 g kapor
- 1 lilahagyma apróra vágva
Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Kalória: ~ 930 kcal
Ropogós, könnyű, friss. Minden karácsonyi asztalra ilyen finom halas fogást kívánunk!
Elkészítés
- Pucoljátok meg a krumplit, majd szeleteljétek fel 5 mm vastagságúra. Bőséges mennyiségű enyhén, sózott vízben főzzétek puhára 25-30 perc alatt.
- Ha elkészült, szűrjétek le.
- Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
- Nagy keverőedényben keverjétek ki egy tojás sárgáját a cukorral és a mustárral. Lassan, cseppenként adagolva és folyamatosan elkeverve öntsétek hozzá a Floriol BALANCE étolajat, amíg el nem fogy. Facsarjátok bele a citrom levét, sózzátok ízlés szerint, majd keverjétek el a tejföllel és az apróra vágott friss kaporral.
- Forgassátok össze a szeletelt, főtt krumplival és az apróra szelt lilahagyma nagy részével, majd tegyétek hűtőszekrénybe.
- Sütés előtt töröljétek szárazra a halszeleteket. Sózzátok meg finoman. Csak az egyik oldalát helyezzétek lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a morzsába.
- Hevítsetek Floriol BALANCE étolajat nagy teflonserpenyőben. Ha elég forró, óvatosan helyezzétek bele a halszeleteket, a morzsázott oldalával lefelé. Süssétek 5-9 percig, amíg aranybarna lesz a bunda.
- Helyezzétek a halszeleteket a bundás felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyétek az előmelegített sütőbe 10-15 percre, amíg teljesen átsül a hal.
- Tálaljátok forrón a hideg krumplisalátával és kevés lilahagymával.
Tippek
- Tegyetek félre a krumpli főzőlevéből 1 dl-t, hogy higíthassatok a salátán, ha szükséges.
- Ha van maghőmérőtök, használjátok a sütés közben. 60 ºC-ot el kell érnie a hal maghőmérsékletének, és kész is van.
- Tálaláskor csepegtessetek a halra pár csepp citromot!
Allergének
- mustár
- tojás
- tej és tejszármazékok
- glutén