Sütőtökös-kelkáposztás farfalle
Sütőtökös-kelkáposztás farfalle
Hozzávalók
  • 1 közepes sütőtök
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 narancs
  • 1 db csillagánizs
  • 3 ek Floriol BALANCE étolaj
  • 500 g farfalle
  • 120 g parmezán
  • só, bors

 

Sütőtökös-kelkáposztás farfalle

Sütőtökből nem csak levest készíthettek, tésztaételekbe is kiváló, most pedig kelkáposztával párosítottuk, és parmezánnal kerekítettük le az ízeket.

Elkészítés

  1. Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
  2. Vágjátok hosszában négyfelé a sütőtököt, kaparjátok ki a magjait, majd helyezzétek sütőpapírral bélelt tepsire. Rakjatok a sütőtök mellé 4-5 gerezd fokhagymát is, héjastól. Tegyétek a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssétek készre a zöldségeket: a fokhagymákat 20-25 perc alatt, a sütőtököt 40-45 perc alatt.
  3. Szedjétek leveleire a kelkáposztát, mossátok és szárítsuk meg. Vágjátok nagyobb darabokra, majd tegyétek szintén sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljátok meg finoman Floriol BALANCE étolajjal, enyhén sózzátok, majd tegyétek szintén a sütőbe. Süssétek aranybarnára 20-30 perc alatt, közben néha forgassátok át, hogy egyenletesen ropogós legyen.
  4. Forraljatok bőséges mennyiségű, enyhén sózott vizet a tésztának. Ha felforrt, főzzétek készre a farfalle tésztát a csomagoláson jelzett idő alatt. Szűrjétek le, a főzővízből tegyetek félre 4-5 decilitert.
  5. Ha megsült a tök, hagyjátok pár percet pihenni, majd kanállal kaparjátok ki a héjából. A fokhagymagerezdekből nyomjátok ki a puha sült fokhagymát.
  6. Hevítsetek kevés Floriol BALANCE étolajat magas falú fazékban. Adjátok hozzá a csillagánizst, a sült fokhagymát, a sütőtököt, a narancs levét, majd a tészta főzővizéből 3-4 decilitert. Sózzátok ízlés szerint! Forraljátok össze és főzzétek 5 percig. Ezután távolítsátok el a csillagánizst, majd botmixerrel pürésítsétek le egészen krémesre. Ha szükséges, adjatok még a szószhoz a tészta főzővizéből!
  7. Forgassátok össze a tésztát a selymes sütőtökös szósszal és a ropogósra sült kelkáposztával. Tálaljátok forrón parmezánforgáccsal és frissen őrölt borssal.

Tippek

  • Fodros kellel is elkészíthetitek.
  • Kevés füstölt paprikával vagy chilivel is mélyíthetitek a sütőtökszósz ízét!
  • Másfajta durumbúzából készült rövid tésztával is nagyon finom!

Allergének

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Rusztikus zöldségleves parmezánnal
Római sali tejfölös öntettel
Tejcsokis-diós fánk
Kuszkuszos töltött paprika
Gomba shakshuka
Gombás-fenyőmagos vadrizs saláta
Epres spenótsaláta fetával
Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
Mentás-korianderes grillezett kukoricasaláta
Epres tejpite
Vöröslencse shakshuka
Sült barack vaníliafagyival
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Császármorzsa narancsszósszal
Rozmaringos fehérbab-krém
Spanyol omlett
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.