Húsmentes feketebab hamburger
Hozzávalók
A babpogácsához:
- 3 x 400 g konzerv feketebab
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek worchestershire mártás
- 1 ek füstölt paprika
- 1 tk chipotle chili por
- 1 tojás
- 100 g pirított mogyoró
- 130 g feta sajt
- 70 g zsemlemorzsa
- 4 ek Floriol Omega 3&6 étolaj
- só, bors
A hamburger összeállításához:
- 6 db hamburger buci
- 6x3 szelet sajt ízlés szerint
- friss saláta
- ketchup, majonéz ízlés szerint
Húsmentes feketebab hamburger
Kalória: 543 kcal
Akkor sem kell lemondani egy jó hamburgerről, ha nem kívánjuk a húst a melegben! Készítsük a pogácsát babból, így is tökéletes, fehérjében gazdag ebédünk lesz!
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Öntsük le a konzerv feketebabok levét, majd terítsük el egyenletesen egy nagy tepsiben. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 10 percig, amíg elkezd repedezni a héja, és kiszárad a bab. Hagyjuk kihűlni.
- Nagy teflonserpenyőben kevés étolajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát, fokhagymát.
- Konyhai aprítógépben daráljuk meg a pörkölt mogyorót. Adjuk hozzá a megszárított feketebabot, a pirított hagymákat és az összes fűszert, majd daráljuk tovább, hogy egynemű masszát kapjunk. Morzsoljuk a feta sajtot is hozzá, és daráljuk tovább.
- Keverjük a masszához kézzel a tojást, majd a zsemlemorzsát is. Sózzuk ízlés szerint, és mintha normál darált hússal dolgoznánk, formázzunk pogácsákat a masszából.
- Nagy teflonserpenyőben közepesnél gyengébb lángon, kíméletesen, kevés Floriol Omega 3&6 étolajon pirítsuk meg a babpogácsákat, ez oldalanként kb. 3-5 perc.
- Pirítsuk meg a félbevágott hamburger bucikat is, majd kedvünk szerint állítsuk össze a hamburgert, tegyünk bele sajtokat, salátát.
Tippek
- Fontos, hogy próbáljunk meg minél több folyadékot kiszárítani a feketebabból!
- Használhatunk finom füstös chipotle mártást is a burger elkészítéséhez. A füstölt íz sokat dob rajta!
- Mogyoró helyett kesudióval is nagyon finom!
Allergének
- glutén
- laktóz
- tojás
- diófélék
- mogyoró