Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Hozzávalók
- 1 kg tőkehal filé (vagy más fehér húsú hal, pl. lepényhal)
- 1 dl száraz fehérbor
- 4 babérlevél
- 2 ek mustármag
- 1 ek egész kömény
- 1 kk só
- 1,5 dl Floriol BALANCE étolaj
- 2 édeskömény gumó
- 2 ek egész édeskömény mag
- fél póréhagyma
- só
- 800 g krumpli
- 200 g spenót
- 1 dl tejszín
- 0,6 dl Floriol BALANCE étolaj konfitálásból
- só
Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Kalória: ~ 650 kcal
Könnyed és elegáns - ha ti is ilyen ünnepre vágytok, készítsetek ehhez illő főételt. Finom hal, zamattal teli édeskömény és lágy, halványzöld krumplipüré.
Elkészítés
- Mossátok meg az édesköményt, póréhagymát, majd szeljétek fel 1-2 mm vastagra, minél vékonyabbra!
- Hevítsetek magas falú edényben Floriol BALANCE étolajat. Amikor épp felforrósodik az étolaj, adjátok hozzá a zöldségeket, az édeskömény magot és egy kevés sót. Kapcsoljatok alacsony hőmérsékletre, hogy ne süljenek a zöldségek, hanem csak finoman puhuljanak - ha van maghőmérőtök, használjátok, ideális esetben 90 ºC körül tartsátok az olaj hőmérsékletét. Konfitáljátok finoman 45-50 percig. Ha elkészült, szűrjétek, majd csepegtessétek le. A leszűrt olajat tegyétek félre.
- Pucoljátok meg a krumplit, majd bőséges mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sózott vízben főzzétek puhára 40 perc alatt. Ha megpuhult, keverjétek hozzá a megmosott spenótot, majd hagyjátok, hogy elveszítse a tartását. Szűrjétek le.
- Törjétek össze a krumplit a spenóttal, közben keverjetek hozzá egy keveset a konfitálás utáni maradék olajból és a felforralt tejszínből. Keverjétek teljesen egyneművé, ha szükséges, használjatok botmixert.
- Tisztítsátok meg a halat, majd daraboljátok fel 4-6 cm széles szeletekre. Forraljátok fel a száraz fehérbort a babérlevéllel, köménymaggal, mustármaggal, sóval, majd vegyétek vissza forráspont alá a lé hőmérsékletét.
- Óvatosan helyezzétek az éppen buborékozó lébe a halszeleteket, majd posírozzátok a vastagságától függően 13-15 perc alatt készre. Ha elkészült, óvatosan vegyétek ki a posír léből!
- Tálaljátok forrón a halat a spenótos krumplipürével, konfitált édesköménnyel.
Tippek
- Hintsétek meg snidlinggel, frissen őrölt rózsaborssal tálaláskor!
- Gránátalma maggal is finom.
- Az édeskömény konfitálását Floriol Kevert Olívaolajjal is végezhetjük!
Allergének
- Mustár
- Laktóz
- Hal