https://www.traditionrolex.com/1

Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Hozzávalók
  • 1 kg tőkehal filé (vagy más fehér húsú hal, pl. lepényhal)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 4 babérlevél
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek egész kömény
  • 1 kk só

 

 

Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével

Kalória: ~ 650 kcal

Könnyed és elegáns - ha ti is ilyen ünnepre vágytok, készítsetek ehhez illő főételt. Finom hal, zamattal teli édeskömény és lágy, halványzöld krumplipüré.

Elkészítés

  1. Mossátok meg az édesköményt, póréhagymát, majd szeljétek fel 1-2 mm vastagra, minél vékonyabbra!
  2. Hevítsetek magas falú edényben Floriol BALANCE étolajat. Amikor épp felforrósodik az étolaj, adjátok hozzá a zöldségeket, az édeskömény magot és egy kevés sót. Kapcsoljatok alacsony hőmérsékletre, hogy ne süljenek a zöldségek, hanem csak finoman puhuljanak - ha van maghőmérőtök, használjátok, ideális esetben 90 ºC körül tartsátok az olaj hőmérsékletét. Konfitáljátok finoman 45-50 percig. Ha elkészült, szűrjétek, majd csepegtessétek le. A leszűrt olajat tegyétek félre.
  3. Pucoljátok meg a krumplit, majd bőséges mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sózott vízben főzzétek puhára 40 perc alatt. Ha megpuhult, keverjétek hozzá a megmosott spenótot, majd hagyjátok, hogy elveszítse a tartását. Szűrjétek le.
  4. Törjétek össze a krumplit a spenóttal, közben keverjetek hozzá egy keveset a konfitálás utáni maradék olajból és a felforralt tejszínből. Keverjétek teljesen egyneművé, ha szükséges, használjatok botmixert.
  5. Tisztítsátok meg a halat, majd daraboljátok fel 4-6 cm széles szeletekre. Forraljátok fel a száraz fehérbort a babérlevéllel, köménymaggal, mustármaggal, sóval, majd vegyétek vissza forráspont alá a lé hőmérsékletét.
  6. Óvatosan helyezzétek az éppen buborékozó lébe a halszeleteket, majd posírozzátok a vastagságától függően 13-15 perc alatt készre. Ha elkészült, óvatosan vegyétek ki a posír léből!
  7. Tálaljátok forrón a halat a spenótos krumplipürével, konfitált édesköménnyel.

Tippek

  • Hintsétek meg snidlinggel, frissen őrölt rózsaborssal tálaláskor!
  • Gránátalma maggal is finom.
  • Az édeskömény konfitálását Floriol Kevert Olívaolajjal is végezhetjük!

Allergének

  • Mustár
  • Laktóz
  • Hal
További receptjeink
Császármorzsa narancsszósszal
Lazac mazsolás rizzsel és citromszósszal
Szilva chutney
Fetasajtos-spenótos kölespite
Halloumi sajtos bulgursaláta dinnyével és bazsalikommal
Grillezett zöldségek mentaszósszal
Cukkinis-rozmaringos farinata
Mustáros malacpofa lencsével
Házi joghurtfagyi granolával és sült barackkal
Mandulás-zsályás muffin
Rizstészta tofuval és gombával
Ratatouille
Sáfrányos-póréhagymás bormártás
Húsmentes feketebab hamburger
Fokhagymás szardínia mángoldos krumplisalátával
Csirke nuggets sütőtökös krumplipürével
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1