Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Hozzávalók

A fasírthoz:

  • 800 g darált bárányhús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 2 db tojás
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 ek egész kömény
  • só, bors


A főzelékhez:

  • 3-4 cukkini (~2 kg)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek Floriol Kevert Olívaolaj
  • 2 ek liszt
  • 300 g görög joghurt
  • 20 g menta
  • 20 g koriander
  • 6-10 db füge
  • só, bors

Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével

Kalória: ~ 665 kcal

Friss főzelék, ízes bárány, amire a kora őszi kedvenc, a füge teszi fel a koronát. 

Elkészítés

  1. Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
  2. Mossátok meg a cukkinit, majd reszeljétek le.
  3. Magas falú fazékban hevítsetek kevés Floriol Kevert Olívaolajat. Adjátok hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát, majd pár perc pirítást követően a reszelt cukkinit is. Sózzátok finoman, fedjétek le és főzzétek közepes lángon 25 percig, alkalmanként megkeverve.
  4. Gyúrjátok össze a darált bárányhúst a tojásokkal, a zsemlemorzsával, a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel, a köménnyel és a füstölt paprikával. Sózzátok finoman, majd formázzatok 5 cm-es golyókat. Tegyétek a sütőpapírral beterített tepsire, majd helyezzétek az előmelegített sütőbe. Süssétek készre 35-40 perc alatt.
  5. Mossátok meg a mentát és a koriandert, majd vágjátok apróra, és tegyétek a cukkinifőzelékbe.
  6. Keverjétek ki csomómentesre a 4 evőkanál lisztet a joghurttal, és adjátok a főzelékhez. Forraljátok újra, majd gyakori keverés mellett sűrítsétek be 10 perc alatt.
  7. Serpenyőben hevítsetek egy evőkanálnyi Floriol Kevert Olívaolajat, majd tegyétek bele a félbevágott fügéket. Süssétek készre 1 perc alatt, csak a vágási felületén pirítva!
  8. Tálaljátok forrón a főzeléket a fasírttal és a fügékkel. Hintsétek meg kevés friss mentával!

Tippek

  • Darált borjúból és marhából is elkészíthetitek a fasírtot.
  • Keverjétek a lisztes joghurtot hőkiegyenlítéssel a főzelékhez: a kikevert joghurthoz szedjetek pár kanálnyi forró főzeléket, majd amikor már elég forró, akkor keverjétek vissza a fazékba.
  • Facsarjatok pár csepp citromot a főzelékbe, ha elkészült.
  • Őrölt koriandert, zúzott mustármagot is gyúrhattok a bárányfasírtba.

 

Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás

 

További receptjeink
Rizsbundás szilva
Kókusztejes vajbabfőzelék
Misos-körtés zellerkrémleves
Feketeolívás-rozmaringos focaccia
Ötfűszeres hokkaido tökkrémleves pirított bulgurral
Epres tejpite
Fitt zserbó
Karalábé steak diós pestóval és salátával
Csirke yakitori szezámos uborkasalátával
Rákkrémleves parmezánchipsszel
Gyömbéres keksz
Friss edamame saláta steakfalatokkal
Rukkolás cukordinnye saláta pármai sonkával
Húsvéti sonkasaláta
Répa-retek-mogyoró saláta
Ősz Ízei Bowl
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.