Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Hozzávalók

A fasírthoz:

  • 800 g darált bárányhús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 2 db tojás
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 ek egész kömény
  • só, bors


A főzelékhez:

  • 3-4 cukkini (~2 kg)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek Floriol Kevert Olívaolaj
  • 2 ek liszt
  • 300 g görög joghurt
  • 20 g menta
  • 20 g koriander
  • 6-10 db füge
  • só, bors

Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével

Kalória: ~ 665 kcal

Friss főzelék, ízes bárány, amire a kora őszi kedvenc, a füge teszi fel a koronát. 

Elkészítés

  1. Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
  2. Mossátok meg a cukkinit, majd reszeljétek le.
  3. Magas falú fazékban hevítsetek kevés Floriol Kevert Olívaolajat. Adjátok hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát, majd pár perc pirítást követően a reszelt cukkinit is. Sózzátok finoman, fedjétek le és főzzétek közepes lángon 25 percig, alkalmanként megkeverve.
  4. Gyúrjátok össze a darált bárányhúst a tojásokkal, a zsemlemorzsával, a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel, a köménnyel és a füstölt paprikával. Sózzátok finoman, majd formázzatok 5 cm-es golyókat. Tegyétek a sütőpapírral beterített tepsire, majd helyezzétek az előmelegített sütőbe. Süssétek készre 35-40 perc alatt.
  5. Mossátok meg a mentát és a koriandert, majd vágjátok apróra, és tegyétek a cukkinifőzelékbe.
  6. Keverjétek ki csomómentesre a 4 evőkanál lisztet a joghurttal, és adjátok a főzelékhez. Forraljátok újra, majd gyakori keverés mellett sűrítsétek be 10 perc alatt.
  7. Serpenyőben hevítsetek egy evőkanálnyi Floriol Kevert Olívaolajat, majd tegyétek bele a félbevágott fügéket. Süssétek készre 1 perc alatt, csak a vágási felületén pirítva!
  8. Tálaljátok forrón a főzeléket a fasírttal és a fügékkel. Hintsétek meg kevés friss mentával!

Tippek

  • Darált borjúból és marhából is elkészíthetitek a fasírtot.
  • Keverjétek a lisztes joghurtot hőkiegyenlítéssel a főzelékhez: a kikevert joghurthoz szedjetek pár kanálnyi forró főzeléket, majd amikor már elég forró, akkor keverjétek vissza a fazékba.
  • Facsarjatok pár csepp citromot a főzelékbe, ha elkészült.
  • Őrölt koriandert, zúzott mustármagot is gyúrhattok a bárányfasírtba.

 

Allergének

  • laktóz
  • glutén
  • tojás

 

További receptjeink
Marhahúsos sütőtöksaláta
Lazac mazsolás rizzsel és citromszósszal
Mákos barchesz
Tavaszi spárgasaláta grillezett halloumival
Sütőtökös-kelkáposztás farfalle
Olívás brownie
Csokimousse tészta ropogóssal
Ötfűszeres hokkaido tökkrémleves pirított bulgurral
Sütőtökös cupcake almaszósszal
Lazac steak cukkini spagettivel
Kapros-fokhagymás kenyérlángos
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Borsófőzelék pulykafasírttal
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Mézes-pisztáciás lazac parmezános karfiolpürével
Medvehagymás muffin tükörtojással és pirított sonkával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.