Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Hozzávalók
A fasírthoz:
- 800 g darált bárányhús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ujjnyi gyömbér
- 2 db tojás
- 4 ek zsemlemorzsa
- 1 tk füstölt paprika
- 1 ek egész kömény
- só, bors
A főzelékhez:
- 3-4 cukkini (~2 kg)
- 2 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek Floriol Kevert Olívaolaj
- 2 ek liszt
- 300 g görög joghurt
- 20 g menta
- 20 g koriander
- 6-10 db füge
- só, bors
Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Kalória: ~ 665 kcal
Friss főzelék, ízes bárány, amire a kora őszi kedvenc, a füge teszi fel a koronát.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
- Mossátok meg a cukkinit, majd reszeljétek le.
- Magas falú fazékban hevítsetek kevés Floriol Kevert Olívaolajat. Adjátok hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát, majd pár perc pirítást követően a reszelt cukkinit is. Sózzátok finoman, fedjétek le és főzzétek közepes lángon 25 percig, alkalmanként megkeverve.
- Gyúrjátok össze a darált bárányhúst a tojásokkal, a zsemlemorzsával, a lereszelt fokhagymával és gyömbérrel, a köménnyel és a füstölt paprikával. Sózzátok finoman, majd formázzatok 5 cm-es golyókat. Tegyétek a sütőpapírral beterített tepsire, majd helyezzétek az előmelegített sütőbe. Süssétek készre 35-40 perc alatt.
- Mossátok meg a mentát és a koriandert, majd vágjátok apróra, és tegyétek a cukkinifőzelékbe.
- Keverjétek ki csomómentesre a 4 evőkanál lisztet a joghurttal, és adjátok a főzelékhez. Forraljátok újra, majd gyakori keverés mellett sűrítsétek be 10 perc alatt.
- Serpenyőben hevítsetek egy evőkanálnyi Floriol Kevert Olívaolajat, majd tegyétek bele a félbevágott fügéket. Süssétek készre 1 perc alatt, csak a vágási felületén pirítva!
- Tálaljátok forrón a főzeléket a fasírttal és a fügékkel. Hintsétek meg kevés friss mentával!
Tippek
- Darált borjúból és marhából is elkészíthetitek a fasírtot.
- Keverjétek a lisztes joghurtot hőkiegyenlítéssel a főzelékhez: a kikevert joghurthoz szedjetek pár kanálnyi forró főzeléket, majd amikor már elég forró, akkor keverjétek vissza a fazékba.
- Facsarjatok pár csepp citromot a főzelékbe, ha elkészült.
- Őrölt koriandert, zúzott mustármagot is gyúrhattok a bárányfasírtba.
Allergének
- laktóz
- glutén
- tojás