Konfitált lazac parmezános karfiolkrémmel
Hozzávalók
- 1 bőr nélküli lazac filé (1,2-1,4 kg)
- 2 kezeletlen citrom héja
- 2 ek rózsabors
- 2 tk mustármag
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 6 babérlevél
- só
- 2 -3 dl Floriol BODY étolaj
- 1 karfiol
- 50 dkg krumpli
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 20 dkg parmezán
- só
- 1 gránátalma
Konfitált lazac parmezános karfiolkrémmel
Kalória: ~ 658 kcal
Ennél szaftosabb halas fogásról álmodni se lehet! A konfitálástól ráadásul gyönyörű rózsaszín marad a hal, miközben szinte szétolvad a szájban.
Elkészítés
- Pucoljátok meg a krumplit és a karfiolt, mossátok meg, daraboljátok fel, majd főzzétek puhára enyhén sós vízben 40-45 perc alatt.
- Ha elkészültek a zöldségek, szűrjétek le, és keverjétek hozzá a lereszelt parmezán sajtot és a szerecsendiót. Botmixerrel pürésítsétek addig, amíg egészen krémes lesz.
- Melegítsétek elő a sütőt 140 ºC-ra.
- Tisztítsátok meg a lazacot. Finoman sózzátok be, majd daraboljátok 20-40 cm-es négyzetekre, akkorára, hogy kitöltsetek majd vele egy magas falú tepsit, ha egyenletesen lerakjátok egymás mellé őket.
- Dörzsöljétek be a halat a lereszelt citrom héjával és tegyük a tepsibe. Helyezzétek mellé a babérleveleket, fokhagymát, rózsaborsot, mustármagot, majd öntsétek fel annyi Floriol BODY étolajjal, hogy ellepje a halat. Tegyetek egy sütőpapírt a tepsi tetejére.
- Tegyétek az előmelegített sütőbe, majd vegyétek vissza a sütő hőmérsékletét 110 ºC-ra. 25 perc alatt süssétek készre - a hal vastagságától függően ekkor már éppen átsül, de még nagyon szaftos és puha.
- Vegyétek ki a lazacot az olajból, hagyjátok egy rácson lecsepegni pár percig, majd tálaljátok még melegen a forró karfiolkrémmel. Végezetül hintsétek meg a gránátalma magjával!
Tippek
- Egyétek meg frissen a konfitált lazacot!
- Ha jobban átsütnétek a halat, hagyhatjátok akár 35-45 percet is a sütőben.
- Célszerű a gránátalmát félbevágni, majd egy nagyobb, vízzel töltött keverőtálban kiszabadítani a magjait, így nem fröcskölődik szét. Leszűrés után csepegtessétek le!
Allergének
- hal
- mustár
- tej és tejszármezékok