Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Hozzávalók
A halhoz:
- 2 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 2 x 17-20 dkg vöröstonhal szelet
- só, bors
A krumplisalátához:
- 40 dkg krumpli
- 1 db fekete retek
- 2 ek balzsamecet
- 2 ek Floriol E-vitamin étolaj
- só
- kevés zöldsaláta levelek a tálaláshoz
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Kalória: ~ 507 kcal
A vöröstonhal steak akkor a legfinomabb, ha nem sütitek túl, és picit vöröses még a belseje. A krumplisalátával csodálatos vacsora, ünnepnapokra is ajánljuk.
Elkészítés
- Pucoljátok meg a krumplikat, majd szeleteljétek egyenletesen 3-4 mm vastagságúra. Tegyétek hideg vízbe, enyhén sózzátok, majd 15-20 perc alatt főzzétek puhára. Ellenőrizzétek gyakran, hogy ne főjön szét, épp csak megpuhuljon. Ha megfőtt, szűrjétek és öblítsétek le hideg vízzel, de a főzőlevéből tegyetek félre egy bögrében. Hagyjátok kihűlni.
- Mossátok meg a fekete retket, hámozzátok meg, majd egy éles késsel szeljétek fel egyenletesen 1-2 mm vastagságúra, lehetőleg minél vékonyabbra.
- Egy nagy keverőedényben óvatosan forgassátok össze a főtt krumplit a retekkel. Vigyázzatok, hogy ne törjétek össze a krumplit! Öntsetek rá egy kis főzővizet és 2 ek balzsamecetet, majd ízlés szerint sózzátok újra, de egy kiskanálnyi cukrot is adhattok hozzá, ha szükségesnek érzitek. Felhasználásig tegyétek hűtőszekrénybe a krumplisalátát.
- Nagy teflonserpenyőben hevítsetek pár kanálnyi Floriol E-vitamin étolajat. Ha már elég forró, helyezzétek a serpenyőbe a finoman sózott vöröstonhal szeleteket. 1-2 perc sütés után meg is fordíthatjátok, de vigyázzatok, hogy ne süssétek túl, mert akkor kiszárad. Ha elkészült, tegyétek vágódeszkára vagy tányérra pihenni még kb. 2-4 percig.
- Tálaljátok forrón a halat a hideg krumplisalátával és kevés friss salátalevéllel.
Tippek
- Tálaláskor helyezzétek el óvatosan rétegezve a krumplikat és a retket, majd a legvégén kevés gránátalma maggal dobjátok fel a látványt.
- Érdemes beszerezni egy konyhai csipeszt, amivel sokkal könnyebben tudtok tálalni és díszíteni.
- Fekete retek helyett használhattok hagyományos, piros retket is az ételhez.
Allergének
- hal