Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Hozzávalók
A sült csirkéhez:
- 6 db csirkecomb
- 6 ek Floriol Balance étolaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- 3 ek balzsamecet
- 6 babérlevél
- 8 koktélparadicsom
- só, bors
A körethez:
- 0,8 kg krumpli
- 2 ek Floriol Balance étolaj
- 50 g petrezselyem
- só
A posírozott tojáshoz:
- 6 tojás
- csipet só
- 3 ek ételecet / borecet
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Kalória: ~ 1100 kcal
Igazi tavaszi étel, ami ropogós, de mégis krémes. Csodás családi ebéd lesz belőle.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 140 ℃-ra.
- Egy magas falú tepsit kenjetek ki Floriol Balance étolajjal. Helyezzétek bele a csirkecombokat a bőrös oldalával felfelé. Tegyétek mellé a fokhagyma gerezdeket, babérleveleket, koktélparadicsomokat. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint, majd öntsétek fel a száraz fehérborral, a tejszínnel és balzsamecettel.
- Fedjétek le alaposan a tepsit, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 2,5 órára.
- Közben készítsétek el a krumplit: hámozzátok meg, mossátok meg, majd tegyétek rétegelve egy Floriol Balance étolajjal enyhén kikent tepsibe. A rétegek közé hintsetek darabolt petrezselymet!
- Az idő leteltével távolítsátok el a tepsi tetejéről a fedőt vagy az alufóliát, majd emeljétek a sütő hőmérsékletét 190 ℃-ra. Süssétek készre a csirkét további 30-40 perc alatt, vagy amíg aranybarnára pirul a bőre. Tegyétek be közben a krumplis tepsit is a sütőbe, és süssétek azt is puhára.
- Forraljatok vizet egy magas falú fazékban. Adjátok hozzá a csipet sót, az ecetet, majd kavarjatok örvényt a fazékban. Üssétek a kavargó örvénybe a tojásokat, egyszerre mindig csak egyet. Csökkentsétek a forrásban lévő víz hőmérsékletét, majd várjatok türelemmel 5-7 percig, amíg megszilárdul a tojás fehérje, és összeáll a buggyantott tojás. Vegyétek ki, majd ismételjétek meg a műveletet, az összes tojással.
- Tálaljátok forrón az egyszerre elkészült hozzávalókból az ebédet.
Tippek
- Süthetitek a csirkét lefedve alacsony hőfokon akár 3-4 órán keresztül is, attól csak még puhább lesz a végeredmény.
- Készíthetitek újkrumpliból is a köretet, úgy még tavasziasabb lesz.