Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Hozzávalók

A sült csirkéhez:

  • 6 db csirkecomb
  • 6 ek Floriol Balance étolaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek balzsamecet
  • 6 babérlevél
  • 8 koktélparadicsom
  • só, bors

 

A körethez:

  • 0,8 kg krumpli
  • 2 ek Floriol Balance étolaj
  • 50 g petrezselyem

 

A posírozott tojáshoz:

  • 6 tojás
  • csipet só
  • 3 ek ételecet / borecet

Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással

Kalória: ~ 1100 kcal

Igazi tavaszi étel, ami ropogós, de mégis krémes. Csodás családi ebéd lesz belőle.

Elkészítés

  1. Melegítsétek elő a sütőt 140 ℃-ra.
  2. Egy magas falú tepsit kenjetek ki Floriol Balance étolajjal. Helyezzétek bele a csirkecombokat a bőrös oldalával felfelé. Tegyétek mellé a fokhagyma gerezdeket, babérleveleket, koktélparadicsomokat. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint, majd öntsétek fel a száraz fehérborral, a tejszínnel és balzsamecettel.
  3. Fedjétek le alaposan a tepsit, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 2,5 órára.
  4. Közben készítsétek el a krumplit: hámozzátok meg, mossátok meg, majd tegyétek rétegelve egy Floriol Balance étolajjal enyhén kikent tepsibe. A rétegek közé hintsetek darabolt petrezselymet!
  5. Az idő leteltével távolítsátok el a tepsi tetejéről a fedőt vagy az alufóliát, majd emeljétek a sütő hőmérsékletét 190 ℃-ra. Süssétek készre a csirkét további 30-40 perc alatt, vagy amíg aranybarnára pirul a bőre. Tegyétek be közben a krumplis tepsit is a sütőbe, és süssétek azt is puhára.
  6. Forraljatok vizet egy magas falú fazékban. Adjátok hozzá a csipet sót, az ecetet, majd kavarjatok örvényt a fazékban. Üssétek a kavargó örvénybe a tojásokat, egyszerre mindig csak egyet. Csökkentsétek a forrásban lévő víz hőmérsékletét, majd várjatok türelemmel 5-7 percig, amíg megszilárdul a tojás fehérje, és összeáll a buggyantott tojás. Vegyétek ki, majd ismételjétek meg a műveletet, az összes tojással.
  7. Tálaljátok forrón az egyszerre elkészült hozzávalókból az ebédet.

 

Tippek

  • Süthetitek a csirkét lefedve alacsony hőfokon akár 3-4 órán keresztül is, attól csak még puhább lesz a végeredmény.
  • Készíthetitek újkrumpliból is a köretet, úgy még tavasziasabb lesz.