Házi Worcestershire-szósz
Hozzávalók
Egy kis üveghez
- 2 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
- 2 ek Floriol Olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ujjnyi gyömbér
- 2 közepes fej hagyma
- 4 ek tamarind paszta
- 2-3 db szardella (paszta)
- 1 kis sűrített paradicsom
- 1 ek egész bors
- 50 g barna cukor
- 1 dl melasz
- 2 dl borecet
- 2 dl barna sör
- 1 rúd fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1 tk cayenne bors
- 2 ek halszósz
- 2 ek szójaszósz
- 1 citrom lev
Házi Worcestershire-szósz
Kalória: ~ 117 kcal
Bár nehéz kiejteni (vu-szta-sír), mégis ez az egyik legfinomabb szósz: megéri otthon is elkészíteni. Készüljünk fel, hogy nem egyszerű, de tényleg fantasztikus!
ELKÉSZÍTÉS
Elő és elkészítési idő: 4-5 óra
- Magas falú fazékban hevítsünk Floriol Olívaolajat. Futtassuk meg benne a felaprított hagymát és a fokhagymát. Ha lepirult, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót.
- Forraljuk fel, majd állítsuk a legalacsonyabb fokozatra a lángot, és gyakran átkavarva főzzük 2-3 órán keresztül.
- Szűrjük le, majd tegyük vissza a tűzre, és kíméletes lángon főzzük további 1-2 órán át, amíg szép sűrű lesz és bevonja a kanalat / fakanalat.
- Hagyjuk kihűlni, majd tároljuk hűtőszekrényben.
TIPPEK
- Hűtőszekrényben tárolva 1-2 hónapig eláll.
- Ha túl sűrű a mártás, főzés közben felhígíthatjuk egy kis vízzel.
- Használjuk húsokhoz, halakhoz!
ALLERGÉNEK
- szója
- hal
- glutén