Szilva chutney
Hozzávalók
12 főre
- 2 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
- 1 kg szilva
- 40 dkg lilahagyma
- 1-2 db friss, kierezett, kimagozott chilipaprika
- 40 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
- 1 kk római kömény
- fél kk őrölt szerecsendió
- fél citrom leve
Szilva chutney
Kalória: 171 kcal
Nem csak frissen vagy lekvárnak, chutneyként is szuper a szilva. Húsokhoz, frissensültekhez a legjobb!
Elkészítés
Elő és elkészítési idő: 160 perc
- Mossuk meg alaposan a szilvát, majd magozzuk ki. A lilahagymát vágjuk fel hosszában nagyobb szeletekre.
- Magas falú edényben hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és hagyjuk, hogy alacsony lángon teljesen összeessen. Pár perc pirítás után hintsük meg a cukorral, majd gyakran keverve karamellizáljuk a hagymával. Adjuk hozzá a kierezett és kimagozott chilipaprikát, a fűszereket, és pirítsuk további 3-4 percig.
- Adjuk hozzá a szilvát, forgassuk össze a karamellizált hagymával, majd fedjük le és másfél-két óra alatt főzzük készre. Utolsó lépésként facsarjuk hozzá a citrom levét is.
- Főzzük alacsony lángon, és időnként kavarjuk meg, nehogy leégjen!
Tippek
- Használjunk barna cukrot, így még szebb lesz a színe a chutney-nak!
- Ha túl sok levet ereszt a szilva, a főzés végén távolítsuk el a fedőt, és sűrítsük be kicsit a chutneyt.
Allergének
- glutén
- tojás