Szilva chutney
Szilva chutney
Hozzávalók

12 főre

  • 2 ek Floriol Extra Szűz Olívaolaj
  • 1 kg szilva
  • 40 dkg lilahagyma
  • 1-2 db friss, kierezett, kimagozott chilipaprika
  • 40 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 1 kk római kömény
  • fél kk őrölt szerecsendió
  • fél citrom leve

Szilva chutney

Kalória: 171 kcal

Nem csak frissen vagy lekvárnak, chutneyként is szuper a szilva. Húsokhoz, frissensültekhez a legjobb!

Elkészítés

Elő és elkészítési idő: 160 perc

  1. Mossuk meg alaposan a szilvát, majd magozzuk ki. A lilahagymát vágjuk fel hosszában nagyobb szeletekre.
  2. Magas falú edényben hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát és hagyjuk, hogy alacsony lángon teljesen összeessen. Pár perc pirítás után hintsük meg a cukorral, majd gyakran keverve karamellizáljuk a hagymával. Adjuk hozzá a kierezett és kimagozott chilipaprikát, a fűszereket, és pirítsuk további 3-4 percig.
  3. Adjuk hozzá a szilvát, forgassuk össze a karamellizált hagymával, majd fedjük le és másfél-két óra alatt főzzük készre. Utolsó lépésként facsarjuk hozzá a citrom levét is.
  4. Főzzük alacsony lángon, és időnként kavarjuk meg, nehogy leégjen!

Tippek

  • Használjunk barna cukrot, így még szebb lesz a színe a chutney-nak!
  • Ha túl sok levet ereszt a szilva, a főzés végén távolítsuk el a fedőt, és sűrítsük be kicsit a chutneyt.

Allergének

  • glutén
  • tojás