Francia hagymaleves
Francia hagymaleves
Hozzávalók

8 főre

A leveshez

  • 1,6 kg hagyma
  • 2 ek Floriol Olívaolaj
  • 4 babérlevél
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 1,6 l alaplé (vagy víz)

A levesbetéthez

  • 250 g sajt lereszelve (cheddar, gruyere)
  • pékáru

Francia hagymaleves

Kalória: ~ 200 kcal

Egy örök klasszikus, amit egyszerűen nem lehet megunni! Ráadásul tökéletes választás, ha finom, mégis pénztárcabarát ételeket szeretnénk fogyasztani a karácsonyi időszak után.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Magas falú fazékban hevítsünk Floriol Olívaolajat. Adjuk hozzá a vékonyra szelt hagymát, és közepesnél alacsonyabb lángon, néha átkavarva finoman karamellizáljuk. Akkor jó, ha hosszan készül, és egyenletesen barnul be 35-40 perc alatt. Ne égessük oda!
  2. Ha egyenletesen bebarnult a hagyma, adjuk hozzá a babérleveleket és a fehérbort, majd rövid forralást követően öntsük fel bő 1,5 liternyi alaplével vagy vízzel. Főzzük készre további 40 perc alatt – ha nagyon besűrűsödne, akkor hígítsuk!
  3. Amíg a leves készül, készítsünk sajtchipszet! Reszeljünk cheddar vagy gruyere sajtot, majd halmozzunk belőle kis kupacokat egy sütőpapírra. 220 fokra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt elkészül!
  4. Sózzuk ízlés szerint, és tálaljuk forrón a sajtchipsszel vagy sajtos pirítóssal.

TIPPEK

  • Érdemes nagy adaggal készíteni, mert másnap, ha már egy picit állt, még finomabb.
  • Gluténérzékenyek mindenképp hagyják el belőle a kenyeret, vagy készítsék a pirítóst gluténmentes keverékből!

ALLERGÉNEK

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Borsófőzelék pulykafasírttal
Gombás-fenyőmagos vadrizs saláta
Kapros-fokhagymás kenyérlángos
A "legzöldebb" tavaszi krémleves pirított napraforgóval
Thai tök curry köményes rizzsel
Csirke nuggets sütőtökös krumplipürével
Mini lángos falatok
Nápolyi karneváli ricotta torta
Rizsbundás szilva
Répa-retek-mogyoró saláta
Lazac mazsolás rizzsel és citromszósszal
Rizstészta tofuval és gombával
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Pirított kel csicseriborsóval és aszalt paradicsommal
Húsvéti sonkasaláta
Sárgabarackos batátakrémleves
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.