Francia hagymaleves
Hozzávalók
8 főre
A leveshez
- 1,6 kg hagyma
- 2 ek Floriol Olívaolaj
- 4 babérlevél
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só, bors
- 1,6 l alaplé (vagy víz)
A levesbetéthez
- 250 g sajt lereszelve (cheddar, gruyere)
- pékáru
Francia hagymaleves
Kalória: ~ 200 kcal
Egy örök klasszikus, amit egyszerűen nem lehet megunni! Ráadásul tökéletes választás, ha finom, mégis pénztárcabarát ételeket szeretnénk fogyasztani a karácsonyi időszak után.
ELKÉSZÍTÉS
- Magas falú fazékban hevítsünk Floriol Olívaolajat. Adjuk hozzá a vékonyra szelt hagymát, és közepesnél alacsonyabb lángon, néha átkavarva finoman karamellizáljuk. Akkor jó, ha hosszan készül, és egyenletesen barnul be 35-40 perc alatt. Ne égessük oda!
- Ha egyenletesen bebarnult a hagyma, adjuk hozzá a babérleveleket és a fehérbort, majd rövid forralást követően öntsük fel bő 1,5 liternyi alaplével vagy vízzel. Főzzük készre további 40 perc alatt – ha nagyon besűrűsödne, akkor hígítsuk!
- Amíg a leves készül, készítsünk sajtchipszet! Reszeljünk cheddar vagy gruyere sajtot, majd halmozzunk belőle kis kupacokat egy sütőpapírra. 220 fokra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt elkészül!
- Sózzuk ízlés szerint, és tálaljuk forrón a sajtchipsszel vagy sajtos pirítóssal.
TIPPEK
- Érdemes nagy adaggal készíteni, mert másnap, ha már egy picit állt, még finomabb.
- Gluténérzékenyek mindenképp hagyják el belőle a kenyeret, vagy készítsék a pirítóst gluténmentes keverékből!
ALLERGÉNEK
- glutén
- laktóz