Francia hagymaleves
Francia hagymaleves
Hozzávalók

8 főre

A leveshez

  • 1,6 kg hagyma
  • 2 ek Floriol Olívaolaj
  • 4 babérlevél
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 1,6 l alaplé (vagy víz)

A levesbetéthez

  • 250 g sajt lereszelve (cheddar, gruyere)
  • pékáru

Francia hagymaleves

Kalória: ~ 200 kcal

Egy örök klasszikus, amit egyszerűen nem lehet megunni! Ráadásul tökéletes választás, ha finom, mégis pénztárcabarát ételeket szeretnénk fogyasztani a karácsonyi időszak után.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Magas falú fazékban hevítsünk Floriol Olívaolajat. Adjuk hozzá a vékonyra szelt hagymát, és közepesnél alacsonyabb lángon, néha átkavarva finoman karamellizáljuk. Akkor jó, ha hosszan készül, és egyenletesen barnul be 35-40 perc alatt. Ne égessük oda!
  2. Ha egyenletesen bebarnult a hagyma, adjuk hozzá a babérleveleket és a fehérbort, majd rövid forralást követően öntsük fel bő 1,5 liternyi alaplével vagy vízzel. Főzzük készre további 40 perc alatt – ha nagyon besűrűsödne, akkor hígítsuk!
  3. Amíg a leves készül, készítsünk sajtchipszet! Reszeljünk cheddar vagy gruyere sajtot, majd halmozzunk belőle kis kupacokat egy sütőpapírra. 220 fokra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt elkészül!
  4. Sózzuk ízlés szerint, és tálaljuk forrón a sajtchipsszel vagy sajtos pirítóssal.

TIPPEK

  • Érdemes nagy adaggal készíteni, mert másnap, ha már egy picit állt, még finomabb.
  • Gluténérzékenyek mindenképp hagyják el belőle a kenyeret, vagy készítsék a pirítóst gluténmentes keverékből!

ALLERGÉNEK

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Káposztás fasírtgolyók
Cézár öntet
Csirke nuggets sütőtökös krumplipürével
Házi joghurtfagyi granolával és sült barackkal
Bazsalikomos cukkinikrémleves cseresznyével
Friss edamame saláta steakfalatokkal
Rizstészta tofuval és gombával
Fekete kagyló spagettivel
Csicsókakrémleves füstölt lazaccal
Sáfrányos-póréhagymás bormártás
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Pho leves - Vietnámi húsleves
Citromos fehérbableves parmezánnal
Cukkinifőzelék bárányfasírttal és fügével
Fügelekváros muffin
Penne Boscaiola - Favágók tésztája
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.