Francia hagymaleves
Francia hagymaleves
Hozzávalók

8 főre

A leveshez

  • 1,6 kg hagyma
  • 2 ek Floriol Olívaolaj
  • 4 babérlevél
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 1,6 l alaplé (vagy víz)

A levesbetéthez

  • 250 g sajt lereszelve (cheddar, gruyere)
  • pékáru

Francia hagymaleves

Kalória: ~ 200 kcal

Egy örök klasszikus, amit egyszerűen nem lehet megunni! Ráadásul tökéletes választás, ha finom, mégis pénztárcabarát ételeket szeretnénk fogyasztani a karácsonyi időszak után.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Magas falú fazékban hevítsünk Floriol Olívaolajat. Adjuk hozzá a vékonyra szelt hagymát, és közepesnél alacsonyabb lángon, néha átkavarva finoman karamellizáljuk. Akkor jó, ha hosszan készül, és egyenletesen barnul be 35-40 perc alatt. Ne égessük oda!
  2. Ha egyenletesen bebarnult a hagyma, adjuk hozzá a babérleveleket és a fehérbort, majd rövid forralást követően öntsük fel bő 1,5 liternyi alaplével vagy vízzel. Főzzük készre további 40 perc alatt – ha nagyon besűrűsödne, akkor hígítsuk!
  3. Amíg a leves készül, készítsünk sajtchipszet! Reszeljünk cheddar vagy gruyere sajtot, majd halmozzunk belőle kis kupacokat egy sütőpapírra. 220 fokra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt elkészül!
  4. Sózzuk ízlés szerint, és tálaljuk forrón a sajtchipsszel vagy sajtos pirítóssal.

TIPPEK

  • Érdemes nagy adaggal készíteni, mert másnap, ha már egy picit állt, még finomabb.
  • Gluténérzékenyek mindenképp hagyják el belőle a kenyeret, vagy készítsék a pirítóst gluténmentes keverékből!

ALLERGÉNEK

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Olívás falafel tahini szósszal
Rizsbundás szilva
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Thai tök curry köményes rizzsel
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Diós-Csokis keksz
Sonkás-sajtos muffin
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Miso leves
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Friss edamame saláta steakfalatokkal
Mapo Tofu
Mentás borsókrémleves
Kávés-mandulás muffin
Sült barack vaníliafagyival
Spenótos tofu-paneer
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.