Miso leves
Hozzávalók
- 3 kg csirke farhát / csirke nyak /csont
- 4 nagy vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 zeller
- 200 g barna csiperke
- 3 ek szójaszósz
- 6 db tojás
- 3 ek Floriol Kevert Olívaolaj
- 4-6 db csirke felsőcomb filé
- 1 db kínai kel
- 400 g shimeji gomba
- 6 ek vörös miso paszta
- friss chili a tálaláshoz
Miso leves
Kalória: ~ 610 kcal
Forró, feltölt energiával és nagyon ízletes! Érdemes otthon is nekiállni miso levest főzni, jó nagy adaggal, hogy jusson belőle későbbre is!
Elkészítés
- Készítsetek alaplevet: 220 ºC-ra előmelegített sütőben pirítsátok aranybarnára 20-25 perc alatt a csirke farhátat, nyakat, csontot. Tegyétek fazékba, öntsétek fel 4-6 liternyi vízzel, majd lassan forraljátok fel.
- Mossátok meg a hagymát, vágjátok félbe, majd a vágott felületén pirítsátok le egy nagy teflonserpenyőben, héjastól. Ha karamellizálódott, tegyétek a levesbe. Ezután mehet a felaprított zeller és a megtisztított gomba is a levesbe. Lassan gyöngyözve főzzétek készre az alaplevet 4-6 óra alatt, végül ízesítsétek a szójaszósszal. Ha elkészült az alaplé, sűrű szövésű szűrőn szűrjétek le.
- Főzzétek meg a tojásokat keményre ízlés szerint, 6-12 perc alatt forrásban lévő vízben. Ha elkészült, pucoljátok meg.
- Nagy fazékban hevítsetek Floriol Kevert Olívaolajat. Ha elég forró, pirítsátok meg benne a csirke felsőcomb filéket. Süssétek aranybarnára mindkét oldalát 5-5 perc alatt. Ha elkészült, vegyétek ki a csirkét.
- A visszamaradt zsiradékban pirítsátok meg a megmosott, apróra vágott kínai kelt. Öntsétek fel 4-5 liternyi alaplével, majd forraljátok fel.
- Tegyétek vissza a levesbe a csirkehúst, majd a megtisztított shimeji gombát is. Főzzétek készre további 20 perc alatt. Végül zárjátok el a lángot alatta, és keverjétek hozzá a vörös miso pasztát. Ízlés szerint sózzátok újra, ha szükséges.
- Szeleteljétek fel a csirkehúst. Tálaljátok forrón a levest a tojással, csirkével.
Tippek
- Érdemes nagyobb adag alaplevet készíteni, amit akár le is fagyaszthattok a következő felhasználásig.
- Ne forraljátok a levest, miután belekevertük a misot, mert ezzel elpusztítjuk a pasztában lévő probiotikumokat.
- Tálaláskor szórjátok meg újhagymával a levest!
Allergének
- szója
- tojás
- zeller