Francia hagymaleves
Hozzávalók
- 4 ek Floriol Kevert Olívaolaj
- 1,5 kg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kk őrölt szerecsendió
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 l marha alaplé
- 200 g gruyere sajt
- friss kakukkfű
- 2 bagett, vagy más pékáru
- só, bors
Francia hagymaleves
Kalória: ~ 590 kcal
Megunhatatlan klasszikus, amit legalább egyszer minden télen érdemes elkészíteni, hogy kiélvezhessétek a gazdag levest, az olvadozó sajtot és a pirítóst.
Elkészítés
- Pucoljátok meg az összes hagymát, majd szeljétek vékony szeletekre.
- Magas falú fazékban hevítsetek Floriol Kevert Olívaolajat. Ha elég forró, adjátok hozzá a hagymát és a felaprított fokhagymát is. Közepes lángon, néha kavarva, türelemmel várjátok meg amíg összeesik a hagyma, majd szép lassan karamellizálódik és mélybarna lesz, nagyjából egy óra alatt. Vigyázzatok, hogy ne égjen oda!
- Öntsétek fel a száraz fehérborral majd a marha alaplével, hintsétek meg az őrölt szerecsendióval és főzzétek készre közepes lángon 30-40 perc alatt. Sózzátok ízlés szerint!
- Kapcsoljátok a sütőt grillfokozatra.
- Merjétek a hagymalevest hőálló tányérokba.
- Szeleteljétek fel a bagettet és tegyétek a tányérokba szedett leves tetejére. Hintsétek meg a lereszelt gruyere sajttal, majd tegyétek az előmelegített sütőbe.
- Hagyjátok ráolvadni a sajtot 2-3 perc alatt, majd tálaljátok forrón, friss kakukkfűvel.
Tippek
- Ha nincs hőálló tányérotok, külön is elkészíthetitek az olvasztott sajtos bagettet és utólag is a kitálalt levesre helyezhetitek.
- Használhattok fele részben vöröshagymát és édes fehérhagymát is.
- Kanálnyi cukor hozzáadásával gyorsíthatjátok a hagyma karamellizálódását!
Allergének
- glutén
- laktóz