Francia hagymaleves
Francia hagymaleves
Hozzávalók
  • 4 ek Floriol Kevert Olívaolaj
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kk őrölt szerecsendió
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 l marha alaplé
  • 200 g gruyere sajt
  • friss kakukkfű
  • 2 bagett, vagy más pékáru
  • só, bors

Francia hagymaleves

Kalória: ~ 590 kcal

Megunhatatlan klasszikus, amit legalább egyszer minden télen érdemes elkészíteni, hogy kiélvezhessétek a gazdag levest, az olvadozó sajtot és a pirítóst.

Elkészítés

  1. Pucoljátok meg az összes hagymát, majd szeljétek vékony szeletekre.
  2. Magas falú fazékban hevítsetek Floriol Kevert Olívaolajat. Ha elég forró, adjátok hozzá a hagymát és a felaprított fokhagymát is. Közepes lángon, néha kavarva, türelemmel várjátok meg amíg összeesik a hagyma, majd szép lassan karamellizálódik és mélybarna lesz, nagyjából egy óra alatt. Vigyázzatok, hogy ne égjen oda!
  3. Öntsétek fel a száraz fehérborral majd a marha alaplével, hintsétek meg az őrölt szerecsendióval és főzzétek készre közepes lángon 30-40 perc alatt. Sózzátok ízlés szerint!
  4. Kapcsoljátok a sütőt grillfokozatra.
  5. Merjétek a hagymalevest hőálló tányérokba.
  6. Szeleteljétek fel a bagettet és tegyétek a tányérokba szedett leves tetejére. Hintsétek meg a lereszelt gruyere sajttal, majd tegyétek az előmelegített sütőbe.
  7. Hagyjátok ráolvadni a sajtot 2-3 perc alatt, majd tálaljátok forrón, friss kakukkfűvel.

Tippek

  • Ha nincs hőálló tányérotok, külön is elkészíthetitek az olvasztott sajtos bagettet és utólag is a kitálalt levesre helyezhetitek.
  • Használhattok fele részben vöröshagymát és édes fehérhagymát is.
  • Kanálnyi cukor hozzáadásával gyorsíthatjátok a hagyma karamellizálódását!

Allergének

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Epres spenótsaláta fetával
Csokimousse tészta ropogóssal
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Római sali tejfölös öntettel
Rákkrémleves parmezánchipsszel
Adventi bonbonok
Sárgabarackos batátakrémleves
Gránátalmás bulgursaláta sertésszűzzel
Csicseriborsós céklasaláta juhtúróval
Spanyol omlett
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Spenótos nyúlmáj krumplifőzelékkel
Áfonyás-ricottás tepsis süti
Sült céklás almasaláta mézzel pirított kölessel
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Sült karfiol bulgurral és gránátalmával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.