Francia hagymaleves
Francia hagymaleves
Hozzávalók
  • 4 ek Floriol Kevert Olívaolaj
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kk őrölt szerecsendió
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 l marha alaplé
  • 200 g gruyere sajt
  • friss kakukkfű
  • 2 bagett, vagy más pékáru
  • só, bors

Francia hagymaleves

Kalória: ~ 590 kcal

Megunhatatlan klasszikus, amit legalább egyszer minden télen érdemes elkészíteni, hogy kiélvezhessétek a gazdag levest, az olvadozó sajtot és a pirítóst.

Elkészítés

  1. Pucoljátok meg az összes hagymát, majd szeljétek vékony szeletekre.
  2. Magas falú fazékban hevítsetek Floriol Kevert Olívaolajat. Ha elég forró, adjátok hozzá a hagymát és a felaprított fokhagymát is. Közepes lángon, néha kavarva, türelemmel várjátok meg amíg összeesik a hagyma, majd szép lassan karamellizálódik és mélybarna lesz, nagyjából egy óra alatt. Vigyázzatok, hogy ne égjen oda!
  3. Öntsétek fel a száraz fehérborral majd a marha alaplével, hintsétek meg az őrölt szerecsendióval és főzzétek készre közepes lángon 30-40 perc alatt. Sózzátok ízlés szerint!
  4. Kapcsoljátok a sütőt grillfokozatra.
  5. Merjétek a hagymalevest hőálló tányérokba.
  6. Szeleteljétek fel a bagettet és tegyétek a tányérokba szedett leves tetejére. Hintsétek meg a lereszelt gruyere sajttal, majd tegyétek az előmelegített sütőbe.
  7. Hagyjátok ráolvadni a sajtot 2-3 perc alatt, majd tálaljátok forrón, friss kakukkfűvel.

Tippek

  • Ha nincs hőálló tányérotok, külön is elkészíthetitek az olvasztott sajtos bagettet és utólag is a kitálalt levesre helyezhetitek.
  • Használhattok fele részben vöröshagymát és édes fehérhagymát is.
  • Kanálnyi cukor hozzáadásával gyorsíthatjátok a hagyma karamellizálódását!

Allergének

  • glutén
  • laktóz
További receptjeink
Epres spenótsaláta fetával
Házi joghurtfagyi granolával és sült barackkal
Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Rizstészta tofuval és gombával
Lencsés kuszkusszal töltött kápia paprika
Pikáns mézes-mustáros öntet
Köményes burgonyakrémleves burgonyachipsszel
Farfalle saláta füstölt pisztránggal
Tojásos nokedli paradicsomsalátával
Fokhagymás szardínia mángoldos krumplisalátával
Sáfrányos-póréhagymás bormártás
Tapenád kovászos bagettel
Füstölt tofu sült répával és kuszkusszal
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Csicseriborsó fasírt joghurtos céklasalátával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.