Grillezett polip olajbogyó tapenáddal
Grillezett polip olajbogyó tapenáddal
Hozzávalók
  • 1 polip (1-1,3 kg)
  • 4 ek Floriol BODY étolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 4-5 ág friss kakukkfű
  • 400 g fekete magozott olajbogyó
  • 1 kk mustár
  • 1 ek szardella (filé, olajban vagy paszta)
  • 2 ek kapribogyó
  • 3-4 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
  • 50 g petrezselyem
  • 20 g friss bazsalikom
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 citrom
  • só, bors

Grillezett polip olajbogyó tapenáddal

Kalória: ~ 620 kcal

Polipot grillezni nem is bonyolult, ráadásul igazán különleges finomság. A titka az előfőzésben rejlik!

Elkészítés

  1. Mossátok meg a polipot, majd daraboljátok fel: a csápok legszélesebb végén vágjátok fel, hogy 8 lábat kapjatok és egy fejet. Távolítsátok el a polip csőrét a fejrész aljából.
  2. Forraljátok fel a vörösbort másfél liternyi vízzel. Adjátok hozzá a kakukkfüvet, 3 gerezd fokhagymát, kávéskanálnyi sót, borsot. Ha felforrt, helyezzétek bele a polip darabokat, fedjétek le, és közepesnél nem erősebb fokozaton főzzétek puhára 35-45 perc alatt. Ha elkészült, szűrjétek le a főzővizet.
  3. Tegyétek a magozott olajbogyót konyhai aprítógépbe a friss bazsalikommal, petrezselyemmel és 1 gerezd fokhagymával, és aprítsátok fel. Közben adjátok hozzá a szardellát, a kapribogyót, mustárt, a balzsamecetet, pár kanálnyi Floriol BODY étolajat, majd folytassátok a pürésítést, hogy sűrű krémet kapjatok.
  4. Pácoljátok be az előfőzött polipot pár kanálnyi Floriol BODY étolajba, amibe csavarjátok bele fél citrom levét is.
  5. Készítsetek elegendő hőt adó parazsat a kerti grillben, vagy melegítsétek fel az elektromos grillt.
  6. Helyezzétek a polip darabokat a grillrácsra. 3-4 perc sütés után forgassatok rajta, és süssétek készre további 3-4 perc alatt. Közben facsarhattok rá citromot, őrölhettek rá borsot!
  7. Tálaljátok forrón a hideg olajbogyó tapenáddal.

Tippek

  • Tálalhatjátok sült lepénykenyérrel, vagy párolt rizzsel is.
  • A tálaláshoz tegyetek félre friss bazsalikomot, és néhány egész olajbogyót.
  • Locsoljátok meg a tapenádot Floriol Extraszűz Olívaolajjal!
  • Grillezzetek a polip mellé padlizsánt is.

Allergének

  • mustár
  • puhatesű
  • hal
További receptjeink
Tökfőzelék cukkini ropogóssal
Vöröslencse shakshuka
Meggy sorbet pisztáciás keksszel
Chorizós csirkemáj csicseriborsóval
Csirkemell pirított mandulával és sült zöldségekkel
Miso leves
Keleti marhasaláta
Bazsalikomos cukkinikrémleves cseresznyével
Perui quinoás avokádósaláta
Kolokithokeftedes tzatzikivel
Chorizos csicseriborsó
Epres tejpite
Húsmentes feketebab hamburger
Mexikói jalapeno coleslaw
Forró sajtmártás
Fekete kagyló spagettivel
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.