Grillezett polip olajbogyó tapenáddal
Hozzávalók
- 1 polip (1-1,3 kg)
- 4 ek Floriol BODY étolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz vörösbor
- 4-5 ág friss kakukkfű
- 400 g fekete magozott olajbogyó
- 1 kk mustár
- 1 ek szardella (filé, olajban vagy paszta)
- 2 ek kapribogyó
- 3-4 ek Floriol Extraszűz Olívaolaj
- 50 g petrezselyem
- 20 g friss bazsalikom
- 2 ek balzsamecet
- 1 citrom
- só, bors
Grillezett polip olajbogyó tapenáddal
Kalória: ~ 620 kcal
Polipot grillezni nem is bonyolult, ráadásul igazán különleges finomság. A titka az előfőzésben rejlik!
Elkészítés
- Mossátok meg a polipot, majd daraboljátok fel: a csápok legszélesebb végén vágjátok fel, hogy 8 lábat kapjatok és egy fejet. Távolítsátok el a polip csőrét a fejrész aljából.
- Forraljátok fel a vörösbort másfél liternyi vízzel. Adjátok hozzá a kakukkfüvet, 3 gerezd fokhagymát, kávéskanálnyi sót, borsot. Ha felforrt, helyezzétek bele a polip darabokat, fedjétek le, és közepesnél nem erősebb fokozaton főzzétek puhára 35-45 perc alatt. Ha elkészült, szűrjétek le a főzővizet.
- Tegyétek a magozott olajbogyót konyhai aprítógépbe a friss bazsalikommal, petrezselyemmel és 1 gerezd fokhagymával, és aprítsátok fel. Közben adjátok hozzá a szardellát, a kapribogyót, mustárt, a balzsamecetet, pár kanálnyi Floriol BODY étolajat, majd folytassátok a pürésítést, hogy sűrű krémet kapjatok.
- Pácoljátok be az előfőzött polipot pár kanálnyi Floriol BODY étolajba, amibe csavarjátok bele fél citrom levét is.
- Készítsetek elegendő hőt adó parazsat a kerti grillben, vagy melegítsétek fel az elektromos grillt.
- Helyezzétek a polip darabokat a grillrácsra. 3-4 perc sütés után forgassatok rajta, és süssétek készre további 3-4 perc alatt. Közben facsarhattok rá citromot, őrölhettek rá borsot!
- Tálaljátok forrón a hideg olajbogyó tapenáddal.
Tippek
- Tálalhatjátok sült lepénykenyérrel, vagy párolt rizzsel is.
- A tálaláshoz tegyetek félre friss bazsalikomot, és néhány egész olajbogyót.
- Locsoljátok meg a tapenádot Floriol Extraszűz Olívaolajjal!
- Grillezzetek a polip mellé padlizsánt is.
Allergének
- mustár
- puhatesű
- hal