Bár a nyári napforduló – az a nap az évben, amikor a leghosszabb volt a nappal és a legrövidebb az éjszaka -, még júniusban volt, attól függetlenül rengeteg kellemes meleg nyári napot tartogat még nekünk ez az év.

 gettyimages-655866027.jpg

Mostanában joggal mondhatjuk, hogy nagyon melegek a nyári éjszakák, de ezek lehetőséget adnak arra, hogy minél tovább ücsörögjünk kint kellemes társaságban anélkül, hogy meg kellene szakítanunk egy-egy beszélgetést. Szerencsére most még lehetőségünk van utazni, nyaralni, kikapcsolódni – de miért is fontos ez?

A stressz hatása

Egészségünk nem kizárólag testi, de lelki vonatkozásban is fontos, amire ugyanolyan fontos (lenne) odafigyelni. Az utóbbi évtizedekben egyre jobban előtérbe kerülő téma, hogy lelki egészségünk valójában milyen nagy hatással van a testünkre, fizikai jóllétünkre. Bár mi szakemberek igyekszünk minél többet hangsúlyozni, de még mindig nem elég széles körben elterjedt, hogy a stressznek mekkora a szerepe, hogyan hat a szervezetünkre.

Az a személy, aki nem képes kikapcsolódni, a stressz túl hosszan vagy túl nagy mértékben érinti, előbb-utóbb számolhat a stressz okozta hormonális változásokkal.

Amikor folyamatosan vagy nagy mértékben ér bennünket a stressz, akkor a szervezetünk fokozott mennyiségben kezd kortizolt termelni. A kortizol egy olyan hormon, amelynek az a legfőbb feladata, hogy serkentse a zsiradékok és a szénhidrátok raktározását. Amikor ez hosszú távon hatást gyakorol ránk, akkor elkezd a testsúlyúnk növekedni, a testösszetételünk kedvezőtlen irányba változni.

Minél régebb óta érint bennünket a dolog, annál lehangoltabbak vagyunk, szinte depresszív állapotba kerülünk.

Fontos a kikapcsolódás

Természetesen az nem újdonság, hogy az embernek pihennie, töltődnie kell, hogy bírja a mindennapokat. Egy kevésbé stresszes életmódot élő személynek is ajánlott 2-3 havonta pihenőt tartania, kikapcsolódnia. Aki pedig akár a munkájából, akár élethelyzetéből fakadóan él stresszesebb életet, annak a feltöltődés kulcsfontosságú.

A kikapcsolódás sokféle lehet, de nem hiába javasolja minden szakember azt, hogy menjünk társaságba és valamilyen kültéri programmal igyekezzünk letenni a mindennapok terheit. A lelki jólétünknek szüksége van a napfényre és arra a közösségre, amelyben jól érezzük magunkat.

Érdemes a nyári időszakot minél több kültéri programmal és kapcsolataink ápolásával, megerősítésével tölteni, hogy még mielőtt beköszönt a hideg és mindenki egy kicsit bezárkózik, feltöltsük lelkünket és testünket is, minden jóval, amit a nyár biztosít.

Tudatos napozás

A megfelelő mennyiségű napozással, ami napi minimum 15 perc, biztosítjuk szervezetünk számára azt a D-vitamin mennyiséget, amire szüksége van ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan funkcionáljon. A D-vitamin számos dologhoz nélkülözhetetlen, többet között az idegrendszer normál működéséért is felel, ami lelki jólétünk alapja.

Érdekesség, hogy bár D-vitaminnak hívjuk, valójában nem is vitamin, hanem egy hormon, melyet testünk termel a nap UV sugaraiból, amelyek bőrünket érik. Természetesen fényvédőre szükség van mindig, kerüljük el a nagyon erős UV sugárzást, és próbáljuk meg nem 11-15 óra közé időzíteni a napon tartózkodást.

Könnyű és tápláló ételek a jóllétünkért

Említettük a jó időt, a meleg nyári éjszakákat, hogy milyen fontos a kültéri időtöltés és a naptól származó UV sugárzás, illetve az emberi kapcsolataink ápolása. Mindezeket, ha egy csokorba gyűjtjük, tulajdonképpen egy nyaralásról, kirándulásról vagy akár egy kerti partiról is beszélhetünk. Fontos átgondolni, hogy ezekre az alkalmakra milyen ételekkel jó készülni a családnak vagy barátoknak.

Érdemes minden esetben az idénynek megfelelő gyümölcsökből és zöldségekből válogatni. Könnyed ételeket készíteni ebben a nyári melegben, melyek lédúsak, hogy megfelelően hidratáljanak. Az ételek elkészítésénél érdemes olyan alapanyagokat használni, amelyeket minél kevésbé kell hőkezelni, ezzel sem növelve lakásunk hőmérsékletét. Előnyösebb kerülni ilyenkor a zsírdús, nehéz és fűszeres ételeket, esetleg azokat, amelyek alkoholt tartalmaznak.

Bár csábító lehet az alkoholos italok fogyasztása, mindenkit óva intünk tőle ebben a nyári melegben, ugyanis vízhajtó hatása révén könnyen dehidratált állapotba kerülhetünk tőlük. A dehidratáció pedig többek között rosszullétet eredményezhet.

Az alábbi receptekből ötletet meríthetünk egy átlagos nyári napi menühöz:

Reggeli:
https://www.floriol.hu/recept/friss-sajtos-fuges-spenotsalata

Tízóraira:
https://www.floriol.hu/recept/hazi-joghurtfagyi-granolaval-es-sult-barackka 

Ebéd:
https://www.floriol.hu/recept/chorizos-csicseriborso

Uzsonna:
https://www.floriol.hu/recept/malnas-piskotatorta

Vacsora:
https://www.floriol.hu/recept/spanyol-omlett