Gombás lasagne
Gombás lasagne
Hozzávalók

 

  • 250 g lasagne tészta
  • 50 g Floriol Active étolaj
  • 250 g barna csiperke
  • 250 g laskagomba
  • 100 g vargánya (vagy rókagomba)
  • 250 g portobello gomba
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 800 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
  • 30 g bazsalikom
  • 20 g friss petrezselyem
  • 250 g mozzarella
  • 100 g parmezán
  • só, bors

Gombás lasagne

Kalória: 510 kcal

Végre itt vannak az esők, és velük megjött a gombaszezon is. Csodálatos lasagne-t készíthetünk belőlük, kedvünkre variálva épp, hogy mit kapunk a piacon.

Elkészítés

  1. Mossátok meg a gombákat, majd szárítsátok le. Távolítsátok el mindegyik gomba tönkjének a végét, majd a portobello kivételével daraboljátok fel a gombákat 1-2 centis kockákra. A portobello gombát pedig szeleteljétek fel 1-3 mm vékony szeletekre.
  2. Hevítsetek Floriol Active étolajat magas falú fazékban. Adjátok hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, majd pirítsátok le 1-2 perc alatt, hogy színt kapjon. Keverjétek hozzá a meghámozott és apróra reszelt sárgarépát, majd a többféle gombát is, a vékony szelet portobello kivételével. Pirítsátok nagy lángon 4-5 percig, amíg a gombák levet eresztenek és a lé elpárolog.
  3. Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra.
  4. Öntsétek a darabolt paradicsomot a gombákhoz, majd forraljátok össze. Közben adjátok hozzá az apróra vágott bazsalikomot és a petrezselymet, néha kavarva főzzétek 20 percig. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
  5. Kenjetek ki egy magas falú tepsit, vagy hőálló üvegtálat Floriol Active étolajjal. Terítsetek el egy merőkanálnyi paradicsomos szószt a tepsi alján, majd rakjátok le lasagne tésztalapokkal, hogy csak minimálisan fedjék egymást a lapok. Merjetek újra szószt a lapokra, erre terítsetek egy vékony réteg szeletelt portobello gombát, majd 1 centire szelt mozzarella szeleteket. Kanalazzatok kevés szószt erre is, hintsétek meg kevés reszelt parmezánnal, majd rakjátok le újra lasagne lapokkal.
  6. Ismételjétek, amíg 3-4 réteg tésztát le tudtok rakni. Végül fejezzétek be a rétegezést szeletelt portobelloval, mozzarellával és parmezánnal. Fedjétek be a tespit alufóliával, majd tegyétek az előmelegített sütőbe. 30 perc elteltével távolítsátok el az alufóliát és további 20-25 perc alatt süssétek készre.
  7. Ha megsült a lasagne, hagyjátok hűlni 10 percig, utána szeleteljétek. Tálaljátok reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal.


Tippek

  • Parmezán helyett pecorinot is haználhattok.
  • Sűrűbb lesz a mártás, ha a paradicsom harmada helyett tejszínt kevertek hozzá.
  • A tészta megpuhul a szószban is, de akár elő is főzhetitek 1-2 perc alatt.


Allergének

  • laktóz, glutén
További receptjeink
Sült barack vaníliafagyival
Nápolyi karneváli ricotta torta
Mandulás narancstorta
Csicsókakrémleves füstölt lazaccal
Fehérbab saláta ricottával és céklasteakkel
Diós-Csokis keksz
Rizstészta tofuval és gombával
Cukkinis-rozmaringos farinata
Sütőtökös krumplis gratin
Hajdinasaláta sült fetával
Padlizsános piláf
Boeuf Bourguignon
Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Lazacos zsemle tükörtojással és friss zöldségekkel
Répa-retek-mogyoró saláta
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.