Gombás lasagne
Hozzávalók
- 250 g lasagne tészta
- 50 g Floriol Active étolaj
- 250 g barna csiperke
- 250 g laskagomba
- 100 g vargánya (vagy rókagomba)
- 250 g portobello gomba
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 800 g darabolt paradicsom (konzerv vagy friss)
- 30 g bazsalikom
- 20 g friss petrezselyem
- 250 g mozzarella
- 100 g parmezán
- só, bors
Gombás lasagne
Kalória: 510 kcal
Végre itt vannak az esők, és velük megjött a gombaszezon is. Csodálatos lasagne-t készíthetünk belőlük, kedvünkre variálva épp, hogy mit kapunk a piacon.
Elkészítés
- Mossátok meg a gombákat, majd szárítsátok le. Távolítsátok el mindegyik gomba tönkjének a végét, majd a portobello kivételével daraboljátok fel a gombákat 1-2 centis kockákra. A portobello gombát pedig szeleteljétek fel 1-3 mm vékony szeletekre.
- Hevítsetek Floriol Active étolajat magas falú fazékban. Adjátok hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát, majd pirítsátok le 1-2 perc alatt, hogy színt kapjon. Keverjétek hozzá a meghámozott és apróra reszelt sárgarépát, majd a többféle gombát is, a vékony szelet portobello kivételével. Pirítsátok nagy lángon 4-5 percig, amíg a gombák levet eresztenek és a lé elpárolog.
- Melegítsétek elő a sütőt 180 fokra.
- Öntsétek a darabolt paradicsomot a gombákhoz, majd forraljátok össze. Közben adjátok hozzá az apróra vágott bazsalikomot és a petrezselymet, néha kavarva főzzétek 20 percig. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
- Kenjetek ki egy magas falú tepsit, vagy hőálló üvegtálat Floriol Active étolajjal. Terítsetek el egy merőkanálnyi paradicsomos szószt a tepsi alján, majd rakjátok le lasagne tésztalapokkal, hogy csak minimálisan fedjék egymást a lapok. Merjetek újra szószt a lapokra, erre terítsetek egy vékony réteg szeletelt portobello gombát, majd 1 centire szelt mozzarella szeleteket. Kanalazzatok kevés szószt erre is, hintsétek meg kevés reszelt parmezánnal, majd rakjátok le újra lasagne lapokkal.
- Ismételjétek, amíg 3-4 réteg tésztát le tudtok rakni. Végül fejezzétek be a rétegezést szeletelt portobelloval, mozzarellával és parmezánnal. Fedjétek be a tespit alufóliával, majd tegyétek az előmelegített sütőbe. 30 perc elteltével távolítsátok el az alufóliát és további 20-25 perc alatt süssétek készre.
- Ha megsült a lasagne, hagyjátok hűlni 10 percig, utána szeleteljétek. Tálaljátok reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal.
Tippek
- Parmezán helyett pecorinot is haználhattok.
- Sűrűbb lesz a mártás, ha a paradicsom harmada helyett tejszínt kevertek hozzá.
- A tészta megpuhul a szószban is, de akár elő is főzhetitek 1-2 perc alatt.
Allergének
- laktóz, glutén