Október a természet csodálatos átváltozásainak időszaka, bár a lehulló levelek és a hűvösödő idő arra ösztönöz, hogy egyre többet kuckózzunk be otthon. Pedig ilyenkor még nagyon szuper kirándulni, túrázni, valamint egy kicsit jobban odafigyelni a természetre, és arra, hogy mit tehetünk a környezetünkért.
Legyünk tudatosak a táplálkozásban és általánosságban a környezetünk védelmében. Lássuk, milyen szezonális lehetőségek és trendek segíthetnek ebben!
Amit jó tudni a clean eatingről, a bio, helyi és szezonális alapanyagokról
A clean eating filozófia az egészséges, feldolgozatlan ételekre összpontosít, míg a bio alapanyagok esetében a fenntarthatóság és a környezetbarát termesztés kerül előtérbe.
Azonban az is fontos, hogy helyi és szezonális alapanyagokat válasszunk, mivel ezek kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek és frissebbek, mint a távoli helyekről származó termékek.
Az alapanyagok és az abból készült ételek tudatos választása a közös pont a táplálkozásban, attól függetlenül, hogy milyen elvek vagy gondolkodás mentén választjuk ki őket. Azt is jó észben tartani, hogy az egészséges, növényi alapú ételek nemcsak az egészségünkre vannak pozitív hatással, hanem a környezetre is, csökkentve az állattartásból származó szén-dioxid-kibocsátást.
Táplálkozás: barátaink a zöldségek és a gyümölcsök
Októberben érdemes kiemelt figyelmet fordítani a táplálkozásunkra. Az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök nagyon sokfélék, táplálóak, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért érdemes beépíteni őket az étrendünkbe, amit így tovább színesíthetnek.
Ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy kihasználjuk a természet ezen ajándékait, és építsük be őket a mindennapi étkezéseinkbe! Az ökológiai lábnyomra való hatásuk mellett változatos felhasználásukkal segíthetnek a húsfogyasztás csökkentésében is, így az őszi hónapokban sokféle izgalmas alternatívákat találhatunk akár a hús helyettesítésére is.
Nézzük meg, milyen gyümölcsöket, zöldségeket és savanyúságokat érdemes beépíteni az őszi menübe!
Alma
Az alma az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcs, tele vitaminokkal és rostokkal. Különféle fajták közül választhatunk, amelyek tökéletesek nyers fogyasztásra, sütésre vagy akár tartósításra. Süssük édességként, de bátran tehető salátákba vagy húsok mellé köretként, szósz vagy kompót formájában.
Körte
A körte édes ízével és szaftosságával kiváló választás az őszi időszakra. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést, és számos egészségügyi előnyt kínál.
Szilva
A szilva gazdag antioxidánsokban és vitaminokban, különösen C-vitaminban. Kiválóan alkalmas süteményekhez vagy egyszerűen frissen fogyasztva, de húsokat is tűzdelhetünk vele.
Dió
Bár nem gyümölcs, a dió ősszel érik, és gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban. Tökéletes snack, sütemények és saláták összetevője lehet.
Sütőtök
A sütőtök édes, krémes íze és magas tápanyagtartalma miatt népszerű őszi zöldség. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és rostokban, ideális levesekhez, pürékhez vagy akár süteményekhez is.
Káposzta
Az őszi káposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Különféle fajták léteznek, mint a savanyúkáposzta, amely szintén népszerű választás a tél közeledtével.
Cékla
A cékla szintén őszi zöldség, amely gazdag antioxidánsokban és vasban. Kiválóan használható salátákhoz, levesekhez vagy akár pörköltekhez.
Karfiol
A karfiol sokoldalú zöldség, amely szintén ősszel érhető el. Alacsony kalóriatartalma és magas tápanyagtartalma miatt ideális alapanyag az egészségtudatos étkezéshez.
Ne feledkezzünk meg a lassan aktuális savanyúságokról sem!
Az őszi időszak tökéletes alkalom a házi savanyúságok készítésére. Különféle zöldségek és gyümölcsök, mint például uborka, káposzta, répa, hagyma, dinnye, alma, karfiol és zöldpaprika ízesíthetők ecetes lével, fűszerekkel, és így egész évben élvezhetjük őket.
A koreai kimchi is népszerű savanyúság, amelyet káposztából és különféle fűszerekből készítenek. Nagyszerű probiotikus forrás, amely hozzájárul a bélflóra egészségéhez.
Fenntartható tippek
Szeretnénk néhány egyszerű, de hasznos tippet adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet fenntarthatóbban élni a mindennapjainkat, és minél kisebb ökolábnyomot hagyni a döntéseinkkel.
Kezdjünk el tartósítani!
Az őszi gyümölcsök és zöldségek tartósítása, például befőzéssel vagy fagyasztással, lehetővé teszi, hogy az év más időszakaiban is élvezhessük őket. Válasszunk helyi termelőktől származó gyümölcsöket és zöldségeket, hogy csökkentsük a szállítási távolságot és az ezzel járó környezeti hatásokat.
Húsfogyasztás csökkentése
A húsfogyasztás csökkentése – vagy akár az elhagyása - nemcsak az egészségünkre van jótékony hatással, hanem a környezetre is.
Első lépésben érdemes húsmentes napokat tartani, és így megtervezni a heti menüt. Érdemes a feldolgozott nagyüzemi húsipari termékeket is kerülni, amelyek gyakran tartalmaznak hozzáadott mesterséges anyagokat. A házi kolbász, májas, sonka, szalonna mértékletes fogyasztása belefér a kiegyensúlyozott és változatos étrendbe.
Ha pedig a hús beszerzéséről van szó, akkor részesítsük előnyben a szabadon tartott állatok húsát, és igyekezzünk beszerezni azokat jó minőségben helyi és megbízható forrásokból.
Tudatos vásárlás: menütervezés és bevásárlólista
A tudatos vásárlás és menütervezés jelentős mértékben hozzájárulhat a környezetvédelmi erőfeszítéseinkhez. Készítsünk heti menüt és ezzel együtt bevásárlólistát, hogy elkerüljük a felesleges vásárlást és pazarlást.
Használjunk saját szatyrokat és vásárló kosarakat, ezzel csökkentve a műanyag csomagolások használatát. Bátran vigyünk a kasszához zöldségeket és gyümölcsöket akár zacskó nélkül, a mérlegelésnél ez nem jelenthet problémát.
Használt étolaj: gyűjtsd és vidd vissza!
Az étolajok megfelelő kezelése is hozzájárul a környezet védelméhez. A használt étolajat ne öntsétek a lefolyóba, hanem gyűjtsétek össze és vigyétek el a nagyobb üzleteknél és üzemanyagtöltő állomásoknál található Használt Étolaj Boxokba, vagy kérjétek a töltőállomás személyzetének segítségét az elhelyezéshez. Így elkerülhetjük a szennyvíz további szennyezését és hozzájárulhatunk az újrahasznosításhoz.
Az október a változás időszaka, amely remek alkalmat nyújt arra, hogy tudatosabban éljünk és tegyünk a környezet megóvásáért. Figyeljünk a táplálkozásunkra, a vásárlási szokásainkra, hogy hozzájáruljunk egy egészségesebb és fenntarthatóbb világ kialakításához!