Beköszöntött a szeptember, ami az ovi- és iskolakezdés mellett a hétköznapi rutint és rendszerességet is visszahozza az életünkbe. Ugyanakkor a rendszerességnek is lehet hátránya, mégpedig, hogy azt érezhetjük, hogy egy állandó mókuskerékben vagyunk, amely előre megtervezetten pörög a mindennapi teendőkkel együtt.

gettyimages-1162080326.jpg

Azonban előnye, hogy így könnyeben, vagy inkább tervezhetőbben tudunk különböző dolgokat beépíteni a mindennapjainkba. Érdemes a nyár végi lendületet kihasználni a tervezésre - mind a mozgás és az étkezés terén is. Megtalálni azokat az elcsípett vagy szabad félórákat-órákat, amikor be tudjuk iktatni az edzést, vagy az ételek előkészítését, a főzést.

Tervezés és rugalmasság

Sokszor nehéz terveznünk a rengeteg napi teendő, logisztika és ingázás mellett. Keressük meg azt az edzőtermet, vagy lehet szó uszodáról, esetleg valamilyen kültéri sport esetén más komplexumról, amely a lehető legkönnyebben útba ejthető munkába jövet-menet.

Térképezzük fel mikor vannak a teremben edzések. Újrakezdőknek a cél a heti 2-3 alkalom, 60 perces mozgással, úgy, hogy emellett meglegyen a napi 10 000 lépés, de minimum a 6000-7000. Azt gondoljuk, hogy ez nem megvalósítható? Délutánonként menjünk a gyerekekkel a szabad levegőre, sétáljunk 1-1,5 órát, vagy csak induljunk előbb munkába és pár megállót sétáljunk a helyett, hogy buszra pattannánk.

A titok az újratervezés

Ha hiba csúszik a számításunkba, például túlóra, közlekedési dugó vagy egy nem várt betegség miatt, legyünk rugalmasak és alakítsunk a terveken. Találjuk meg a lehetőségeket még akkor is, ha a felhők gyülekeznek a fejünk felett. Otthoni edzés, online órák sokaságából válogathatunk, ha tudjuk, hogy milyen állapotban vagyunk, mire kell figyelni közben.

Egyszerű ételeket készítsünk, amelyek gyorsan elkészülnek, főzzünk előre 2 napra. A maradékot hasznosítsuk újra egy új ételben. Sok receptből válogathatunk itt, a Floriol oldalán is ehhez.

Tudatosság az étkezésekben

Vizsgáljuk meg a táplálkozásunkat és válasszunk ki legalább 2-3 rossz szokást, amelyről lemondunk, helyette pedig igyekezzünk ugyanannyi jó szokást beiktatni. Nem kell gyorsan óriási változásokat eszközölni, mert a túl nagy elvárások miatt, hamar kudarc lehet a vége a változtatásoknak. Kezdjük apró lépésekkel, például a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással, a napi többszöri zöldségfogyasztással. Érdemes dietetikussal is konzultálni a témában.

Vásároljunk minél több őszi idénygyümölcsöt és zöldséget. Megérkezett a szilva, a körte, lassan a sütőtök és a gesztenye ideje, de szezonális a füge, a szőlő, a gomba, paradicsom, a gyökérzöldségek is, és így tovább. Nézzünk körül az őszi receptek között, például milyen régen ettünk egy jó kis birsalmából vagy szőlőből készült szószt. Készítsünk a családdal cukormentes lekvárokat, kompótokat.

Megküzdés a stresszel

Ha már igyekszünk a mozgást és az étkezést is gatyába rázni szeptember elején, akkor érdemes még két nagyon fontos témakört is említenünk!

A nap minden percében rengeteg inger ér bennünket, bár sajnos ezektől elzárkózni szinte lehetetlen, így állandóan stressznek vagyunk kitéve. Azonban így is akadnak eszközök, amivel tudunk ellene tenni. Ha már kiszabadulunk a természetbe, érdemes ősszel rengeteget kirándulni és megcsodálni Magyarország számos fantasztikus túrázóhelyét, amely nem csak barlangokat, tavakat és erdőket jelent, de a különböző szántóföldek látványa is szemet melengető, miután a napraforgót felváltotta a repce. És azt is jó tudni, hogy egyébként a repce zsírsav-tartalma nagyon kedvező, ami tovább segíti idegrendszerünk működését.

Az alvás fontossága

A rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás mind segít csökkenteni a stressz okozta negatív hatásokat. Mégis vajon mennyi a megfelelő mennyiségű alvás?

Alvási szokások szempontjából két részre oszthatjuk az embereket: vannak a korán fekvők és kelők, illetve a későn fekvők és kelők, azaz az éjjeli baglyok. Bár a munkánk nagyban meghatározza azt, hogy melyik csoporthoz tartozunk, mi magunk is alakíthatunk az alvásunkon.

Azonban tartozzunk bármelyik csoportba is, a lényegen nem változtat, hogy a legmélyebben este 10 és hajnali 3 között tudunk aludni. Tehát ekkor történik az a lényegi pihenés, ami az éjszakánk legfontosabb részét képezi. Az, hogy végső soron valaki akár 5, míg más 10 órától érzi magát kipihentnek, teljesen egyéni. Általánosságban 6-8 óra alvás ajánlott egy felnőttek éjszakánként.

Ha nem alszunk eleget, emellett sok stressz ér bennünket és nem igazán szoktunk fizikai aktivitást végezni, akkor romlik az inzulinérzékenységünk és fokozódik a kortizol hormon termelése a szervezetünkben. A kortizol szerepe, hogy minél jobban feltöltse a szénhidrát-raktárainkat. Túltermelése esetén fokozott lesz a szénhidrátok felvétele, ami zsírlerakódást eredményez. Ehhez hozzáadódik, hogy minél stresszesebb a szervezet és minél kevesebbet alszik, annál nagyobb az agy szénhidrát igénye, ami így gyakori nassoláshoz, és sok extra kalóriához vezethet.