Mi hiszünk abban, hogy akkor lehetünk jól, ha jól eszünk. Legalábbis megfelelő működése szempontjából a tudatos, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás óriási lépés a változás útján, ha a célunk a teljes körű megújulás, a fittebb életmód és életvitel. Ám ez még nem minden!

erzelmi-jolet-1600x1066.jpg

Nem elég csak arra figyelni, hogy mikor és mit eszünk, milyen alapanyagokból készítjük el az ételeket. Testünk megfelelő táplálása alapvető fontosságú ugyan, de úgy lesz az életmódváltás fenntartható, ha nemcsak a testi, hanem a lelki jóllétünkre is odafigyelünk. 

Tervezzünk előre!

Tudjuk, hogy óriási feladat és kihívás elegendő időt szakítani a mozgásra, hogy a napjaink aktívan teljenek, meglegyen a többezer lépésszám, jobb esetben a napi tízezer, és hogy a tányérunkon megfelelő arányban szerepeljenek a tápanyagok. Ez rengeteg tervezést és előkészületet igényel, és támogatást a párunktól, a családunktól, a barátainktól.

A napi munka és elfoglaltságok mellett időt kell szánni a tervezésre. Közösen össze lehet állítani a menüt, összeírni a bevásárló listát, felosztani a feladatokat, és ragaszkodni ahhoz az időhöz, amit magunkra szánunk. Ha az ember megcsúszik valamilyen feladattal, az első dolga lesz, hogy az énidejéből csíp le. Vagy kevesebbet alszik. Sajnos egyik sem jó megoldás.

Inkább kérjünk segítséget, kommunikáljuk időben, azaz mondjuk el, mit szeretnénk, mire vágyunk vagy épp mi okoz nehézséget! 

A támogató csapat fontossága és ereje

 Akár egyedülállók vagyunk, akár párkapcsolatban élünk, vagy már gyerekeink vannak, vagy kirepültek – legtöbbünkben az a közös, hogy társas lények vagyunk. Azaz a kapcsolataink hihetetlenül fontosak, főleg akkor, ha mi épp egy változáson, megújuláson megyünk keresztül.

Bárkik is vesznek minket körbe, tudniuk kell, hogy szükség van rájuk, és nekünk is előbb-utóbb fel kell ismernünk, hogy vannak dolgok, amik egyedül nem mennek. Egy életmódváltás során nemcsak az életmódváltó változik, hanem az őt körül vevő emberek, családtagok is.

Ezért is lehetnek hullámvölgyek, amikor úgy érezzük, hogy hiába minden, valamiért nem megy a változtatás, mert a szokások, beidegződések visszahúznak – ezek lehetnek akár saját a családtagjaink, barátaink - mert a változás, változtatás bizonytalanságot is jelent, vagyis egyfajta félelmet az ismeretlentől, amit lehet, hogy ők fel sem ismernek, mert azt hihetik, hogy a változás őket nem érinti. Pedig ez nem így van.

Ezért is hihetetlenül fontos ilyenkor is a kommunikáció. Megérteni és megbeszélni a problémákat, nehézségeket, értően hallgatni, és megtanulni őszintén örülni a másik sikerének, boldogságának. Ez pedig egy folyamat, és sokszor nem egyik pillanatról a másikra történik, tehát még a türelem gyakorlása is bekerül a képbe.

Az otthonfőzés öröme, gasztro kalandok a saját konyhánkban

Ugyanakkor gondoljunk bele abba, hogy mennyire fantasztikus érzés és állapot az, amikor már rutinná vált az új életmód, amikor már nem erőfeszítést, hanem örömöt jelent a mozgás, amikor a fitt ételek nemcsak finomak, hanem táplálnak, és ezt együtt élvezhetjük a párunkkal, családunkkal.

Amikor igazi gasztro kalandokra indulhatunk a saját konyhánkban a párunkkal, és örülünk ennek a fajta közösen eltöltött időnek.

Érdemes kipróbálni újfajta technikákat a főzésben, sütésben, kísérletezni a különböző Floriol étolajokkal és olívaolajokkal. Például, ha fontos szempont a megfelelő vitaminbevitel, akkor jó megoldás friss, szezonális alapanyagokból főzni, és hozzá az A-, D- és E-vitaminban gazdag Floriol POWER étolajat használni. Ha cél, hogy minél több salátát fogyasszunk, akkor a Floriol Extraszűz Olívaolajjal finom önteteket készíthetünk.

Ha kevesebb húst, de több halat és növényekben gazdag ételeket fogyasztanánk, akkor jó választás lehet a Floriol BALANCE étolaj, amely omega-3,-6 és -9 zsírsavak természetes forrása. Pirítva sütéshez pedig kb. fél deci (50 ml) olaj is elengedő tud lenni, így a zsiradékbevitelt is kontroll alatt tarthatjuk.

Ráadásul minden a fűszerezésen múlik (meg persze az alapanyagok minőségén). Próbáljunk ki eddig ismeretlen fűszereket, fűszernövényeket, fedezzünk fel új ízeket, mert egy egyszerű ételt is feldobhatunk velük, karakteresebbé, ízesebbé tehetünk. A maradékot pedig mindenképp csomagoljuk el, vagy eleve készíthetünk kicsit nagyobb adagot, és dobozoljuk el, így másnapra is lesz étel.

Adjuk meg a módját!

Az otthonfőzés örömét azok is megtapasztalhatják, akik amúgy nem szeretnek főzni. Mégpedig azért, mert tanulásként lehet rá tekinteni. Megismerjük az alapanyagokat, új dolgokat próbálhatunk ki, megtanuljuk élvezni az ízeket, aminek az eredménye, hogy tudatosan és odafigyelve táplálkozunk, miközben nagyokat beszélgetünk. Terítsünk meg szépen az ebédhez vagy a vacsorához, bruncholjunk, esetleg elmerülhetünk a „slow food”, vagyis a lassú evés művészetében is.

És még egy fontos gondolat; igenis ér evés közben beszélni, sőt! Engedjük el azokat a szabályokat, amiket gyerekkorunkban hallottunk. Az evés legyen jó élmény, ami közben megtanulunk a testünk jelzéseire hallgatni.