- 2 nyúllapocka
- 2 nyúlcomb
- 1 nyúlgerinc
- 3 ek Floriol Cardio étolaj
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- fél zellergumó
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 ek mustár
- 6 db babérlevél
- 1 dl száraz fehérbor
- 6 dl víz
- só, bors
- 5-6 db szikkadt teljes kiőrlésű zsemle
- 2 ek Floriol Cardio étolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
- fél kk porélesztő
- fél kk szerecsendió
- 1-2 csokor friss petrezselyem
- só
Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Kalória: ~ 650 kcal
A nyúlból készült vadas kevésbé terheli a szervezetet, hiszen a nyúlhúsnak nagyon alacsony a koleszterintartalma, mégis nagyon finom.
Elkészítés
-
Nagy serpenyőben hevítsetek 2-3 kanálnyi Floriol Cardio étolajat. Ha már elég forró, tegyétek a serpenyőbe a nyúllapockákat, -combokat és -gerincet, esetleg aprólékot. 7-9 perc alatt, nagy lángon pirítva, egyszer átforgatva süssétek le, hogy pörzsanyag képződjön. Ha ez megvan, vegyétek ki a húst, és tegyük félre.
-
Melegítsétek elő a sütőt 180 ° fokra.
-
Pótoljátok a Floriol Cardio étolajat, majd pirítsátok le a zöldségeket is ugyanabban a serpenyőben – a megpucolt és feldarabolt sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret, hagymát, fokhagymát. Pirítsátok 15-18 percig, amíg karamellizálódik a zöldség, és elkezd aranybarnává válni. Adjátok hozzá a pirospaprikát, a mustárt, majd tegyétek egy nagy, tűzálló tálba.
-
Helyezzétek a korábban megpirított nyúlhúst is a tűzálló tálba, tegyetek mellé 6 db babérlevelet, öntsétek fel a száraz fehérborral, majd annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Sózzátok, fedjétek be a tálat, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 70 percre.
-
Közben daraboljátok fel a szikkadt, teljes kiőrlésű zsemléket, majd nagy serpenyőben, kevés Floriol Cardio étolajon pirítsuk meg 7-9 perc alatt, közepes lángon. Ha elkészült, a visszamaradt zsiradékban futtassátok meg az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Végül keverjétek össze a pirított zsemlekockával, a porélesztővel, a szerecsendióval, a sóval, a tejszínnel és a tojásokkal. Hagyjátok pihenni 10-15 percig.
-
Forraljatok bőséges mennyiségű sózott vizet. Ha felforrt, két kanál segítségével formázzatok 2-4 cm átmérőjű golyókat a sűrű tésztából, majd helyezzétek finoman a forrásban lévő vízbe. Főzzétek készre 4-7 perc alatt, majd óvatosan szedjétek ki, hagyjátok lecsepegni. Végül tegyétek tepsire őket.
-
Ha lejárt az idő a sütőben, szedjétek ki a tálból a nyúlhúst a hat babérlevéllel együtt. Készítsetek belőle pürét botmixerrel. Ha túl sűrű lenne, hígítsátok vízzel. Tegyétek vissza a nyúlhúst, majd tegyétek vissza az egészet a sütőbe, további negyedórára, ezúttal fedő nélkül.
-
Végül tegyétek sütőbe a zsemlegombócos tepsit is, 5 percre.
-
Tálaljátok forrón a nyúlvadast a zsemlegombóccal, krémesre kevert tejföllel és friss petrezselyemmel.
Tippek
- Pár csepp citrommal javíthatunk a vadas savasságán.
- Ha túl híg lenne a zsemlegombóc tésztája, kanálnyi liszttel javíthattok rajta. De figyelem: inkább legyen laza a kész gombóc, semmint betonkemény!
- Főzzétek a zsemlegombócot éppen csak gyöngyöző vízben, hogy ne essen szét a forralástól!