https://www.traditionrolex.com/1

Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Hozzávalók
A húshoz:
  • 2 nyúllapocka
  • 2 nyúlcomb
  • 1 nyúlgerinc
  • 3 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél zellergumó
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek mustár
  • 6 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 6 dl víz
  • só, bors
 
A zsemlegombóchoz:
  • 5-6 db szikkadt teljes kiőrlésű zsemle
  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • fél kk porélesztő
  • fél kk szerecsendió
  • 1-2 csokor friss petrezselyem

Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal

Kalória: ~ 650 kcal

A nyúlból készült vadas kevésbé terheli a szervezetet, hiszen a nyúlhúsnak nagyon alacsony a koleszterintartalma, mégis nagyon finom.

Elkészítés

  1. Nagy serpenyőben hevítsetek 2-3 kanálnyi Floriol Cardio étolajat. Ha már elég forró, tegyétek a serpenyőbe a nyúllapockákat, -combokat és -gerincet, esetleg aprólékot. 7-9 perc alatt, nagy lángon pirítva, egyszer átforgatva süssétek le, hogy pörzsanyag képződjön. Ha ez megvan, vegyétek ki a húst, és tegyük félre.

  2. Melegítsétek elő a sütőt 180 ° fokra.

  3. Pótoljátok a Floriol Cardio étolajat, majd pirítsátok le a zöldségeket is ugyanabban a serpenyőben – a megpucolt és feldarabolt sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret, hagymát, fokhagymát. Pirítsátok 15-18 percig, amíg karamellizálódik a zöldség, és elkezd aranybarnává válni. Adjátok hozzá a pirospaprikát, a mustárt, majd tegyétek egy nagy, tűzálló tálba. 

  4. Helyezzétek a korábban megpirított nyúlhúst is a tűzálló tálba, tegyetek mellé 6 db babérlevelet, öntsétek fel a száraz fehérborral, majd annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Sózzátok, fedjétek be a tálat, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 70 percre.

  5. Közben daraboljátok fel a szikkadt, teljes kiőrlésű zsemléket, majd nagy serpenyőben, kevés Floriol Cardio étolajon pirítsuk meg 7-9 perc alatt, közepes lángon. Ha elkészült, a visszamaradt zsiradékban futtassátok meg az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Végül keverjétek össze a pirított zsemlekockával, a porélesztővel, a szerecsendióval, a sóval, a tejszínnel és a tojásokkal. Hagyjátok pihenni 10-15 percig.

  6. Forraljatok bőséges mennyiségű sózott vizet. Ha felforrt, két kanál segítségével formázzatok 2-4 cm átmérőjű golyókat a sűrű tésztából, majd helyezzétek finoman a forrásban lévő vízbe. Főzzétek készre 4-7 perc alatt, majd óvatosan szedjétek ki, hagyjátok lecsepegni. Végül tegyétek tepsire őket.

  7. Ha lejárt az idő a sütőben, szedjétek ki a tálból a nyúlhúst a hat babérlevéllel együtt. Készítsetek belőle pürét botmixerrel. Ha túl sűrű lenne, hígítsátok vízzel. Tegyétek vissza a nyúlhúst, majd tegyétek vissza az egészet a sütőbe, további negyedórára, ezúttal fedő nélkül.

  8. Végül tegyétek sütőbe a zsemlegombócos tepsit is, 5 percre.

  9. Tálaljátok forrón a nyúlvadast a zsemlegombóccal, krémesre kevert tejföllel és friss petrezselyemmel.

 

Tippek

 
  • Pár csepp citrommal javíthatunk a vadas savasságán.
  • Ha túl híg lenne a zsemlegombóc tésztája, kanálnyi liszttel javíthattok rajta. De figyelem: inkább legyen laza a kész gombóc, semmint betonkemény!
  • Főzzétek a zsemlegombócot éppen csak gyöngyöző vízben, hogy ne essen szét a forralástól!
További receptjeink
Lime-os csicseriborsó öntet
Csicseriborsó fasírt joghurtos céklasalátával
Füstös csirke kebab pitával
Currys halleves
Diós-zöldséges tatin kéksajttal
Rebarbarás somlói
Hajdinasaláta sült fetával
Finn lazacleves
Kókusztejes sárgaborsófőzelék zöld fasírttal
Gyümölcsös-mandulás karácsonyi keksz
Chorizós csirkemáj csicseriborsóval
Citromos fehérbableves parmezánnal
Spanyol omlett
Édesköményes krumplileves
Fetasajtos-spenótos kölespite
Teriyaki lazac rizstésztával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1