https://www.traditionrolex.com/1

Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal
Hozzávalók
A húshoz:
  • 2 nyúllapocka
  • 2 nyúlcomb
  • 1 nyúlgerinc
  • 3 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél zellergumó
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek mustár
  • 6 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 6 dl víz
  • só, bors
 
A zsemlegombóchoz:
  • 5-6 db szikkadt teljes kiőrlésű zsemle
  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • fél kk porélesztő
  • fél kk szerecsendió
  • 1-2 csokor friss petrezselyem

Nyúlvadas teljes kiőrlésű zsemlegombóccal

Kalória: ~ 650 kcal

A nyúlból készült vadas kevésbé terheli a szervezetet, hiszen a nyúlhúsnak nagyon alacsony a koleszterintartalma, mégis nagyon finom.

Elkészítés

  1. Nagy serpenyőben hevítsetek 2-3 kanálnyi Floriol Cardio étolajat. Ha már elég forró, tegyétek a serpenyőbe a nyúllapockákat, -combokat és -gerincet, esetleg aprólékot. 7-9 perc alatt, nagy lángon pirítva, egyszer átforgatva süssétek le, hogy pörzsanyag képződjön. Ha ez megvan, vegyétek ki a húst, és tegyük félre.

  2. Melegítsétek elő a sütőt 180 ° fokra.

  3. Pótoljátok a Floriol Cardio étolajat, majd pirítsátok le a zöldségeket is ugyanabban a serpenyőben – a megpucolt és feldarabolt sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret, hagymát, fokhagymát. Pirítsátok 15-18 percig, amíg karamellizálódik a zöldség, és elkezd aranybarnává válni. Adjátok hozzá a pirospaprikát, a mustárt, majd tegyétek egy nagy, tűzálló tálba. 

  4. Helyezzétek a korábban megpirított nyúlhúst is a tűzálló tálba, tegyetek mellé 6 db babérlevelet, öntsétek fel a száraz fehérborral, majd annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Sózzátok, fedjétek be a tálat, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 70 percre.

  5. Közben daraboljátok fel a szikkadt, teljes kiőrlésű zsemléket, majd nagy serpenyőben, kevés Floriol Cardio étolajon pirítsuk meg 7-9 perc alatt, közepes lángon. Ha elkészült, a visszamaradt zsiradékban futtassátok meg az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Végül keverjétek össze a pirított zsemlekockával, a porélesztővel, a szerecsendióval, a sóval, a tejszínnel és a tojásokkal. Hagyjátok pihenni 10-15 percig.

  6. Forraljatok bőséges mennyiségű sózott vizet. Ha felforrt, két kanál segítségével formázzatok 2-4 cm átmérőjű golyókat a sűrű tésztából, majd helyezzétek finoman a forrásban lévő vízbe. Főzzétek készre 4-7 perc alatt, majd óvatosan szedjétek ki, hagyjátok lecsepegni. Végül tegyétek tepsire őket.

  7. Ha lejárt az idő a sütőben, szedjétek ki a tálból a nyúlhúst a hat babérlevéllel együtt. Készítsetek belőle pürét botmixerrel. Ha túl sűrű lenne, hígítsátok vízzel. Tegyétek vissza a nyúlhúst, majd tegyétek vissza az egészet a sütőbe, további negyedórára, ezúttal fedő nélkül.

  8. Végül tegyétek sütőbe a zsemlegombócos tepsit is, 5 percre.

  9. Tálaljátok forrón a nyúlvadast a zsemlegombóccal, krémesre kevert tejföllel és friss petrezselyemmel.

 

Tippek

 
  • Pár csepp citrommal javíthatunk a vadas savasságán.
  • Ha túl híg lenne a zsemlegombóc tésztája, kanálnyi liszttel javíthattok rajta. De figyelem: inkább legyen laza a kész gombóc, semmint betonkemény!
  • Főzzétek a zsemlegombócot éppen csak gyöngyöző vízben, hogy ne essen szét a forralástól!
További receptjeink
Meggyes-mandulás krémleves
Sütőtökös csirkecurry
Tojásos nokedli paradicsomsalátával
Konfitált lazac parmezános karfiolkrémmel
Káposztás mazsolás curry papadammal
Csicseriborsó fasírt joghurtos céklasalátával
Bárány muszaka
Lazac szőlőchutneyval
Padlizsános quinoasaláta pirított fenyőmaggal
Sült csirkemáj humusszal és kápiasalátával
Császármorzsa narancsszósszal
Kókusztejes sárgaborsófőzelék zöld fasírttal
Kovászos uborkakrémleves
Lencsés epersaláta bivalymozzarellával
Házi Worcestershire-szósz
Scsí leves
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1