Mákos barchesz
Hozzávalók
- 900 g liszt
- 1 csomag porélesztő
- 2 tk cukor
- 2 tk só
- ~4 dl víz
- 1 nagyobb db főtt krumpli
- 0,5 dl Floriol E-vitamin étolaj
- 1 tojás
- 1 marék mák
Mákos barchesz
Kalória: ~270 kcal
Ha van időnk, érdemes a kalácsot is otthon sütni, nem is kell hozzá sok alapanyag, csak a fonást kell gyakorolni.
Elkészítés
- Főzzük meg a krumplit 30-35 perc alatt héjastól, majd pucoljuk meg és törjük egészen össze.
- Szitáljuk a lisztet nagy keverőedénybe. Formázzunk mélyedést a közepén, öntsük bele a víz felét és a cukrot, majd a porélesztőt. Hagyjuk felfutni 10 perc alatt.
- Tegyük a keverőedénybe a sót, a Floriol E- vitamin étolajat és a tört krumplit, majd a maradék víz hozzáadásával gyúrjunk belőle lágy tésztát. Gyúrjuk 10 percen keresztül, amíg teljesen összeáll, majd fedjük le tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órán keresztül, vagy amíg a duplájára kel a tészta.
- Ha megkelt a tészta, vágjuk ketté.
- Mindkét felét vágjuk további 3-3 darabra, majd mindegyik kis gombócot nyújtsuk hosszú hengerré.
- Fogjunk össze 3 hengert az egyik végüknél, majd lazán fonjuk össze, hogy kalács mintát kapjunk. Csináljuk ugyanezt a következővel is, majd helyezzük mindkét kalácsot enyhén beolajozott tepsire. Fedjük le tiszta konyharuhával, majd hagyjuk kelni további 40 percet.
- Melegítsük elő a sütőt 175° fokra.
- A megkelt barcheszeket kenjük le alaposan felvert tojással, majd mákkal finoman hintsük meg.
- Az előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt. A harmincadik perc környékén tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e.
- Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni.
Tippek
- Ha túl kemény lenne a tészta, öntsünk hozzá még vizet, ha túl lágy lenne, pótoljuk egy kevés liszttel.
- Szezámmagot is szórhatunk rá.
- Ha buci alakúra formázzuk, hamburgerbucit is készíthetünk belőle.
Allergének
- glutén
- laktóz
- szezámmag