Mákos barchesz
Mákos barchesz
Hozzávalók
  • 900 g liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 tk cukor
  • 2 tk só
  • ~4 dl víz
  • 1 nagyobb db főtt krumpli
  • 0,5 dl Floriol E-vitamin étolaj
  • 1 tojás
  • 1 marék mák

Mákos barchesz

Kalória: ~270 kcal

Ha van időnk, érdemes a kalácsot is otthon sütni, nem is kell hozzá sok alapanyag, csak a fonást kell gyakorolni.

Elkészítés

  1. Főzzük meg a krumplit 30-35 perc alatt héjastól, majd pucoljuk meg és törjük egészen össze.
  2. Szitáljuk a lisztet nagy keverőedénybe. Formázzunk mélyedést a közepén, öntsük bele a víz felét és a cukrot, majd a porélesztőt. Hagyjuk felfutni 10 perc alatt.
  3. Tegyük a keverőedénybe a sót, a Floriol E- vitamin étolajat és a tört krumplit, majd a maradék víz hozzáadásával gyúrjunk belőle lágy tésztát. Gyúrjuk 10 percen keresztül, amíg teljesen összeáll, majd fedjük le tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órán keresztül, vagy amíg a duplájára kel a tészta.
  4. Ha megkelt a tészta, vágjuk ketté.
  5. Mindkét felét vágjuk további 3-3 darabra, majd mindegyik kis gombócot nyújtsuk hosszú hengerré.
  6. Fogjunk össze 3 hengert az egyik végüknél, majd lazán fonjuk össze, hogy kalács mintát kapjunk. Csináljuk ugyanezt a következővel is, majd helyezzük mindkét kalácsot enyhén beolajozott tepsire. Fedjük le tiszta konyharuhával, majd hagyjuk kelni további 40 percet.
  7. Melegítsük elő a sütőt 175° fokra.
  8. A megkelt barcheszeket kenjük le alaposan felvert tojással, majd mákkal finoman hintsük meg.
  9. Az előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt. A harmincadik perc környékén tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e.
  10. Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni.

Tippek

  • Ha túl kemény lenne a tészta, öntsünk hozzá még vizet, ha túl lágy lenne, pótoljuk egy kevés liszttel.
  • Szezámmagot is szórhatunk rá.
  • Ha buci alakúra formázzuk, hamburgerbucit is készíthetünk belőle.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • szezámmag
További receptjeink
Olívaolajos málnás piskótatorta
Vegán töltött káposzta
Tom Kha Ghai
Almás édes chili szósz
Tormakrémleves sonkával és főtt tojással
Rostoncsirke mangónézes gőzbuciban
Tonhal caprese
Lazac steak cukkini spagettivel
Keleti marhasaláta
Nyári bableves bulgurral
Chorizós csirkemáj csicseriborsóval
Füstölt tofu sült répával és kuszkusszal
Sonkás Crepe
Fokhagymás-spenótos garnéla
Olivás-rozmaringos frittata
Olívás falafel tahini szósszal
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.