Mákos barchesz
Mákos barchesz
Hozzávalók
  • 900 g liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 2 tk cukor
  • 2 tk só
  • ~4 dl víz
  • 1 nagyobb db főtt krumpli
  • 0,5 dl Floriol E-vitamin étolaj
  • 1 tojás
  • 1 marék mák

Mákos barchesz

Kalória: ~270 kcal

Ha van időnk, érdemes a kalácsot is otthon sütni, nem is kell hozzá sok alapanyag, csak a fonást kell gyakorolni.

Elkészítés

  1. Főzzük meg a krumplit 30-35 perc alatt héjastól, majd pucoljuk meg és törjük egészen össze.
  2. Szitáljuk a lisztet nagy keverőedénybe. Formázzunk mélyedést a közepén, öntsük bele a víz felét és a cukrot, majd a porélesztőt. Hagyjuk felfutni 10 perc alatt.
  3. Tegyük a keverőedénybe a sót, a Floriol E- vitamin étolajat és a tört krumplit, majd a maradék víz hozzáadásával gyúrjunk belőle lágy tésztát. Gyúrjuk 10 percen keresztül, amíg teljesen összeáll, majd fedjük le tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órán keresztül, vagy amíg a duplájára kel a tészta.
  4. Ha megkelt a tészta, vágjuk ketté.
  5. Mindkét felét vágjuk további 3-3 darabra, majd mindegyik kis gombócot nyújtsuk hosszú hengerré.
  6. Fogjunk össze 3 hengert az egyik végüknél, majd lazán fonjuk össze, hogy kalács mintát kapjunk. Csináljuk ugyanezt a következővel is, majd helyezzük mindkét kalácsot enyhén beolajozott tepsire. Fedjük le tiszta konyharuhával, majd hagyjuk kelni további 40 percet.
  7. Melegítsük elő a sütőt 175° fokra.
  8. A megkelt barcheszeket kenjük le alaposan felvert tojással, majd mákkal finoman hintsük meg.
  9. Az előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt. A harmincadik perc környékén tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e.
  10. Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni.

Tippek

  • Ha túl kemény lenne a tészta, öntsünk hozzá még vizet, ha túl lágy lenne, pótoljuk egy kevés liszttel.
  • Szezámmagot is szórhatunk rá.
  • Ha buci alakúra formázzuk, hamburgerbucit is készíthetünk belőle.

Allergének

  • glutén
  • laktóz
  • szezámmag