Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött pulykamell céklás tojássalátával
Hozzávalók
A pulykamellhez
- 1 kg pulykamell egészben
- 300 g sajtkrém
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 tojássárgája
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g petrezselyem
- 2 ek morzsolt kakukkfű
- só, bors
- 150 g vékonyra szeletelt füstölt sonka
- 2 ek Floriol BODY étolaj
A tojássalátához
- 4 keményre főtt tojás
- 100 g rukkola
- 4 db cékla
- 5-8 db csemege uborka
- 1 tojássárgája
- 1 dl Floriol BODY étolaj
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- fél citrom leve
- 2 dl natúr joghurt
- 4-6 szál újhagyma
- só, bors
Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött pulykamell céklás tojássalátával
Kalória: ~ 950 kcal
Csodás színek, húsvéti ízek. Ez a töltött pulykamell nagy családi kedvenc lehet húsvétkor.
Elkészítés
- Melegítsétek elő a sütőt 190 ºC-ra.
- Tegyétek a pulykamellet vágódeszkára. Éles késsel vágjátok be az egyik oldalán, majd szeleteljétek fel széltében majdnem a pulykamell túlsó végéig. Nyissátok szét, így megdupláztátok a területét, és fele olyan vékony lett a hús. Két follpack réteg között finoman klopfoljátok meg, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Végül vágjátok le a nagyon kilógó széleit, hogy könnyebb legyen majd feltekerni.
- Keverjétek össze a sajtkrémet az apróra vágott petrezselyemmel, a zúzott és feldarabolt fokhagymával, kakukkfűvel, a tojássárgájával és a zsemlemorzsával.
- Sütőpapírra kezdjétek el lerakni a szeletelt füstölt sonkát. Rakjátok úgy, hogy kicsit fedésben legyenek egymással, és elférjen majd rajta a kiterített pulykamell.
- Helyezzétek a sonka szeletekre a pulykamellet. Kenjétek be egyenletesen az ízesített sajtkrémmel, majd a vastagabb végénél fogva kezdjétek el felcsavarni, hogy végül egy hengert kapjatok. Csavarjátok viszonylag szorosra!
- Ha kész a pulykatekercs, kössétek meg körben 2-3 cm-eként spárgával, hogy ne essen szét. Tegyük Floriol BODY étolajjal enyhén kikent tepsibe, majd helyezzétek az előmelegített sütőbe. 50-60 perc alatt süssétek készre.
- Amíg a pulyka sül, készítsétek el a salátát is. Mossátok meg a céklát, majd héjastól főzzétek puhára 40 perc alatt. Folyóvíz alatt dörzsöljétek le a héját, majd kockázzátok fel. Mossátok meg a rukkolát, majd szárítsátok meg.
- Nagyobb keverőedényben keverjétek ki a tojássárgáját a mustárral, a cukorral és a sóval. Lassan csepegtetve kezdjétek el adagolni hozzá a Floriol BODY étolajat, majd rögtön keverjétek is el a tojássárgájával, hogy emulziót kapjatok. Folytassátok az öntést és a keverést, amíg elfogy az olaj. Végül keverjétek hozzá a fél citrom levét és a natúr joghurtot.
- Forgassátok össze a majonézes mártást a céklával, a rukkolával, a megmosott, felszelt újhagymával, a feldarabolt kemény tojásokkal és csemege uborkával. Sózzátok, borsozzátok ízlés szerint.
- Ha elkészült a pulykamell, vegyétek ki a sütőből, majd hagyjátok 10-15 percig hűlni. Vágjátok le a spárgát róla, majd szeljétek 2-3 cm-es szeletekre.
- Tálaljátok forrón a céklás tojássalátával!
Tippek
- Akár 1 nappal korábban is előkészíthetitek a pulykamelltekercset, sütésig tároljátok hűtőszekrényben.
- Ne ijedjetek meg, ha sütés közben elkezdi ereszteni a pulykamell tekercs a sajtkrémet, maradni fog bőven benne is!
- Készítsétek el maradék keményre főtt tojásokból a salátát.
- Ha nem fogyna el a pulykatekercs, hidegen, szendvicsbe is nagyon finom lesz!
Allergének
- laktóz
- glutén
- tojás
- mustár