Diós-spenótos galette
Diós-spenótos galette
Hozzávalók

A tésztához:

A diós-spenótos töltelékhez:

  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 (+1) tojás
  • 100 g dió
  • 240 g juhtúró
  • 6 szál újhagyma
  • 4-6 db koktélparadicsom
  • só, bors

Diós-spenótos galette

Kalória: ~ 533 kcal

Finom, őszies, krémes és ropogós galette, amit pikk-pakk összedobhattok a családnak.

Elkészítés

  1. Konyhai robotgépben gyúrjatok pitetésztát a kétféle lisztből, a csipet sóból, a Floriol Cardio étolajból és a vízből. Ha összeállt, tegyétek gyúródeszkára és dolgozzátok át addig, míg könnyen formázható, egynemű tésztát kaptok. Ha szükséges, adjatok még hozzá kevés vizet! Csomagoljátok be a tésztát folpackba, és tegyétek a hűtőszekrénybe fél órára.
  2. Magas falú serpenyőben hevítsetek pár kanálnyi Floriol Cardio étolajat. Adjátok hozzá a megmosott, leszárított spenótot, feldarabolt fokhagymát, a dió felét, az újhagyma kétharmadát. Ha a fokhagyma elkezd pirulni, öntsétek hozzá a tejszínt. Sűrítsétek be a felére a mártást, majd vegyétek le a tűzről.
  3. Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
  4. Várjátok meg, amíg kicsit hűl a mártás, majd egyenként adagoljátok a diós-spenótos szószhoz a 3 tojást, közben keverjétek el rögtön, hogy ne csapódjon ki a fehérje. Adjátok a rögös juhtúrót is a töltelékhez.
  5. Vegyétek ki a hűtőből a tésztát, majd belisztezett felületen, sodrófával nyújtsátok 3-4 mm vékonyra, nagyjából kör alakúra. Egy tányérral, vagy más kör formával jelöljétek meg a tészta közepét, ahova a tölteléket pakoljátok, körülötte enyhén metsszétek be a tésztát sugárirányban, hogy fel tudjátok majd hajtani.
  6. Helyezzétek a tölteléket a tészta közepére. Adjátok hozzá a maradék diót, újhagymát, félbevágott koktélparadicsomokat. Hajtsátok vissza a töltelékre a lelógó tésztát, enyhén tapasszátok össze a széleket, majd kenjétek le kevés vízzel elkevert tojással.
  7. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssétek készre.
  8. Tálaljátok forrón!

Tippek

  • Dió helyett használhattok más magokat is, például fenyőmagot.
  • Hidegen is nagyon finom!
  • Juhtúró helyett kéksajttal is elkészíthetitek.

Allergének

  • tojás
  • laktóz
  • glutén
  • diófélék
További receptjeink
Bárány muszaka
Morzsázott hal citromos-kapros krumplisalátával
Töltött hokkaido tök
Új!
Pirított kel csicseriborsóval és aszalt paradicsommal
Körtés-gyömbéres marha szezámmaggal
Sült céklás almasaláta mézzel pirított kölessel
Tavaszi hosszan sült csirke posírozott tojással
Keleti marhasaláta
Nápolyi karneváli ricotta torta
Meggy sorbet pisztáciás keksszel
Törökmogyorós káposztasaláta feta sajttal
Currys halleves
Grillezett pisztráng zellersalátával
Káposztás mazsolás curry papadammal
Tőkehalfilé konfitált édesköménnyel és spenótos krumplipürével
Scsí leves
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.