Diós-spenótos galette
Diós-spenótos galette
Hozzávalók

A tésztához:

A diós-spenótos töltelékhez:

  • 2 ek Floriol Cardio étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 (+1) tojás
  • 100 g dió
  • 240 g juhtúró
  • 6 szál újhagyma
  • 4-6 db koktélparadicsom
  • só, bors

Diós-spenótos galette

Kalória: ~ 533 kcal

Finom, őszies, krémes és ropogós galette, amit pikk-pakk összedobhattok a családnak.

Elkészítés

  1. Konyhai robotgépben gyúrjatok pitetésztát a kétféle lisztből, a csipet sóból, a Floriol Cardio étolajból és a vízből. Ha összeállt, tegyétek gyúródeszkára és dolgozzátok át addig, míg könnyen formázható, egynemű tésztát kaptok. Ha szükséges, adjatok még hozzá kevés vizet! Csomagoljátok be a tésztát folpackba, és tegyétek a hűtőszekrénybe fél órára.
  2. Magas falú serpenyőben hevítsetek pár kanálnyi Floriol Cardio étolajat. Adjátok hozzá a megmosott, leszárított spenótot, feldarabolt fokhagymát, a dió felét, az újhagyma kétharmadát. Ha a fokhagyma elkezd pirulni, öntsétek hozzá a tejszínt. Sűrítsétek be a felére a mártást, majd vegyétek le a tűzről.
  3. Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
  4. Várjátok meg, amíg kicsit hűl a mártás, majd egyenként adagoljátok a diós-spenótos szószhoz a 3 tojást, közben keverjétek el rögtön, hogy ne csapódjon ki a fehérje. Adjátok a rögös juhtúrót is a töltelékhez.
  5. Vegyétek ki a hűtőből a tésztát, majd belisztezett felületen, sodrófával nyújtsátok 3-4 mm vékonyra, nagyjából kör alakúra. Egy tányérral, vagy más kör formával jelöljétek meg a tészta közepét, ahova a tölteléket pakoljátok, körülötte enyhén metsszétek be a tésztát sugárirányban, hogy fel tudjátok majd hajtani.
  6. Helyezzétek a tölteléket a tészta közepére. Adjátok hozzá a maradék diót, újhagymát, félbevágott koktélparadicsomokat. Hajtsátok vissza a töltelékre a lelógó tésztát, enyhén tapasszátok össze a széleket, majd kenjétek le kevés vízzel elkevert tojással.
  7. Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssétek készre.
  8. Tálaljátok forrón!

Tippek

  • Dió helyett használhattok más magokat is, például fenyőmagot.
  • Hidegen is nagyon finom!
  • Juhtúró helyett kéksajttal is elkészíthetitek.

Allergének

  • tojás
  • laktóz
  • glutén
  • diófélék
További receptjeink
Tom Kha Ghai
Angol reggeli
Almás édes chili szósz
Sült tök és patisszonsaláta quinoával
Sült csirkemáj humusszal és kápiasalátával
Sütőben sült fánk
Padlizsános csirkepörkölt kuszkusszal
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Mexikói jalapeno coleslaw
Vöröstonhal és krumplisaláta fekete retekkel
Marhahúsos sütőtöksaláta
Füstös csirke kebab pitával
Gránátalmás bulgursaláta sertésszűzzel
Lazac szezámmagkéregben tahinivel és rizzsel
Zablisztes ropi
Ricottás rakott zöldbabos lasagne
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.