Diós-spenótos galette
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 g liszt
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 0,8 dl Floriol Cardio étolaj
- 0,8 dl víz
- csipet só
A diós-spenótos töltelékhez:
- 2 ek Floriol Cardio étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 3 (+1) tojás
- 100 g dió
- 240 g juhtúró
- 6 szál újhagyma
- 4-6 db koktélparadicsom
- só, bors
Diós-spenótos galette
Kalória: ~ 533 kcal
Finom, őszies, krémes és ropogós galette, amit pikk-pakk összedobhattok a családnak.
Elkészítés
- Konyhai robotgépben gyúrjatok pitetésztát a kétféle lisztből, a csipet sóból, a Floriol Cardio étolajból és a vízből. Ha összeállt, tegyétek gyúródeszkára és dolgozzátok át addig, míg könnyen formázható, egynemű tésztát kaptok. Ha szükséges, adjatok még hozzá kevés vizet! Csomagoljátok be a tésztát folpackba, és tegyétek a hűtőszekrénybe fél órára.
- Magas falú serpenyőben hevítsetek pár kanálnyi Floriol Cardio étolajat. Adjátok hozzá a megmosott, leszárított spenótot, feldarabolt fokhagymát, a dió felét, az újhagyma kétharmadát. Ha a fokhagyma elkezd pirulni, öntsétek hozzá a tejszínt. Sűrítsétek be a felére a mártást, majd vegyétek le a tűzről.
- Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
- Várjátok meg, amíg kicsit hűl a mártás, majd egyenként adagoljátok a diós-spenótos szószhoz a 3 tojást, közben keverjétek el rögtön, hogy ne csapódjon ki a fehérje. Adjátok a rögös juhtúrót is a töltelékhez.
- Vegyétek ki a hűtőből a tésztát, majd belisztezett felületen, sodrófával nyújtsátok 3-4 mm vékonyra, nagyjából kör alakúra. Egy tányérral, vagy más kör formával jelöljétek meg a tészta közepét, ahova a tölteléket pakoljátok, körülötte enyhén metsszétek be a tésztát sugárirányban, hogy fel tudjátok majd hajtani.
- Helyezzétek a tölteléket a tészta közepére. Adjátok hozzá a maradék diót, újhagymát, félbevágott koktélparadicsomokat. Hajtsátok vissza a töltelékre a lelógó tésztát, enyhén tapasszátok össze a széleket, majd kenjétek le kevés vízzel elkevert tojással.
- Tegyétek az előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssétek készre.
- Tálaljátok forrón!
Tippek
- Dió helyett használhattok más magokat is, például fenyőmagot.
- Hidegen is nagyon finom!
- Juhtúró helyett kéksajttal is elkészíthetitek.
Allergének
- tojás
- laktóz
- glutén
- diófélék