https://www.traditionrolex.com/1

Vegán töltött káposzta
Vegán töltött káposzta
Vegán töltött káposzta
Hozzávalók

A káposztához:

  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek Floriol POWER étolaj
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 4-6 babérlevél
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • ~ 2 dl víz
  • 1 tk só
 

A töltelékhez:

 
  • kb. 20 levél savanyú káposzta
 
  • dió a tálaláshoz

Vegán töltött káposzta

Kalória: ~ 510 kcal

Fantasztikusan telt ízű és laktató ez a töltött káposzta, ami hús helyett gombával és dióval készül.

Elkészítés

  1. Áztassátok be mindkét fajta savanyú káposztát: a lereszeltet és a leveleket is. Cseréljetek a vizet 2-3 alkalommal, amíg egészen kiáznak.
  2. Magas falú edényben hevítsétek fel 3 ek Floriol POWER étolajat, futtassátok meg benne a felaprított hagymát, fokhagymát. Amint színt kapnak, keverjétek hozzá a füstölt pirospaprikát úgy, hogy ne égjen oda. Adjátok hozzá a reszelt savanyú káposztát és pirítsátok további 1-2 percig. Keverjétek bele a sűrített paradicsomot, a babérleveleket, majd a száraz fehérbor is mehet hozzá. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózzátok meg, majd néha átkavarva főzzétek közepes lángon 30 percig.
  3. Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
  4. Magas falú fazékban hevítsetek 1 evőkanálnyi Floriol POWER étolajat. Futtassátok meg benne a rizst, majd öntsétek fel 1,6-szoros mennyiségű forrásban lévő vízzel. Sózzátok, majd fedjétek le az edényt és a legalacsonyabb fokozaton főzzétek meg 20-25 perc alatt.
  5. Daraboljátok fel a megtisztított gombát, sózzátok, majd enyhén beolajozott tepsiben süssétek 15 percig az előmelegített sütőben.
  6. Ha letelt a 15 perc, vegyétek ki a gombát, de a sütőt ne zárjátok el. Öntsétek le a gomba kisült levét, majd konyhai aprítógépben daraboljátok össze a dióval, a megmosott petrezselyemmel és kevés őrölt köménnyel, hogy darabos masszát kapjatok.
  7. Keverjétek össze a diós-gombás masszát a készre főtt rizzsel. Ízlés szerint sózzátok még meg.
  8. Terítsétek ki az egészben hagyott, kiáztatott savanyú káposzta leveleket. Vágjátok ki éles késsel a közepén futó szárat, de vigyázzatok, hogy egyben maradjon a levél. Helyezzetek a levélre 2-3 kanálnyi tölteléket, majd hajtsátok rá a levél tetejét. Ezután hajtsátok be mindkét oldalát, végül göngyöljétek fel úgy, hogy hengereket kapjatok. Ismételjétek addig, amíg el nem fogy a levél és a töltelék.
  9. Ezután öntsétek át nagy hőálló tálba az előfőzött reszelt káposzta felét. Rétegezzétek rá a töltött káposzta hengereket, amíg el nem fogynak, végül öntsétek rá a maradék reszelt savanyú káposztát. Fedjétek be alufóliával, vagy az edény tetejével a tálat, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 45 perce.
  10. 45 perc elteltével távolítsátok el az edény tetejét, vagy az alufóliát, és süssétek így még további 15-20 percig.
  11. Tálaljátok forrón, kevés darabolt dióval.

Tippek

  • Hagyjatok meg az elősütött gomba levéből: ha túl száraznak találjátok a tölteléket, amikor összekeveritek a masszát a rizzsel, önthettek még hozzá.
  • Elég hosszadalmas elkészíteni a töltött káposztát, de a részfeladatoknak akár már előző nap is nekiállhattok: káposzta beáztatás, töltelék készítés.
  • Ízlés szerint keverhettek teáskanálnyi őrölt római köményt a leves reszelt káposztához.

Allergének

  • diófélék
További receptjeink
Olívás mangó pop
Ratatouille
Kovászos uborkakrémleves
Diós-kecskesajtos palacsinta körtével és rukkolával
Sült csirkemáj humusszal és kápiasalátával
Rizstészta tofuval és gombával
Spenótos-gombás zöldségvagdalt friss salátával
Olasz (húsvéti) pite sonkával
Házi BBQ szósz
Római sali tejfölös öntettel
Spenótos tofu-paneer
A házi chips titkai
Szilva chutney
Adventi bonbonok
Mákos barchesz
Libacomb gyömbéres sült birsalmával
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

https://www.traditionrolex.com/1