A káposztához:
- 2 közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 60 dkg savanyú káposzta
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 4-6 babérlevél
- 1 kis sűrített paradicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- ~ 2 dl víz
- 1 tk só
- 1 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 150 g rizs
- 2,5 dl víz
- 1 tk só
A töltelékhez:
- 1 ek Floriol E-vitamin étolaj
- 50 dkg csiperkegomba
- 10 dkg dió
- 1 tk őrölt kömény
- 1 cs petrezselyem
- kb. 20 levél savanyú káposzta
- dió a tálaláshoz
Vegán töltött káposzta
Kalória: ~ 510 kcal
Fantasztikusan telt ízű és laktató ez a töltött káposzta, ami hús helyett gombával és dióval készül.
Elkészítés
- Áztassátok be mindkét fajta savanyú káposztát: a lereszeltet és a leveleket is. Cseréljetek a vizet 2-3 alkalommal, amíg egészen kiáznak.
- Magas falú edényben hevítsétek fel 3 ek Floriol E-vitamin étolajat, futtassátok meg benne a felaprított hagymát, fokhagymát. Amint színt kapnak, keverjétek hozzá a füstölt pirospaprikát úgy, hogy ne égjen oda. Adjátok hozzá a reszelt savanyú káposztát és pirítsátok további 1-2 percig. Keverjétek bele a sűrített paradicsomot, a babérleveleket, majd a száraz fehérbor is mehet hozzá. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózzátok meg, majd néha átkavarva főzzétek közepes lángon 30 percig.
- Melegítsétek elő a sütőt 180 ºC-ra.
- Magas falú fazékban hevítsetek 1 evőkanálnyi Floriol E-vitamin étolajat. Futtassátok meg benne a rizst, majd öntsétek fel 1,6-szoros mennyiségű forrásban lévő vízzel. Sózzátok, majd fedjétek le az edényt és a legalacsonyabb fokozaton főzzétek meg 20-25 perc alatt.
- Daraboljátok fel a megtisztított gombát, sózzátok, majd enyhén beolajozott tepsiben süssétek 15 percig az előmelegített sütőben.
- Ha letelt a 15 perc, vegyétek ki a gombát, de a sütőt ne zárjátok el. Öntsétek le a gomba kisült levét, majd konyhai aprítógépben daraboljátok össze a dióval, a megmosott petrezselyemmel és kevés őrölt köménnyel, hogy darabos masszát kapjatok.
- Keverjétek össze a diós-gombás masszát a készre főtt rizzsel. Ízlés szerint sózzátok még meg.
- Terítsétek ki az egészben hagyott, kiáztatott savanyú káposzta leveleket. Vágjátok ki éles késsel a közepén futó szárat, de vigyázzatok, hogy egyben maradjon a levél. Helyezzetek a levélre 2-3 kanálnyi tölteléket, majd hajtsátok rá a levél tetejét. Ezután hajtsátok be mindkét oldalát, végül göngyöljétek fel úgy, hogy hengereket kapjatok. Ismételjétek addig, amíg el nem fogy a levél és a töltelék.
- Ezután öntsétek át nagy hőálló tálba az előfőzött reszelt káposzta felét. Rétegezzétek rá a töltött káposzta hengereket, amíg el nem fogynak, végül öntsétek rá a maradék reszelt savanyú káposztát. Fedjétek be alufóliával, vagy az edény tetejével a tálat, majd tegyétek az előmelegített sütőbe 45 perce.
- 45 perc elteltével távolítsátok el az edény tetejét, vagy az alufóliát, és süssétek így még további 15-20 percig.
- Tálaljátok forrón, kevés darabolt dióval.
Tippek
- Hagyjatok meg az elősütött gomba levéből: ha túl száraznak találjátok a tölteléket, amikor összekeveritek a masszát a rizzsel, önthettek még hozzá.
- Elég hosszadalmas elkészíteni a töltött káposztát, de a részfeladatoknak akár már előző nap is nekiállhattok: káposzta beáztatás, töltelék készítés.
- Ízlés szerint keverhettek teáskanálnyi őrölt római köményt a leves reszelt káposztához.
Allergének
- diófélék